Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η τύχη του «κατακερματισμού» της Ευρωζώνης βρίσκεται στα χέρια του Putin

Rabobank: Η τύχη του «κατακερματισμού» της Ευρωζώνης βρίσκεται στα χέρια του Putin
Η Rabobank εξηγεί γιατί το ευρώ έφτασε στο ένα προς ένα με το δολάριο και υφίσταται τέτοια πίεση
Σχετικά Άρθρα

Αν, μετά το τέλος της προγραμματισμένης συντήρησής του η Ρωσία δεν ανοίξει ξανά τον αγωγό Nord Stream 1 ώστε να υπάρξει επάρκεια και να πέσουν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γράφει σε ανάλυσή της η Rabobank, η Ευρώπη θα περάσει σε ύφεση, το παράθυρο ευκαιρίας της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια θα συρρικνωθεί δραματικά, και θα κλιμκωθει ο κίνδυνος κατακερματισμού στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης

Γιατί η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι σε ιστορικά χαμηλά 20ετίας

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έχει πέσει πολύ χαμηλά, σχεδόν στο 1 προς 1.
Η κίνηση αυτή συνέπεσε με το κλείσιμο του αγωγού Nord Steam 1 για συντήρηση.
Μέσω του υποθαλάσσιου αυτού αγωγού φθάνουν 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Η συντήρηση του Nord Streamn 1 είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει 10 ημέρες.
Οι πολιτικοί, οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin να μην ανοίξει ξανά τον αγωγό ή να μειώσει τις ροές καθώς ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης και των συμμάχων της κλιμακώνεται.
Εάν η προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού παραταθεί, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αποθηκεύει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.
Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας ή, ενδεχομένως, δελτίο για τη βαριά βιομηχανία.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι δυνατό με τη σειρά της να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και σε ύφεση.
Αν συμβεί αυτό, το παράθυρο ευκαιρίας για την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια θα αποδειχτεί περιορισμένο, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να έρθουν στο προσκήνιο ζητήματα κατακερματισμού εντός της Ευρωζώνης.
Όλα αυτά εξηγούν γιατί το ευρώ υφίσταται πίεση.

Καλύτερα τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

Το γεγονός ότι τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τους μισθούς στην αμερικανική οικονομία της περασμένης εβδομάδας ενίσχυσαν την άποψη ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέσα στον Ιούλιο ενισχύει περαιτέρω την πίεση στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ.
Τα σχόλια του προέδρου της Fed της Ατλάντα Bostic υπογράμιμισαν εμφατικά την πεποίθησή του ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει μια άλλη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.
Ο Bostic δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο ίδιος «θα υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης».
Αντίθετα, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι George προειδοποίησε ότι «μια υπερβολικά γρήγορη αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την προοπτική να βρεθούμε σε έδαφος πίεσης της οικονομίας». Η αγορά επικεντρώνεται στην αυριανή δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ καθώς και στην περίοδο ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών προκειμένου να πάρει κατεύθυνση.

Επιστρέφει η πανδημία και τα lock down στην Κίνα, επιδεινώνεται ο κίνδυνος ύφεσης

Στην επιδείνωση του ευρύτερου περιβάλλοντος συμβάλλουν οι ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας Covid στην Κίνα.
Διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν επιβάλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τις νέες πιο μολυσματικές μεταλλάξεις που έχουν γίνει ήδη γνωστές και στη Δύση.
Από χθες, 11/7 έγινε γνωστό ότι έντεκα πόλεις βρίσκονται πλέον σε πλήρη ή μερικό lockdown, επηρεάζοντας 114,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι περιορισμοί θα επηρεάσουν την οικονομία με τη μορφή υψηλότερων τιμών και επιβράδυνσης και μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού ο πληθωριστικός αντίκτυπος θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από την τόνωση του δολαρίου ΗΠΑ, το κυρίαρχο κλίμα των υψηλών κινδύνων επιβάρυνε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο σήμερα 12/7 το πρωί.
Σε συνδυασμό με αυτό, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων περιορίζονται και τα εμπορεύματα γενικά βρίσκονταιυπό πίεση.
Η τιμή του αργού Brent υποχωρούσε το πρωί, αν και παρέμεινε πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά του.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να επιδεινωθεί. «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, η κρίση επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης