Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ψηφιακή κάρτα από σήμερα 1/7 για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Ψηφιακή κάρτα από σήμερα 1/7 για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Η ψηφιακή κάρτα είναι διαθέσιμη σε όλους τους τύπους των κινητών

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά και εκτιμάται ότι σε αυτό το αρχικό στάδιο αφορά 121.000 εργαζόμενους και 53 επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια θα επεκταθεί στις εταιρείες security, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία, ενώ στόχος είναι του χρόνου να εφαρμόζεται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Τύποι κινητών

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι διαθέσιμη για όλους τους τύπους κινητών (Android και iOS) μέσω του my ergani app, αλλά μπορεί να είναι και σε φυσική μορφή όπως ήδη ισχύει σε πολλές επιχειρήσεις που καταγράφουν τις ώρες εργασίας.
Η ψηφιακή κάρτα είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή Ergani Card Scanner που έχουν προμηθευτεί οι επιχειρήσεις και η οποία διαβάζει τον QR κωδικό που παράγει η κάρτα.
Κατά την είσοδο τους στον χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι θα «σκανάρουν» στο Ergani CardScanner τον προσωπικό κωδικό QR code της ψηφιακής τους κάρτας δηλώνοντας την αρχή της εργασίας τους, ενώ το ίδιο θα γίνεται και κατά την έξοδο τους.
Το αποτέλεσμα θα είναι να καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων και θα μεταφέρονται στο σύστημα Εργάνη με τους αρμόδιους μηχανισμούς να έχουν πλήρη εικόνα.

Τι επιτυγχάνεται

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας :
• Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας.
• Δημιουργείται το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, καθώς οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας θα γνωρίζουν πριν τον έλεγχο πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.
• Προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας.
• Κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.
H ψηφιακή κάρτα εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης (π.χ. πλήρης, μερική, πρακτική άσκηση, μαθητεία, κ.λπ.) τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες, υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης