Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ιράν στρέφεται ο Putin - Ενεργειακό deal 40 δισ. σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Στο Ιράν στρέφεται ο Putin -  Ενεργειακό deal 40 δισ. σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια διαδικτυακής επικοινωνίας από τους διευθύνοντες συμβούλους και των δύο εταιρειών, τον Mohsen Khojastehmehr της NIOC και τον Vitaly Markelov, αναπληρωτή Πρόεδρο της Gazprom.
Σχετικά Άρθρα
Μνημόνιο κατανόησης για ενεργειακή συμφωνία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν η ρωσική Gazprom και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC), όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SHANA
Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής τελετής από τους διευθύνοντες συμβούλους και των δύο εταιρειών, τον Mohsen Khojastehmehr της NIOC και τον Vitaly Markelov, αναπληρωτή Πρόεδρο της Gazprom, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Putin φτάνει στην Τεχεράνη όπου και θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ Ρωσία, Τουρκίας και Ιράν.

Τι προβλέπει το μνημόνιο κατανόησης

Το μνημόνιο κατανόησης προβλέπει ότι η Gazprom θα βοηθήσει τη NIOC στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars καθώς και έξι κοιτασμάτων πετρελαίου.
Η Gazprom θα συμμετάσχει επίσης στην ολοκλήρωση έργων υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) καθώς και στην κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Δεύτερο στον κόσμο το Ιράν σε φυσικό αέριο

Το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση στην τεχνολογία που είναι αναγκαία για την αξιοποίησή τους.
Η επίσκεψη του Putin στην Τεχεράνη βρίσκεται στο «ραντάρ» της διεθνούς κοινότητας στενά καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει αναταραχή στην παγκόσμια ενέργειας, ωθώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Κάνοντας λόγο για «αντιδυτική συμμαχία τριών αυταρχικών ηγετών» η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στη συνάντηση κορυφής Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας στην Τεχεράνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο μόνος που λείπει για να ολοκληρωθεί η ομάδα είναι ο Κινέζος πρόεδρος».
Κατά την εφημερίδα αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιείται παρά τις σημαντικές διάφορες μεταξύ των τριών κρατών, αποτελεί «ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση ενός αντιδυτικού πόλου, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια αλλά αποκρυσταλλώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης