Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινή συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ για τη μη απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν

Κοινή συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ για τη μη απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν
Θα έδινα εντολή για χρήση βίας κατά του Ιράν ως ύστατο μέσο είπε ο πρόεδρος Biden
Συμφωνία που θα προβλέπει ότι ΗΠΑ και Ισραήλ δεσμεύονται έτσι ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Πέμπτη 14/7 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Yair Lapid.
Αμερικάνος αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας των δύο κρατών σε θέματα ασφαλείας.
«Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική και περιλαμβάνει τη δέσμευση να μην επιτρέψουμε ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο καθώς και να αντιμετωπίσουμε τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν, και ιδιαίτερα τις απειλές του προς το Ισραήλ» είπε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος Biden βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Biden: Εντολή για βία στο Ιράν, εάν…

Σε δηλώσεις του σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, ο Biden υποστήριξε ότι θα έδινε εντολή να χρησιμοποιηθεί βία, ως ύστατο μέσο, για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Όπως είπε, η κυβέρνησή του θα διατηρήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από το State Department, ακόμη κι αν αυτό εκμηδενίζει τις πιθανότητες να σωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται πως το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υπέγραψε με έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) το 2015 συμφωνία, με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, με αντάλλαγμα την προοδευτική άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.
Σημειώνεται πως την ερχόμενη Τρίτη 19/7 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Τεχεράνη ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, Vladimir Putin, της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και του Ιράν, Ibrahim Raesi.

Η συμφωνία

Όμως, το 2018 οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία, με το επιχείρημα ότι είναι ανεπαρκείς οι διατάξεις της, επιβάλλοντας εκ νέου ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, ενώ από 2019 το Ιράν άρχισε προοδευτικά να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας, να παραβιάζει όρια που είχαν τεθεί στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, επιμένοντας ταυτόχρονα να αρνείται πως έχει την πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Από τον Απρίλιο του 2021, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να σωθεί η συμφωνία, αλλά λόγω της επιμονής των ΗΠΑ να θεωρούν τους Φρουρούς της Επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση» δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης