Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από «κόσκινο» οι επιστροφές φόρου - Πότε μπλοκάρονται ή κατάσχονται από την Εφορία - Στα 355 ευρώ η μέση επιστροφή

Από «κόσκινο» οι επιστροφές φόρου - Πότε μπλοκάρονται ή κατάσχονται από την Εφορία - Στα 355 ευρώ η μέση επιστροφή
Τα ποσά που αναγράφονται στο πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα συμψηφίζονται με πάσης φύσεως βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ

Εκκαθαριστικά με επιστροφές φόρου έχουν λάβει σχεδόν ένας στους επτά φορολογούμενους, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να δείχνουν ότι από 4,1 εκατ. δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, περίπου 569.952 είναι πιστωτικές με το μέσο ποσό επιστροφής φόρου να αγγίζει τα 355 ευρώ και 202,5 εκατ. ευρώ συνολικά.

Όμως η συντριπτική πλειονότητα δεν θα εισπράξει τα χρήματα της επιστροφής αφού, για να λάβουν οι φορολογούμενοι την επιστροφή δεν θα πρέπει να έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι ληξιπρόθεσμη.
Τα ποσά που αναγράφονται στο πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα συμψηφίζονται με πάσης φύσεως βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν λήξει, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ.
Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη, προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές.
Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Με βάση τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς.
Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους ΟΚΑ, τότε αποστέλλεται στη ΔΟΥ φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα ΑΦΕΚ, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους ΟΚΑ.
Εν συνεχεία διενεργείται από τη ΔΟΥ η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι από τις ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος.
Αντιθέτως, «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος.
Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->