Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Με την κατάληψη του Donbass ο Putin μπορεί να εξετάσει κατάπαυση πυρός – Σε δίλημμα ο Zelensky

CNBC: Με την κατάληψη του Donbass ο Putin μπορεί να εξετάσει κατάπαυση πυρός – Σε δίλημμα ο Zelensky
Δεν αποκλείεται η Δύση να επιβάλλει στον Ουκρανό πρόεδρο την αποδοχή μιας τέτοιας λύσης λένε αναλυτές
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως με την κατάληψη όλου του Donbass – δηλαδή των ανατολικών επαρχιών του Luhansk και του Donetsk στην ανατολική Ουκρανία – ο πρόεδρος Putin θα μπορούσε να εξετάσει να προτείνει μια κατάπαυση πυρός διατυπώνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC επικαλούμενο αναλυτές αμυντικής πολιτικής.
Σημειώνεται πως η Ρωσία πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της ολόκληρη την επαρχία του Luhansk με τα στρατεύματα της να κινούνται πλέον στο Donetsk.
Η Μόσχα έχει θέσει ως απώτερο στόχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της να «απελευθερώσει» το Donbass, όπου υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο.
Αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι μόλις επιτύχει αυτό το στόχο του, είναι πολύ πιθανό να εξετάσει μια κατάπαυση πυρός υπό την έννοια ότι αφενός θα έχει επιτύχει τον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει αφετέρου θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky και τους δυτικούς συμμάχους του.

Διασφάλιση κερδών

«Ο Putin ενδεχομένως να προσφέρει μια κατάπαυση του πυρός, αν μη τι άλλο για να δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να προασπίσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής» αναφέρει στο CNBC ο Victor Abramowicz, διευθυντής της Ostoya Consulting, η οποία συμβουλεύει εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον Abramowicz, αν και ρωσική εισβολή δεν έχει εξελιχθεί με τον τρόπο που θα επιθυμούσε η Μόσχα, η Ρωσία φαίνεται σχεδόν βέβαια πως είναι σε θέση να επιτύχει τους πιο περιορισμένους στόχους που έχει θέσει για το Donbass.
Εάν ο Putin προσφέρει κατάπαυση πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα βρεθεί σε δύσκολη θέση» υποστήριξε ο Abramowicz, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να πιστέψει κανείς ότι η αποδοχή μιας ρωσικής εκεχειρίας θα οδηγήσει πραγματικά σε μια μόνιμη ειρήνη».
Κατά τον Abramowicz, αυτή η προοπτική θα έδινε στη Ρωσία τη δυνατότητα να ενισχύσει τα στρατεύματά της και να επιτεθεί ξανά στο μέλλον.

Δίλημμα για Zelensky

Όπως λέει ο Abramowicz, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα βρισκόταν σε πραγματικό δίλημμα για το εάν θα έπρεπε ή όχι να αποδεχθεί αυτήν την κατάπαυση του πυρός.
«Εάν ο Zelensky δεν την αποδεχθεί, αυξάνει τον κίνδυνο να χάσει, ενδεχομένως, μέρος της δυτικής υποστήριξης στην οποία βασίζεται» αναφέρει ο αναλυτής, τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή μπορεί να του επιβληθεί από τους δυτικούς ηγέτες.
«Και το αν ο Zelensky θα δεχόταν μια τέτοια κατάπαυση πυρός εξαρτάται από το πόση στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει από τη Δύση» υποστήριξε ο Abramowicz.

Στήριξη για έναν χρόνο ακόμα

Κατά τον Abramowicz η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι μήνες έως και ένα έτος.
«Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι η χώρα που συνεισφέρει τη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, θα επηρεάσουν την αμερικανική υποστήριξη.
Πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση στις ΗΠΑ για τον πόλεμο, αλλά οι Αμερικανοί έχουν επίσης τεράστιους πόρους που μπορούν να δεσμεύσουν για δεκαετίες» αναφέρει ο Abramowicz, ο οποίος επισημαίνει ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς για το χρονικό διάστημα που είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης