Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Δεν τελειώνει η bear market, η Fed θα συντρίψει τις μετοχές με αυξήσεις στα επιτόκια ακόμα εν μέσω ύφεσης

Morgan Stanley: Δεν τελειώνει η bear market, η Fed θα συντρίψει τις μετοχές με αυξήσεις στα επιτόκια ακόμα εν μέσω ύφεσης
Η Fed μοιάζει πιο πολύ με την ΕΚΤ καθώς θα συνεχίσει τη σύσφιξη ακόμα και σε περιβάλλον ύφεσης…

Η μεταβλητότητα στις αγορές θα ενταθεί αφού οι κεντρικές τράπεζες και ιδιαίτερα η Fed είναι πεπεισμένες ότι πρέπει να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό ανεβάζοντας τα επιτόκια ακόμα και σε ένα υφεσιακό περιβάλλον εκτιμά η Morgan Stanley.
Η αμερικανική τράπεζα και ειδικότερα ο επικεφαλής αναλυτής της, Wilson, επέμενε να επαναλαμβάνει πως «η επιβράδυνση ήταν ακόμη χειρότερη από ό,τι περίμενα» και για αυτό τον λόγο η επενδυτική δραστηριότητα θα καθιζάνει, με αποτέλεσμα ο δείκτης βαρόμετρο της αμερικανικής χρηματαγοράς S&P 500 να διολισθήσει στις 3.000 μονάδες κάποια στιγμή μες στο 2022.
Ωστόσο, στο τελευταίο του ενημερωτικό σημείωμα που επιγράφεται «Weekly Warm-up» και σας παρουσιάζει το Βankingnews διαπιστώνεται μια αλλαγή στάσης, δηλαδή ότι «με τις αγορές
φαινομενικά να σηκώνουν τους ώμους στο άκουσμα των κακών ειδήσεων, η Fed ενδεχομένως να βάλει στοπ στη σύσφιξη – κάτι το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε και αποτελεί σήμα ανόδου».
Βέβαια, παρότι η Morgan Stanley αποφάσισε να κυνηγήσει το momentum αναμένοντας άνοδο, διαφοροποιείται από άλλους «ταύρους» (π.χ. Goldman Sachs) λέγοντας πως «το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι ότι η χαλάρωση εκ μέρους της Fed είναι πιθανό να αργήσει πολύ».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Wilson, από τα χαμηλά του Ιουνίου, η αμερικανική αγορά μετοχών τυγχάνει διαπραγμάτευσης πέριξ των 3.950 μονάδων – αν και την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 «κοίταξε» πάνω από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών, αγγίζοντας τις 4.000 μονάδες για λίγες ώρες.
Και ενώ η αμερικανική τράπεζα δεν είναι απόλυτα πεπεισμένη πως πρόκειται για άλλο ένα bear market ράλι, θέτει το ερώτημα «μήπως μας διαφεύγει κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσε τέλος στην τρέχουσα bear market».
Επιστρέφοντας στον Wilson, όπως γράφει, από τη σκοπιά των θεμελιωδών μεγεθών, είναι «πεπεισμένος ότι οι εκτιμήσεις κερδών των εταιρειών S&P 500 είναι πολύ υψηλές και έχουν σημαντική πτώση (δηλαδή 10%+) από την πρόσφατη κορυφή των 240 δολ.

Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόβλεψη έχει μειωθεί μόνο κατά 0,5%».
Και καθώς τα κέρδη χειροτερεύουν, οι οικονομικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο αυστηρές με την ΕΚΤ να προβαίνει στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση των τελευταίων 22 ετών (50 μ.β.).

Εν προκειμένω, ο Wilson θυμάται την περιβόητη αύξηση των 25 μ.β. από την ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2008, όταν η Ευρώπη ήταν ήδη σε ύφεση, μόλις 2 μήνες πριν από τη χρεοκοπία της Lehman και την έναρξη της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, με τον Draghi τότε να υπόσχεται πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί… σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.
Η κίνηση της περασμένης εβδομάδας ήταν παρόμοια από πολλές απόψεις.
Προφανώς, «το σκεπτικό για την αύξηση των επιτοκίων τώρα είναι να συμμετάσχουμε στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ενώ ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το ευρώ έναντι του δολαρίου».
Ωστόσο, όπως σωστά σημειώνει ο Wilson, η μάχη με τον πληθωρισμό θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο, όχι τώρα που η ζήτηση έχει ήδη καταστραφεί και οι δείκτες ανάπτυξης κινούνται σε ιδιαίτερα σκληρό έδαφος.

Τούτου λεχθέντος, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει πιάσει ταβάνι, με τα εμπορεύματα να αποτελούν την καλύτερη απόδειξη αυτού του ισχυρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει ο επενδυτικός οίκος, «εάν η αγορά αρχίσει να πιστεύει ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, αυτό θα προσέδιδε λογική στο γιατί οι αγορές μετοχών έχουν αυξηθεί τόσο απότομα τις τελευταίες εβδομάδες».
Φυσικά, τα χαμηλότερα επιτόκια (τόσο τα ονομαστικά όσο και τα πραγματικά) μπορούν επίσης να ερμηνευθούν ως καλά σήματα για τις μετοχές ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε σχέση με την αξία/κυκλικές.
Αυτό, σημειώνει ο Wilson, «βοηθά να εξηγηθεί όχι μόνο το ράλι του S&P 500, αλλά και η σχετική υπεραπόδοση του Nasdaq».
Συνδυάζοντάς τα λοιπόν όλα μαζί, ο Wilson συμφωνεί με την κυρίαρχη υπόθεση για ένα ράλι που καθοδηγείται από τη Fed... αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.
Όπως εξηγεί, «το πρόβλημα με αυτήν τη σκέψη είναι ότι είναι απίθανο η Fed να σταματήσει το hiking αρκετά νωρίς για να σώσει τον κύκλο» και εξηγεί γιατί:
«Αν και εκτιμούμε ότι η αγορά (και οι επενδυτές) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα ανοδικό σήμα για τις αποτιμήσεις των μετοχών, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς το ότι η Fed μπορεί να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις της ζήτησης, πηγή των οποίων δεν είναι η νομισματική πολιτική.
Επιπλέον, η καταστροφική τάση της ζήτησης λόγω υψηλού πληθωρισμού δεν θα εξαφανιστεί εύκολα, ακόμα κι αν ο πληθωρισμός μειωθεί απότομα, επειδή οι τιμές είναι ήδη απρόσιτες σε τομείς της οικονομίας που είναι κρίσιμοι για την επέκταση του κύκλου, δηλαδή στέγαση, αυτοκίνητα, τρόφιμα, βενζίνη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Τέλος, και το πιο δυσοίωνο, οι αθετήσεις των καταναλωτών αυξάνονται επίσης σε πολλές κατηγορίες δαπανών, με την AT&T να το αναφέρει ειδικά για τους λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων, που τείνουν να είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που οι άνθρωποι σταματούν να πληρώνουν.

Ομόλογα

Ιδιαίτερη προσοχή, λέει η Morgan Stanley, πρέπει να δοθεί στις αποδόσεις των ομολόγων και στις αποδόσεις του διετούς και του δεκαετούς ΗΠΑ, η καμπύλη των οποίων έχει αντιστραφεί, δηλαδή η απόδοση του 2ετούς είναι επί μακρόν μεγαλύτερη του 10ετούς, γεγονός το οποίο δηλώνει πως η ύφεση είναι προ των πυλών.
Από αυτή την άποψη, η αγορά ομολόγων πλησιάζει την αγορά μετοχών.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η αγορά μετοχών λαμβάνει το σήμα των χαμηλότερων αποδόσεων ως θετικό στοιχείο για τις μετοχές, ιδιαίτερα τις μετοχές ανάπτυξης, καθώς με αυτό τον τρόπο λαμβάνει ξανά αξιοπιστία το σενάριο της ήπιας προσγείωσης.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτή η άποψη θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο, εάν η Fed ρίξει ένα κόκαλο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα και υπονοήσει ότι έχει κάνει αρκετά προς το παρόν.
Συμπέρασμα, η Fed μοιάζει πιο πολύ με την ΕΚΤ καθώς θα συνεχίσει τη σύσφιξη ακόμα και σε περιβάλλον ύφεσης… καταλήγει η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης