Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Μέση Ανατολή ο Biden με αίτημα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ

Στη Μέση Ανατολή ο Biden με αίτημα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ
Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Με κύριο αίτημα την αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου από τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Joe Biden σε μια χρονική στιγμή που η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς των κρατών και την παγκόσμια οικονομία.
Σε δηλώσεις του ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε πως ο Biden, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα Τρίτη 12/7 το βράδυ, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τους ηγέτες των κρατών του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία, θα ζητήσει τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης.
Όπως είπε ο Sullivan, «τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν την ικανότητα να κάνουν μεγαλύτερα βήματα για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, παρά τις δηλώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περί περιορισμένης ικανότητας αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής.
Θα μεταφέρουμε τη γενικότερη άποψή μας..., σύμφωνα με την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη προσφορά στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία και να προστατευθεί ο Αμερικανός καταναλωτής στην αντλία» υπογράμμισε ο Sullivan.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως είναι απίθανο η Σαουδική Αραβία να κινηθεί μονομερώς, τη στιγμή που εκτιμάται πως υπάρχει έλλειψη σημαντικής εφεδρικής δυνατότητας παραγωγής πετρελαίου.

Κριτική

Η επίσκεψη Biden πραγματοποιείται εν μέσω κριτικής από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με τα σχέδια για συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohamed bin Salman, τον εκ των πραγμάτων ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, για τον οποίο η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συμπέρανε ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post και πολιτικού αντιπάλου του, Jamal Kashogi, το 2018.
Ο Biden επισημαίνει ότι στόχος της επίσκεψής του είναι ο επαναπροσδιορισμός των διμερών σχέσεων και όχι η ρήξη με μία χώρα, η οποία αποτελεί έναν στρατηγικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ εδώ και 80 χρόνια.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το θέμα του Ιράν, με τον Sullivan να λέει ότι το Ιράν προετοιμάζεται να διαθέσει στη Ρωσία αρκετές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), μερικά από τα οποία είναι όπλα κατάλληλα προς χρήση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης