Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία προς Zelensky: Μόνο αν διαλυθεί ο ΟΗΕ θα αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ρωσία προς Zelensky: Μόνο αν διαλυθεί ο ΟΗΕ θα αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία αποχωρεί από πολλές συμφωνίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά αποκλεισμός της από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) θα είναι δυνατός μόνο εάν ολόκληρος ο οργανισμός διαλυθεί και δημιουργηθεί εκ νέου, δήλωσε Ρώσος διπλωμάτης στον ΟΗΕ

Σχετικά Άρθρα
Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε η Ρωσία στην έκκληση της Ουκρανίας να αποκλειστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως τιμωρία για τον πόλεμο και προκειμένου να τον σταματήσει.
Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να αφαιρεθεί από τη Ρωσία το καθεστώς μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitri Polyanski είπε ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν αντέχουν σε εξέταση».
«Φυσικά, όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτό το σενάριο θα είναι δυνατό μόνο εάν ο ΟΗΕ διαλυθεί και δημιουργηθεί εκ νέου» είπε.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, καθήκον του Κιέβου ήταν να «ξεσηκώσει» τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία κουράζονται όλο και περισσότερο από το ουκρανικό ζήτημα.

Ανοησία κάθε απαίτηση απώλειας της θέσης της Ρωσίας στο ΣΑ

«Τόσο ο Zelensky όσο και ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ χάνουν το χρόνο τους, ισχυριζόμενοι κατά καιρούς ότι εμείς [η Ρωσία] δεν έχουμε δικαίωμα σε αυτήν την έδρα [Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ], ότι τη διατηρήσαμε παράνομα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης» σχολίασε.

«Αυτό είναι εντελώς ανοησία, το έχουμε εξηγήσει, και ακόμη και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις».
Νωρίτερα, ο Polyanski είπε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επετράπη να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη εξ αποστάσεως και χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με άλλα μέλη του Συμβουλίου, κάτι που παραβιάζει την υπάρχουσα πρακτική.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος, και να την αποκλείσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η χώρα έχει το καθεστώς μόνιμου μέλους και το δικαίωμα βέτο.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin υπέγραψε διάταγμα για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας σε μια σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin υπέγραψε διάταγμα για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας σε μια σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε από την επίσημη ρωσική διαδικτυακή πύλη νομοθετικών πληροφοριών.
Ήδη από τις 16 Μαρτίου 2022, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Ρωσία ξεκίνησε να αποχωρεί από...
- την Ομάδα Διεθνούς Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ομάδα Πομπιντού),
- την Συμφωνία των μερών του 1990 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου,
- την Ανοιχτή Συμφωνία των μερών σχετικά με τη συνεργασία για την πρόληψη, την προστασία και την οργάνωση της ανακούφισης σε μεγάλες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές,
- την διευρυμένη συμφωνία των μερών για τον αθλητισμό,
- την διευρυμένη συμφωνία για τις πολιτιστικές διαδρομές και το Παρατηρητήριο για τη διδασκαλία της ιστορίας στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν θα συμμετέχει πλέον στις εργασίες,
- του ταμείου πολιτιστικής υποστήριξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Eurimages) και
- του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οπτικοακουστικών μέσων.

Αποχώρηση μετά από 26 χρόνια

Η Ρωσία εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης πριν από 26 χρόνια.
Από το 1996, οι Ρώσοι αντιπρόσωποι συμμετείχαν στις πέντε κύριες μορφές συνεργασίας:
- διακυβερνητική (Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, CMCE),
- διακοινοβουλευτική (Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, PACE), διαπεριφερειακή (Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακές Αρχές),
- δικαστική (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και
- μη κυβερνητική (Διάσκεψη INGOs του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Επιπλέον, η Ρωσία εκπροσωπήθηκε
- στην Ομάδα Διεθνούς Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ομάδα Πομπιντού),
- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή της Βενετίας),
- στην Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), καθώς και
- στην Ομάδα διακυβερνητικών επιτροπών και φορέων εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προσχώρησε σε πολλές δεκάδες πράξεις και συμφωνίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στις 15 Μαρτίου, η Ρωσία ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στις 11 Ιουνίου δημοσιεύθηκαν νόμοι που υπέγραψε ο Πρόεδρος Vladimir Putin σχετικά με τη μη εκτέλεση στη Ρωσία οποιωνδήποτε ψηφισμάτων που ενέκρινε η ΕΣΔΑ μετά τις 15 Μαρτίου 2022 - από τη στιγμή που η Ρωσία υπέβαλε τη δήλωσή της ότι αποχωρεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης