Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Αδύναμη ανάπτυξη αλλά όχι παγκόσμια ύφεση - Καθησυχάζει για τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Oxford Economics: Αδύναμη ανάπτυξη αλλά όχι παγκόσμια ύφεση - Καθησυχάζει για τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων
Καθησυχαστική εμφανίζεται η Oxford Economics και για τις οικονομικές συνέπειες της πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Δεν «βλέπουν» ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας οι αναλυτές της Oxford Economics, καθώς εκτιμούν ότι οι οικονομικές συνέπειες της επιθετικής αύξησης επιτοκίων από τη Fed, δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο αναμένεται.
Όπως τονίζουν, ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης τα επόμενα τρίμηνα έχει σαφώς αυξηθεί. Ωστόσο, αντί της ολοένα και πιο κοινής πεποίθησης ότι μεγάλες οικονομίες οδηγούν σε ύφεση, η Oxford Exonomics εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη στο γ' τρίμηνο 2022.
«Και πέρα ​​από αυτό εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καλές πιθανότητες να δημιουργήσουν μια ήπια «προσγείωση», σημειώνουν οι αναλυτές, τονίζοντας ότι το κλειδί για την αισιόδοξη εκτίμησή τους, είναι η γρήγορη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις αρχές του 2023, καθώς η ώθηση από τις στρεβλώσεις της πανδημίας εξασθενεί και, καθώς η ανάκαμψη αποδυναμώνεται, τα περιθώρια περιορίζονται και η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων επιβραδύνεται.
Μια απότομη καμπύλη Phillips από το 2020 υποδηλώνει επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα χρειαστεί να ωθήσουν τις οικονομίες σε ύφεση για να μειώσουν τον πληθωρισμό.
Έτσι, μια πιο απότομη από την αναμενόμενη χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να κηρύξουν τη νίκη στις αρχές του επόμενου έτους και να στραφούν σε μια λιγότερο επιθετική στάση.
oxford2.png
oxford1_2.png


Καθησυχάζει για τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Oxford Economics και για τις οικονομικές συνέπειες της πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής, καθώς εκτιμά ότι δεν θα είναι τόσο σοβαρές όσο πιστεύεται συνήθως.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Μοντέλο καταδεικνύει ότι οι πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed κατά 175 μονάδες βάσης στον συνεχιζόμενο κύκλο σύσφιξης ενδέχεται να μειώσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2023 κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, υποθέτοντας ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις δεν είναι μεγαλύτερες από το κανονικό.
Από μόνο του, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Ωστόσο, η επίτευξη μιας οικονομικής επιβράδυνσης που είναι αρκετά μεγάλη για να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά αποφεύγει την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ κάτω από την ταχύτητα διακοπής, είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

oxford3.png

Δεν μπορεί να αποκλειστεί μία «τυχαία» ύφεση

Η αμβλύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων και το εξαιρετικά αβέβαιο σκηνικό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια «τυχαία» ύφεση, σύμφωνα με την Oxford Economics.
«Υποβαθμίσαμε ουσιαστικά την πρόβλεψή μας για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2023, ώστε να αντικατοπτρίζει την πλέον πιθανή πιο αργή και πιο δύσκολη πορεία για την ανάκαμψη.
Αντανακλαστικά, αυτό καθιστά πιο πιθανή την ύφεση.
Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε το πιο πιθανό σενάριο ως θετική, αλλά αδύναμη ανάπτυξη.
Εάν κάνουμε λάθος και προκύψει ύφεση, αναμένουμε ότι θα είναι σύντομη και ήπια.
Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η πιθανότητα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ύφεσης είναι μακρινή», καταλήγουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης