Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία-IW: Ρεκόρ αυξήσεων στα καύσιμα το 2022 - Υψηλότερες από το 1973 και το 1979

Γερμανία-IW: Ρεκόρ αυξήσεων στα καύσιμα το 2022 - Υψηλότερες από το 1973 και το 1979
Οι τιμές καταναλωτή για το ντίζελ και τη βενζίνη έχουν αυξηθεί απότομα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022
Σχετικά Άρθρα

Στην πολιτική συζήτηση για τις τιμές - ρεκόρ των καυσίμων και τα "αδικαιολόγητα" κέρδη των εταιρειών ορυκτών πόρων ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν εντυπωσιακοί παραλληλισμοί με τις κρίσεις των τιμών του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980, αναφέρεται σε μελέτη του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW).
Οι ιδέες των πολιτικών φορέων λήψης αποφάσεων είναι επίσης εντυπωσιακά παρόμοιες, θέτοντας τις αρχές της αγοράς σε δοκιμασία τότε όπως και σήμερα.
Οι τιμές καταναλωτή για το ντίζελ και τη βενζίνη έχουν αυξηθεί απότομα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022.
Οι αυξήσεις των τιμών, αλλά και οι προσωρινές μειώσεις των τιμών, ήταν ισχυρότερες το 2022 από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους, όπως κατά τη διάρκεια των δύο κρίσεων των τιμών του πετρελαίου το 1973/74 και το 1979/80 (Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, 2022). Ως αποτέλεσμα του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973, υπήρξε μερικό εμπάργκο πετρελαίου από τα αραβικά κράτη κατά ορισμένων δυτικών κρατών και αυξήσεις των τιμών από τον ΟΠΕΚ, οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση των τιμών εισαγωγής στη Γερμανία.
Τον Νοέμβριο του 1973, οι μηνιαίες τιμές του εισαγόμενου αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 42% και τον Ιανουάριο του 1974 κατά 66%. Το 1973, οι γερμανικές πετρελαϊκές εταιρείες συνέχισαν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο σε απόθεμα στην παγκόσμια αγορά σε υπερτιμολογήσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει ποσοτικός περιορισμός των εισαγωγών, αλλά υπήρξαν έντονες αυξήσεις των τιμών για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου.

Τιμές παραγωγού και καταναλωτή

Αυτό αντανακλάται στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων που προέρχονται από το πετρέλαιο, όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, για τα οποία καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης του 11% στις τιμές καταναλωτή του πετρελαίου κίνησης τον Φεβρουάριο του 1974, οι οποίες ήταν περίπου 33% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Οι τιμές παραγωγού (εισφορές διυλιστηρίου) κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά την περίοδο αυτή.
Σε γενικές γραμμές, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 παρατηρείται ότι οι τιμές παραγωγού και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ταυτόχρονα, ενώ η μείωση των τιμών παραγωγού ελάχιστα αντανακλάται στην πτώση των τιμών καταναλωτή.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης κρίσης των τιμών του πετρελαίου από το 1979 και μετά -που προκλήθηκε από την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και τον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ- οι γερμανικές εισαγωγές αργού πετρελαίου έγιναν ακριβότερες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
Οι αυξήσεις των τιμών για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές ήταν πιο ποικίλες εδώ, αν και θα πρέπει επίσης να σημειωθεί σε αυτή την περίπτωση ότι οι τιμές καταναλωτή - σε αντίθεση με τις τιμές παραγωγού και την τιμή εισαγωγής αργού πετρελαίου - δεν μειώθηκαν σχεδόν καθόλου.

ΟΙ αυξήσεις των τιμών

Οι αυξήσεις των τιμών, ορισμένες από τις οποίες ήταν πολύ απότομες, δεν αντανακλούσαν τις εξελίξεις στους ρυθμούς μεταβολής των εισαγωγών αργού πετρελαίου ούτε την άνοιξη του 2022 ούτε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αλλά ήταν πάντα αποτέλεσμα όχι μόνο της σχέσης προσφοράς και ζήτησης, αλλά και των μελλοντικών προσδοκιών για την παραγωγή και την κατανάλωση, καθώς και των αποτελεσμάτων του ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού.
Το 1973, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD αντέδρασε σε αυτές τις ιστορικά ισχυρές αυξήσεις των τιμών με αντίμετρα.
Συνοδευόμενη από διακηρυγμένη ρητορική με εκκλήσεις για λιτή κατανάλωση, η κυβέρνηση πέρασε ένα προσωρινό νομικό διάταγμα που επέτρεπε τη δυνατότητα του κράτους να καθορίζει ανώτατες τιμές για τα καύσιμα.
Ο νόμος αυτός, που ψηφίστηκε από έναν ερυθροκίτρινο συνασπισμό, προκάλεσε επικρίσεις, καθώς τα κρατικά μέτρα θεωρήθηκαν ως επίθεση στην οικονομία της αγοράς και στη διαμόρφωση ελεύθερων τιμών ("φιλελεύθερη επιβολή ενός κακού νόμου", Handelsblatt, 1973).

Το μέσο που δεν χρησιμοποίησε ποτέ η κυβέρνηση

Ωστόσο, το μέσο των ανώτατων τιμών δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.
Αντίθετα, προοριζόταν ως μήνυμα προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ότι θα μπορούσαν να καταφύγουν σε μη συμβατικά μέτρα σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης.
Αυτό που επιτεύχθηκε, ωστόσο, ήταν ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία έγινε πιο διαφανής στις δομές κόστους και κέρδους της λόγω της δημόσιας πίεσης και προσπάθησε να εξηγήσει την τιμολογιακή της πολιτική στο κοινό, επισημαίνοντας τα προηγουμένως εξαφανισμένα κέρδη καθώς και τις υψηλές τιμές στις εισαγωγές αργού πετρελαίου, οι οποίες είχαν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 1974.
Κατά συνέπεια, τα τμήματα τιμών των καυσίμων βρέθηκαν περισσότερο στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος. Έγινε σαφές ότι ήταν οι κρατικές εισφορές που αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο της τιμής των μεταποιημένων πετρελαιοειδών (1973: 44%, 2022: 47%, Aral, 2022).
Η μείωση αυτής της κρατικής συνεισφοράς αποκλείστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση λόγω του υψηλού επιπέδου των κρατικών δαπανών και του χρέους (επέκταση του κράτους πρόνοιας). Υπήρχαν ανησυχίες κυρίως σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου, δεδομένου ότι η μείωση του φόρου δεν θα έπρεπε κατ' ανάγκη να μετακυλιστεί στους καταναλωτές - ένας εντυπωσιακός παραλληλισμός με την ισχύουσα έκπτωση στα καύσιμα.

Η επιδότηση των δαπανών θέρμανσης

Ένα από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν γρήγορα και στοχευμένα ήταν η επιδότηση των δαπανών θέρμανσης ύψους έως 300 μάρκων το χειμώνα του 1973 - παρόμοια με το 2022 - που καταβαλλόταν ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες, από την οποία μπορούσε να επωφεληθεί κάθε όγδοο νοικοκυριό (3 εκατομμύρια) (Die Welt, 1979).
Γρήγορα, η προσοχή στράφηκε επίσης στις δομές κέρδους των εταιρειών, οι οποίες προκάλεσαν δημόσια κριτική. Τα κέρδη δισεκατομμυρίων που παρουσιάστηκαν στο κοινό σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και αβέβαιων οικονομικών προσδοκιών θεωρήθηκαν αδικαιολόγητα από μεγάλα τμήματα της πολιτικής και του κοινού κατά τη διάρκεια των δύο κρίσεων των τιμών του πετρελαίου.
Αρχικά ήταν τα συνδικάτα ("η κερδοσκοπία της τιμής του πετρελαίου", IG-Chemie, 1973- "Κέρδη ιστορικών διαστάσεων", Welt der Arbeit, 1973) και το SPD που άσκησαν κριτική σε αυτό που θεωρούσαν δυσανάλογα υψηλά κέρδη. Ομολογουμένως, η τότε αντιπολίτευση των κομμάτων CDU/CSU, καθώς και ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομίας, ήταν αρχικά επιφυλακτικοί στην κριτική τους προς τις εταιρείες.
Ειδικά το συγκυβερνών FDP εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της ρυθμιστικής πολιτικής και αρχικά τοποθετήθηκε αυστηρά κατά της κρατικής παρέμβασης.
Καθώς όμως οι εταιρείες συνέχιζαν να αυξάνουν τις τιμές, συντηρητικοί και φιλελεύθεροι τάχθηκαν επίσης στο πλευρό των επικριτών, έτσι ώστε μετά από περαιτέρω αυξήσεις στις αρχές του 1974 και ξανά το 1979, η πετρελαϊκή βιομηχανία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο.

Έρευνες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Η Γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία για τα καρτέλ ξεκίνησε ήδη έρευνες για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά κατά τις πρώτες αυξήσεις των τιμών τον Νοέμβριο του 1973.
Ένα κεντρικό πρόβλημα, ωστόσο, ήταν ότι η τιμολόγηση καρτέλ ήταν δύσκολο να αποδειχθεί.
Το Γραφείο Καρτέλ ήταν σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρο απέναντι στον καθορισμό των τιμών, επειδή οι γερμανικές πετρελαϊκές εταιρείες μετέφεραν τα κέρδη -που εκείνη την εποχή ονομάζονταν υπερκέρδη ή υπερκέρδη- στις ξένες μητρικές τους εταιρείες, όπως η Exxon, η BP ή η Shell, τα οποία διέφευγαν από την κατοχή του γερμανικού Δημοσίου (Handelsblatt, 1974).
Ήταν δυνατό να σταματήσει η αποκοπή των κερδών από τις πολυεθνικές εταιρείες μέσω της αλλοδαπής φορολογικής νομοθεσίας, αλλά αυτό απαιτούσε την απόδειξη των υπερβολικών κερδών, η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Παρ' όλα αυτά, η πίεση του κοινού επέδρασε στις εταιρείες, οι οποίες απέσυραν οικειοθελώς άλλη μια αύξηση της τιμής των καυσίμων στα μέσα Απριλίου, στο αποκορύφωμα των αυξήσεων των τιμών (Die Welt, 1974).

Η πίεση στις εταιρείες

Σήμερα, το γραφείο διαφάνειας των τιμών των καυσίμων παρέχει πρόσθετη δημόσια πίεση στις εταιρείες για αυξήσεις των τιμών και αυξάνει τον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, είναι ακατάλληλος για τον εντοπισμό υπερβολικών κερδών, γι' αυτό και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας σχεδιάζει να τροποποιήσει τον νόμο περί καρτέλ.
Στη δεκαετία του 1970, επίσης, η αδυναμία των αρχών να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπερκέρδη ήταν αυτή που βοήθησε τη συζήτηση για την τροποποίηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας να αποκτήσει δυναμική.
Κατά τη δεύτερη κρίση των τιμών του πετρελαίου το 1979, οι εκκλήσεις αυτές έγιναν εντονότερες, αλλά και πάλι διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά πρότυπα απόδειξης καθιστούσαν σχεδόν αδύνατο για την αντιμονοπωλιακή υπηρεσία να αποδείξει υπερβολικά κέρδη.
Συζητήθηκε η απαίτηση να μειωθούν αυτά τα εμπόδια, ώστε η αρχή να μπορεί να παρεμβαίνει ταχύτερα (FAZ, 1979).
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ψήφισε σχετικό νόμο, διότι φοβήθηκε ότι το Γραφείο Καρτέλ, ως "ελεγκτής τιμών", θα γινόταν υποχείριο του Υπουργείου Οικονομίας και θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική επιρροή και σε άλλους τομείς της οικονομίας, γεγονός που θα οδηγούσε στην υπονόμευση της τάξης της οικονομίας της αγοράς (FAZ, 1979).

O επίτροπος τιμών

Όπως δήλωσαν τότε οικονομολόγοι, η καταλληλότητα των αποδόσεων δεν θα έπρεπε να αποφασίζεται: "Ο ρόλος του επιτρόπου τιμών δεν ταιριάζει καθόλου στο ρυθμιστικό μοντέλο ενός συστήματος οικονομίας της αγοράς". (Die Zeit, 1980). Τα εταιρικά κέρδη ήταν επίσης αντιδημοφιλή στις δεκαετίες του 1970 και 1980 σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού, ιδίως όταν επρόκειτο για σημαντικά καταναλωτικά αγαθά.
Ωστόσο, από τη σκοπιά της ελεύθερης αγοράς, η κρατική παρέμβαση στον έλεγχο των τιμών ή του κέρδους δεν έπρεπε να διακινδυνεύσει, διότι η κρατική παρέμβαση παρέλυε τις αναγκαίες επενδύσεις και τον ανταγωνισμό.
Εκείνη την εποχή, οι κυβερνήσεις του SPD και του FDP ήταν απρόθυμες να πάρουν διευθυντικά μέτρα για να μην θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, κάτι που απέδωσε μακροπρόθεσμα. Η αιτία των υψηλών τιμών των καυσίμων ήταν εξωτερικοί κλυδωνισμοί, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις αιτίες του προβλήματος - και επέβαλε περιορισμούς (συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων οδήγησης και των ορίων ταχύτητας) στους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->