Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Η επίθεση ενάντια στους Κούρδους της Συρίας παραμένει στην ατζέντα της Τουρκίας

Erdogan: Η επίθεση ενάντια στους Κούρδους της Συρίας παραμένει στην ατζέντα της Τουρκίας
Επιμένει η Τουρκία στο σενάριο της εισβολής στη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Erdogan επιστρέφοντας από την Τεχεράνη
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα τουρκική επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία θα παραμείνει στην ατζέντα της Τουρκίας μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της, δήλωσε ο πρόεδρος Tayip Erdogan, σύμφωνα με κείμενο που διένειμε η τουρκική προεδρία, μετά τις συνομιλίες του Τουρκού ηγέτη με τους ηγέτες του Ιράν και της Ρωσίας.
Ο Erdogan, που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως η Τουρκία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον των YPG, είχε συνομιλίες για τη Συρία με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη χθες, Τρίτη 19/7.
Οι συνομιλίες τους εστίασαν στην απομάκρυνση των διμερών τους εμπορικών συναλλαγών από το δολάριο και την έκφρασή τους στα εθνικά τους νομίσματα όπου έχουν κοινή προσέγγιση και κοινά συμφέροντα να της επιδιώξουν αλλά και στο θέμα της Συρίας όπου οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικούς συμμάχους και προσέγγιση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής, ο Erdogan υποστήριξε πως οι τρεις χώρες είναι ενωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρότι έχουν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τη Συρία και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι και οι τρεις σκέπτονται με παρόμοιο τρόπο σε ό,τι αφορά τις YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Ριζικά διαφορετική θέση όμως είχαν εκφράσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, με τον θρησκευτικό ηγέτη  του Ιράν Αγιατολάχ Khamenei, να υποστηρίζει ότι «η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι πολύ σημαντική» και να δηλώνει αντίθετος στην επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και τον Ιρανό πρόεδρο Reisi να επαναλβάνει ότι το Ιράν στηρίζει μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύγκρουση της Συρίας η Ρωσία και το Ιράν είναι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Bassar al Assad, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν τον Assad.


Η Τουρκία ελπίζει σε μια γραπτή συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας για τα σιτηρά

Αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με τα ουκρανικά σιτηρά, ο Erdogan υποστήριξε πως θέλει η ενδεχόμενη συμφωνία για την επανάληψη της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα βάσει ενός σχεδίου υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, να τεθεί γραπτά αυτή την εβδομάδα μετά την επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με το κείμενο που διένειμε η τουρκική προεδρία μετά την επιστροφή Erdogan από την Τεχεράνη.
Προχθές, Δευτέρα, 18/7, η τουρκική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως μια συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ θα διεξαχθεί «πιθανότατα» εντός της εβδομάδας.
«Μια συμφωνία πρόβαλε από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα για το γενικό περίγραμμα της διαδικασίας βάσει του σχεδίου του ΟΗΕ. Τώρα, θέλουμε να δέσουμε αυτή τη συμφωνία με ένα γραπτό έγγραφο», είπε ο Erdogan στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από την Τεχεράνη.
«Ελπίζουμε πως το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις ερχόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης πως η Τουρκία και η Ρωσία που είναι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους για το φυσικό αέριο και τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου και πρόσθεσε πως συζήτησε επίσης την προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών με τον Ρώσο ομόλογό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης