Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - Προβλέψεις σοκ για ύφεση: Καταρρέει η οικονομία, σε χαμηλό 14 ετών γκρεμίστηκε η στερλίνα

tags :
Βρετανία - Προβλέψεις σοκ για ύφεση: Καταρρέει η οικονομία, σε χαμηλό 14 ετών γκρεμίστηκε η στερλίνα

Η Goldman Sachs τοποθετεί την πιθανότητα ύφεσης στη Βρετανία στο 45% για τους επόμενους 12 μήνες συγκριτικά με το 40% στην Ευρωζώνη και το 30% στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με οικονομολόγους της AllianceBernstein, η οικονομία της Βρετανίας καταρρέει.
Τα σημάδια αυτά είναι διάχυτα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Τα νοικοκυριά χάνουν με ραγδαίους ρυθμούς την αγοραστική τους δύναμη, το κόστος βασικών ειδών έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ.
Η στερλίνα κατέγραψε την χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από το 2008, διολισθαίνοντας κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 , σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Παρότι τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι επίκειται γενικότερα ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, η θέση της Βρετανίας είναι πολύ χειρότερη.
Η Goldman Sachs τοποθετεί την πιθανότητα ύφεσης στη Βρετανία στο 45% για τους επόμενους 12 μήνες συγκριτικά με το 40% στην Ευρωζώνη και το 30% στις ΗΠΑ.

Ρευστοποίηση θέσεων

Η ζοφερή αυτή εικόνα κρατά τους επενδυτές μακριά από το βρετανικό ενεργητικό, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε παύση της δραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Ο στρατηγικός αναλυτής Jordan Rochester της Nomura Holdings συστήνει στους πελάτες της να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε στερλίνα στοιχηματίζοντας ότι το νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω από το 1,18 έως τις αρχές Αυγούστου.
«Είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να πιστέψουμε ότι η στερλίνα είναι αρκετά φθηνή για να ανακάμψει, χωρίς να υπάρξει ανάλογη βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας», είπε ο Neil Wernet της JPMorgan Asset Management.

Υποχώρηση

H στερλίνα υποχώρησε 7,3% έναντι του δολαρίου στο δεύτερο τρίμηνο και κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα που είχε βρεθεί στο ζενίθ της πανδημίας.
«Η ηγεσία του Boris Johnson είναι υπό αμφισβήτηση και οι ιδέες όπως ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το επόμενο έτος μπορεί να επηρεάσουν την ροή επενδύσεων», σημειώνει ο Rochester της Nomura.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης