Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άντεξε η οικονομία της Ευρωζώνης - Ανάπτυξη 0,7% το β' τρίμηνο 2022 - Πληθωρισμός - ρεκόρ 8,9% τον Ιούλιο, 11,5% στην Ελλάδα

Άντεξε η οικονομία της Ευρωζώνης - Ανάπτυξη 0,7% το β' τρίμηνο 2022 - Πληθωρισμός - ρεκόρ 8,9% τον Ιούλιο, 11,5% στην Ελλάδα
Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε από το 0,5% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Με ρυθμό 0,7% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2022, με τα στοιχεία να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης άντεξε παρά το πληθωριστικό σοκ.
Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε από το 0,5% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από +0,6%), παρά το οικονομικό σοκ από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Παρόλο που η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη, οι ισχυρότερες επιδόσεις από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία βοήθησαν στην τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ο τουρισμός και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων μετά τα lockdown της πανδημίας τον περασμένο χειμώνα επίσης βοήθησαν.

Για τo σύνολο της Ε.Ε. καταγράφηκε ανάπτυξη 0,6% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Το α' τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην Ε.Ε.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το β' τρίμηνο του 2022, μετά από άνοδο 5,4% στη ζώνη του ευρώ και 5,5% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το β' τρίμηνο, η Σουηδία (+1,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησε η Ισπανία (+1,1%) και η Ιταλία (+1,0%). Μειώσεις καταγράφηκαν σε Λετονία (-1,4%), Λιθουανία (-0,4%) και Πορτογαλία (-0,2%).
Οι ετήσιες μεταβολές ήταν θετικές για όλες τις χώρες. 

eurostat1_10.png

Γερμανία: Στάσιμη η οικονομία το β' τρίμηνο 2022 - Αμετάβλητο το ΑΕΠ

Δεν κατάφερε να αναπτυχθεί η οικονομία της Γερμανίας το β΄τρίμηνο του 2022, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επλήγη από τις αυξανόμενες τιμές, την επιβράδυνση του εμπορίου και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων για ανάπτυξη +0,1% και μόλις 1,5% υψηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Η στατιστική αρχή Destatis ανέφερε ότι το αδύναμο εμπόριο έπληξε την ανάπτυξη.
Η οικονομία υποστηρίχθηκε κυρίως από ιδιωτικές και κρατικές καταναλωτικές δαπάνες, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη.
Οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες με τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι αυξανόμενες τιμές και ο πόλεμος στην Ουκρανία αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα στην οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, τα στοιχεία για το ΑΕΠ α΄τριμήνου αναθεωρήθηκαν στο +0,8%, από +0,2%, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το έτος ισχυρότερα από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά.
destatis_13.JPG

Γαλλία: Απέφυγε την ύφεση - Στο +0,5% το ΑΕΠ β' τριμήνου 2022

Απέφυγε την ύφεση η γαλλική οικονομία, με το ΑΕΠ να ανακάμπτει το β' τρίμηνο του 2022, καθώς οι ισχυρές εξαγωγές επισκίασαν τη μειωμένη εγχώρια ζήτηση.
Το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% το β' τρίμηνο, από το -0,2% του προηγούμενου τριμήνου.
Τα στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.
Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE) αναφέρει ότι «το ΑΕΠ σε όγκο ανέκαμψε έντονα μετά την πτώση του προηγούμενου τριμήνου».
Το εξωτερικό εμπόριο τόνωσε την ανάπτυξη, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 0,8% και τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 0,6%.
Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν και πάλι, καθώς οι Γάλλοι καταναλωτές πιέζονται από την αύξηση των τιμών.

france_4.png


Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε σε νέο ρεκόρ τον Ιούλιο και η κορύφωσή του μπορεί να είναι ακόμη μήνες μακριά, κλιμακώνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιλέξει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.'
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,5%.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% έναν μήνα νωρίτερα, πολύ πάνω από τις προσδοκίες για 8,6% και ξεκάθαρα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ο πληθωρισμός αρχικά προκλήθηκε από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό μετά την πανδημία, αλλά πιο πρόσφατα η πτώση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ο κύριος ένοχος, καθώς ώθησε τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων.
eurostat2_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης