Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin επισκέπτεται το Ιράν - Θα έχει συνομιλίες με Raisi, Erdogan - Η Μόσχα στρέφεται στον Παγκόσμιο Νότο

O Putin επισκέπτεται το Ιράν - Θα έχει συνομιλίες με Raisi, Erdogan - Η Μόσχα στρέφεται στον Παγκόσμιο Νότο
Tο ταξίδι του Ρώσου πρόεδρου στην Τεχεράνη σηματοδοτεί τη στροφή της Μόσχας μακρυά από τη Δύση, προς την Ανατολή και τον Παγκόσμιο Νότο
Σχετικά Άρθρα

Επίσημη επίσκεψη στο Ιράν θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη 19/7 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας και αξίζει να καταγραφεί ότι γίνεται αμέσως μετά το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Joe Biden στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Στο Ιράν, ο Putin θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayip Erdogan και τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi.
Η Άγκυρα είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και έχει προσπαθήσει να διευκολύνει την προσέγγιση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Η παρουσία του Erdogan έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Ουάσιγκτον προσπάθησε να συγκεντρώσει τους συμμάχους της ενάντια στη Μόσχα αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις.
Άλλοι δυτικοί ηγέτες έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή απλώς είχαν συνομιλίες με τον Putin.
Ο Erdogan διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ενθάρρυνση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για να επιτραπεί η εξαγωγή των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι επιτεύχθηκε τριμερής συμφωνία μεταξύ του Κιέβου, της Μόσχας και του ΟΗΕ, προκειμένου να επιτραπεί σε φορτηγά πλοία να μεταφέρουν με ασφάλεια ρωσικά και ουκρανικά προϊόντα διατροφής.

Η στροφή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Νότο

Ο Putin θα προσπαθήσει να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Τεχεράνη και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά για το Ιράν αμέσως μετά το ταξίδι του Biden στη Μέση Ανατολή, ο οποίος προσπάθησε να οικοδομήσει μια αντι-ιρανική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η Συρία, όπου το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Bassar Al Assad και η Τουρκία υποστηρίζει τη συριακή εξέγερση που εδρεύει στο βορρά.
Η Άγκυρα μοιράζεται επίσης έναν κοινό εχθρό με τη Δαμασκό, τους Κούρδους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία με drones.
Ωστόσο, οι αμερικανικοί ισχυρισμοί στερούνται αποδεικτικών στοιχείων και παρόμοιες κατηγορίες κατά της Κίνας αποδείχτηκε ότι ήταν μέρος του πολέμου πληροφοριών του Λευκού Οίκου.
Η Hanna Notte, ανώτερη ερευνητική συνεργάτις στο Κέντρο Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων της Βιέννης, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι το ταξίδι στην Τεχεράνη σηματοδοτεί τη στροφή της Μόσχας προς την Ανατολή και τον Παγκόσμιο Νότο.
Η Ρωσία «συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει μέλλον με τη Δύση. Αυτό έχει φύγει αμετάκλητα. Το μέλλον της θα πρέπει να βρίσκεται στον Παγκόσμιο Νότο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης