Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ιράν ο Putin στις 19/7 - Ενισχύει τον άξονα κατά της Δύσης - Ξεχωριστή συνάντηση με τον αναβαθμισμένο Erdogan

Στο Ιράν ο Putin στις 19/7 - Ενισχύει τον άξονα κατά της Δύσης - Ξεχωριστή συνάντηση με τον αναβαθμισμένο Erdogan
Το Ιράν θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin την ερχόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα

Το Ιράν θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη θα προμηθεύσει τη Μόσχα με drones για τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει συσφίξει τις σχέσεις της με το Ιράν, στην προσπάθειά της να σχηματίσει ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στη Δύση, με τον άξονα Κίνας - Ιράν - Ρωσίας.
Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι Putin στο εξωτερικό από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (24/2), μετά την επίσκεψη στο Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Τετ α τετ Putin - Erdogan

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ιράν την προσεχή Τρίτη, ο Putin θα συμμετάσχει στην τριμερή με τους ηγέτες του Ιράν Ebrahim Raisi και της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, την αποκαλούμενη τριμερή της Αστάνα, σχετικά με τις συνομιλίες που αφορούν τη Συρία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Putin θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, εξέλιξη η οποία καταδεικνύει την προνομιακή σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία, την ώρα που η Δύση έχει κόψει τους διπλωματικούς δεσμούς, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Άλλωστε η Τουρκία έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, επιχειρώντας να επωφεληθεί από την πολεμική σύγκρουση και τον νέο ψυχρό πόλεμο Ρωσίας - Δύσης.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ

Την θέση πως το Ιράν είναι έτοιμο να προμηθεύσει με εκατοντάδες drones τη Ρωσία διατύπωσε ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Sullivan υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή έχει τεράστιο κόστος για τη Μόσχα, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία έχει πολλά προβλήματα στη συντήρηση του οπλισμού της καθώς οι στρατιωτικές της δυνάμεις προχωρούν πολύ αργά στο Donbass.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός έχει αποτύχει στην επίτευξη των στόχων που είχε θέσει, όπως π.χ. στο να καταλάβει το Κίεβο, στο να εξαφανίσει την Ουκρανία ως χώρα και να την ενσωματώσει στη Ρωσία, στο να εξαφανίσει την ουκρανική ταυτότητα.
«Ο βασικός στόχος της στρατηγικής μας είναι να δώσουμε στους Ουκρανούς θέση ισχύος στο πεδίο της μάχης ώστε να βρίσκονται σε θέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έρθει η ώρα της διπλωματίας», είπε ακόμη ο Sullivan.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, με το σύνολο της βοήθειας της να ανέρχεται από την έναρξη του πολέμου στα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Drones από το Ιράν

«Οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στη Ρωσία ως και εκατοντάδες UAVs, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων τέτοιων αεροσκαφών, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» υποστήριξε ο Sullivan, αναφέροντας πως σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες «το Ιράν ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις στον χειρισμό αυτών των UAVs και ότι οι πρώτες συνεδρίες εκπαίδευσης επρόκειτο να ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου».
Όπως είπε ο Sullivan, δεν γνωρίζει εάν έχουν παραδοθεί ήδη τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Sullivan, τέτοιου είδους drones χρησιμοποιούνται στην Υεμένη για τις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης