Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου - Αυτό είναι το... σχέδιο για την ενεργειακή κρίση της Κομισιόν

Να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου - Αυτό είναι το... σχέδιο για την ενεργειακή κρίση της Κομισιόν
Η Κομισιόν θα προτείνει ως σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης τη μείωση... κατανάλωσης φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να περιορίσουν γρήγορα την κατανάλωση φυσικού αερίου ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αντιμετώπιση των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία.
Αυτό αναμένεται να πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, 20 Ιουλίου 2022, κατά την παρουσίαση ενός σχεδίου για το πώς μπορούν οι χώρες να προετοιμαστούν για τη χειμερινή περίοδο, όταν οι ενεργειακές τους ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Με άλλα λόγια, η Κομισιόν θα προτείνει ως σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης τη μείωση... κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Το σχέδιο ανακοινώνεται καθώς ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τα συμβόλαια φυσικού αερίου - ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τα ευρωπαϊκά έθνη δεδομένου ότι εξαρτώνταν τόσο από τη ρωσική ενέργεια πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Image

Αμφιλεγόμενα τα σχέδια

Ένα από τα «πιο αμφιλεγόμενα» σημεία στην πρόταση είναι οι στόχοι μείωσης του φυσικού αερίου.
Επιβεβαιώνοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα είναι πιθανό να είναι αμφιλεγόμενη επειδή διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο για τη Γερμανία, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς της ρωσικής ενέργειας, να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά, για παράδειγμα, 5%, σε σύγκριση με την Ισπανία.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες θα πουν στις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου «άμεσα» και ότι οι στόχοι μείωσης του φυσικού αερίου θα γίνουν υποχρεωτικοί σε περίπτωση σοβαρής διακοπής της ροής φυσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ολικής διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον απόηχο της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το επίπεδο ετοιμότητας φαίνεται να εντείνεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μειώσει πράγματι τις ροές προς την Ευρώπη ή ακόμη και θα τις τερματίσει εντελώς.
Ο αγωγός Nord Stream 1 — ένα βασικό σημείο διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη — έχει κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης μέχρι τις 21 Ιουλίου.
Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι ότι οι ροές θα ξαναρχίσουν με πλήρη δυναμικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης