Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πλανήτης βυθίζεται σε φρικτό οικονομικό εφιάλτη - Η Γερμανία ξεμένει από αέριο και οι Αμερικάνοι ψωνίζουν με πλαστικό χρήμα

Ο πλανήτης βυθίζεται σε φρικτό οικονομικό εφιάλτη - Η Γερμανία ξεμένει από αέριο και οι Αμερικάνοι ψωνίζουν με πλαστικό χρήμα
Μέχρι το 2020, πολλοί στον δυτικό κόσμο θεωρούσαν τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σαν κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόνο οι φτωχές χώρες στην άλλη άκρη του πλανήτη.
Αλλά δυστυχώς αυτές οι οδυνηρές ελλείψεις μπορεί να συμβούν και σε πλούσιες χώρες του δυτικού κόσμου.
Σχετικά Άρθρα

Εάν οι χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει ήδη να μεριμνούν για καθημερινά οικονομικά ζητήματα λόγω «προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα», πόσο καιρό θα περάσει μέχρι να αρχίσει να συμβαίνει το ίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Μέχρι το 2020, πολλοί στον δυτικό κόσμο θεωρούσαν τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σαν κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόνο οι φτωχές χώρες στην άλλη άκρη του πλανήτη.
Αλλά δυστυχώς αυτές οι οδυνηρές ελλείψεις μπορεί να συμβούν και σε πλούσιες χώρες του δυτικού κόσμου.

Το «όνειρο» των κυβερνήσεων

Στην αρχή, οι κυβερνήσεις και οι ειδικοί είπαν ότι ήταν «απλώς προσωρινές» αυτές οι ελλείψεις αλλά ο καιρός περνούσε και οι ελλείψεις συνεχίζονταν.
Στην πραγματικότητα, το 2022 τα «προβλήματα ανεφοδιασμού» έγιναν τόσο σοβαρά που πολλά σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να μεριμνήσουν αυστηρά αναφορικά με βασικά είδη διατροφής που έχουν ως βάση το σιτάρι.
Α δούμε παραδείγματα

Ελλάδα

Στην Ελλάδα έγινε γνωστό πως, αρχικά, αν και είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το αλεύρι, το ηλιέλαιο και η ζάχαρη διατίθεντο κανονικά από τα καταστήματα τροφίμων.
Δεν άργησε όμως να εμφανιστεί ο περιορισμός, ο οποίος επεβλήθη από την κυβέρνηση στην πώληση ορισμένων αλεύρων και ηλιέλαιων μέσω του διαδικτύου.
Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ δεν είχαν άλλο τρόπο να αντιδράσουν.
Το ίδιο συνέβη, εκτός του διαδικτύου και στα φυσικά καταστήματα.
Και όλα αυτά λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.
Για παράδειγμα, η εταιρία «ΑΒ Βασιλόπουλος» έθεσε ανώτατο όριο στην αγορά όλων των γνωστών εταιριών που εμπορεύονται καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο και αλεύρι ανά πελάτη ( μέσω διαδικτύου), ενώ το Mymarket επίσης έβαλε ανώτατο όριο στις αγορές ηλιέλαιου.
Στο ίδιο μήκος κύματος πολλά εστιατόρια, ανέφεραν πως πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν τηγανιτές πατάτες και άλλα φαγητά τα οποία χρησιμοποιούν ηλιέλαιο για τη παρασκευή τους .

Τι έγινε στην Ισπανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε αρκετά αυστηρούς περιορισμούς στην Ισπανία.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν σποραδικές ελλείψεις προϊόντων όπως αυγά, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων των Mercadona και Makro, άρχισαν να έχουν δελτίο ηλιέλαιου στις αρχές του μήνα.

Η μείωση του φυσικού αερίου, καθημερινό θέμα συζήτησης

Βλέποντας μπροστά, στο άμεσο μέλλον, η μείωση της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι το επόμενο μεγάλο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη.
Η μείωση αυτή, πολύ σύντομα θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και στην Ιταλία.
Η εφημερίδα Corriere della Sera ανέφερε ότι μέλη της ιταλικής κυβέρνησης και στελέχη της βιομηχανίας ενέργειας θα συναντηθούν την Τρίτη 5/7 και την Τετάρτη 6/7 για να συζητήσουν για την κρίση, με πιθανό ενδεχόμενο να χτυπήσει συναγερμός, σύμφωνα με το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της χώρας.

Η Γερμανία κοντά στον περιορισμό των προμηθειών

Σύμφωνα με το CNN, η Γερμανία είναι «ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό των προμηθειών», την ίδια ώρα που η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει πλέον επίσημα έλλειψη φυσικού αερίου και κλιμακώνει ένα σχέδιο κρίσης για τη διατήρηση των αποθεμάτων.
Την Πέμπτη 30/6 ενεργοποιήθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τριών σταδίων, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό των προμηθειών στη βιομηχανία, ένα βήμα που θα έφερνε τεράστιο πλήγμα στην κατασκευαστική καρδιά της οικονομίας της.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλα μέρη του πλανήτη που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα πολύ πιο σοβαρά από αυτά που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο παγκόσμιος χάρτης της κρίσης

Σημαντικός αριθμός ανθρώπων πεθαίνει από την πείνα σε περιοχές της ανατολικής Αφρικής.
Οι παγκόσμιες αποστολές τροφίμων γίνονται όλο και πιο περιορισμένες και ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ανοιχτά ότι ο κόσμος οδεύει σε μια «πρωτοφανή παγκόσμια κρίση πείνας».

Η Αμερική είναι απροετοίμαστη για μια οικονομική ύφεση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται γρήγορα και οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι εντελώς απροετοίμαστοι για μια μεγάλη οικονομική ύφεση.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε δείχνει ότι περίπου το 60% όλων των Αμερικανών ζουν επί του παρόντος βάση του γνωστού «μήνας μπαίνει…μήνας βγαίνει».
Τι θα συμβεί λοιπόν όταν αυτοί οι άνθρωποι αρχίσουν να χάνουν τη δουλειά τους σε μεγάλους αριθμούς;
Ήδη, έχουμε δει τον αριθμό των απολύσεων σε εταιρίες τεχνολογίας να επιταχύνεται σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες.
Δυστυχώς, οι απολύσεις θα γίνουν πολύ χειρότερες τους επόμενους μήνες.
Και καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να καταστρέφει συστηματικά το βιοτικό επίπεδο, οι Αμερικανοί στρέφονται στις πιστωτικές κάρτες με ρυθμό ρεκόρ.

Αγοράζουν τα πάντα με πιστωτικές κάρτες

Καθώς οι Αμερικανοί παλεύουν με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, ο αριθμός των νέων πιστωτικών καρτών έχει αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες βασίζονται σε αυτές για να αντέξουν τις υψηλές τιμές.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Federal Reserve, η ανακυκλούμενη πίστωση (πιστωτικές κάρτες και δάνεια) αυξήθηκε κατά 19,6% από το προηγούμενο έτος σε 1,103 τρις. δολάρια.


Όλοι συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 85% όλων των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «οδηγούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».

Η εθνική δυσαρέσκεια είναι δικομματική

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση της χώρας μετά την εκλογή του Biden.
Οι Δημοκρατικοί ήταν θετικοί για το πώς πήγαιναν τα πράγματα, αλλά τώρα το 78% λέει ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση.
Προς το παρόν, η ζωή εξακολουθεί να είναι, τουλάχιστον, κάπως φυσιολογική στο δυτικό κόσμο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης