Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Από τη στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι - Δεν διολισθαίνουμε σε μία στείρα αντιπαράθεση

Δένδιας: Από τη στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι - Δεν διολισθαίνουμε σε μία στείρα αντιπαράθεση
"Σε αυτή την κλιμάκωση έχουμε επιλέξει να απαντάμε με σύνεση, με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας", αναφέρει ο Ν. Δένδιας

«Το αν και κατά πόσο φέτος θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Tο τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτή την κλιμάκωση έχουμε επιλέξει να απαντάμε με σύνεση, με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν διολισθαίνουμε σε μία στείρα αντιπαράθεση, ούτε αναλωνόμαστε σε κινήσεις εντυπωσιασμού»
Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», επαναλαμβάνει πως «θωρακίζουμε διπλωματικά τη χώρα μας, μέσα από την ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς μας εταίρους. Ενημερώνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Διαπιστώνουμε, πλέον, με ικανοποίηση ότι τα επιχειρήματά μας γίνονται αποδεκτά, όπως φάνηκε και από τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και από τις παραινέσεις συμμάχων προς την τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη. Και φυσικά ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας».
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, «η εθνική μας ασφάλεια είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση και βασίζεται πρωτίστως στις δικές μας δυνάμεις».

Ανυπόστατες οι διεκδικήσεις της Τουρκίας

Προσθέτει πως οι διεκδικήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών «είναι νομικά παντελώς ανυπόστατες και ουσιαστικά αποτελούν μία ακόμα ψηφίδα στο γενικότερο αναθεωρητικό αφήγημα που προβάλλει η γειτονική χώρα», ενώ «αντίθετα, οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στις Διεθνείς Συνθήκες, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών».
Όπως αναφέρει, «έχουμε αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες αποδομούμε, ένα προς ένα, το σύνολο των αβάσιμων τουρκικών ισχυρισμών. Το νέο αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία συνδέει την κυριαρχία μας επί των νησιών του Αιγαίου με την αποστρατικοποίησή τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και επικίνδυνο, ιδιαίτερα στην παρούσα παγκόσμια συγκυρία. Για τον λόγο αυτό έχουμε εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης των εταίρων μας, καθώς και της διεθνούς κοινής γνώμης. Το γεγονός ότι έχουν υπάρξει πλείστες αντιδράσεις, που ουσιαστικά καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δείχνει ότι τα υπόλοιπα κράτη αντιλαμβάνονται ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν στηρίζονται στην λογική».
Ακόμη, ο κ. Δένδιας επαναλαμβάνει πως δεν είναι η Ελλάδα που αποφάσισε διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία.
«Δεν βάλαμε εμείς τέλος στη διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στις διερευνητικές επαφές, στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα», υπογραμμίζει και στέλνει το το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί μείωση της έντασης και προσβλέπει ειλικρινώς στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Η εξωτερική μας πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται

Ο κ. Δένδιας αναφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται, ακολουθεί πάγιες θέσεις που έχουν ως βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και επιδιώκει συνέργειες με άλλες χώρες, έχοντας ως απώτερο στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.
«Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αρχές μας. Καταφέραμε, με μια πραγματικά ενεργητική εξωτερική πολιτική, να έχουμε λόγο και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις συμμαχίες και τις επιδιώξεις της γειτονικής μας χώρας», σημειώνει.

Για Μαδρίτη

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως «εάν πάρουμε ως κριτήριο τις αναφορές του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία, τότε η συμφωνία που υπεγράφη στην Μαδρίτη, η οποία σημειωτέον δεν έχει αυτοτελή νομική υπόσταση, ούτε δεσμεύει άλλους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχία της Τουρκίας. Μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου δίνει, όμως, μια διαφορετική εικόνα. Σε επίπεδο ρητορικής εκμετάλλευσης, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Σουηδία και η Φινλανδία κάνουν παραχωρήσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, η Τουρκία δεν αποκομίζει κάτι το ουσιαστικό»,, αλλά βγήκε διπλά ζημιωμένη, τουλάχιστον στο διεθνές επίπεδο.
«Όσον αφορά την τρομοκρατία, η Τουρκία δεν πέτυχε την ανακήρυξη των Κούρδων της Συρίας που πολέμησαν τον ISIS ως "τρομοκρατών", κάτι που επιθυμεί διακαώς, αλλά ουδεμία άλλη χώρα αποδέχεται. Όσον αφορά ενδεχόμενες εκδόσεις υπόπτων, αυτές θα εξετάζονται στη βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης περί εκδόσεων. Αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, πέρα από το γεγονός ότι οι σουηδικές και φινλανδικές εξαγωγές είναι αμελητέες, οι εν λόγω χώρες επίσης ούτως ή άλλως δεσμεύονται από τις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Τέλος, για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα απαιτείται ομοφωνία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δηλαδή και από τη χώρα μας και την Κύπρο. Και βεβαίως, η στάση μας σε αυτό το θέμα, όπως και της Κύπρου, θα εξαρτηθεί από την τουρκική συμπεριφορά», προσθέτει.
Ακόμη, εκφράζει εκ νέου τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, μιλώντας για απόφαση που είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θέμα αρχής.

Για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την έκτη σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο υπουργός τονίζει πως επαναβεβαιώθηκε «ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, η οποία περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που βεβαίως παραμένει σε ισχύ».
Επίσης, ανέδειξε πως η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησε νέα δυναμική με την υπογραφή 12 μνημονίων κατανόησης για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη χώρα τον περασμένο Μάιο και τη συμφωνία για εμιρατινές επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του σεΐχη Αμπντουλάχ, τόνισε ότι επισφράγισε τη βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης