Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια της κατάρρευσης οι ασφαλιστικές στην Τουρκία - Σφοδρό το πλήγμα του πληθωρισμού

Στα όρια της κατάρρευσης οι ασφαλιστικές στην Τουρκία - Σφοδρό το πλήγμα του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε στο 73,5% τον Μάιο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω
Σχετικά Άρθρα
Σε συνομιλίες με το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίςα βρίσκεται η ένωση ασφαλιστών της χώρας, για μια πιθανή έκδοση ομολόγων με δείκτη πληθωρισμού, καθώς οι ασφαλιστικές αναζητούν έναν νέο μηχανισμό για να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι `ζστη χώρα όπου οι πραγματικές αποδόσεις είναι έντονα αρνητικές και το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας διατηρείται στο 14% από τον Δεκέμβριο.
Ο Ozgur Obali, γενικός γραμματέας της Insurance Association of Turkey (TSB), είπε ότι ένα ομόλογο με αποδόσεις πάνω από τον πληθωρισμό θα προσφέρει ανακούφιση στους ασφαλιστές.
Οι ασφαλιστές μπορούν να αγοράσουν περίπου 30-32 δισεκατομμύρια λίρες (1,8-1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) του ομολόγου, είπε σε συνέντευξη του, υπογραμμίζοντας το επίπεδο πιθανής ζήτησης για το ομόλογο.
"Περιμένουμε ένα επενδυτικό εργαλείο που θα αποτρέψει τουλάχιστον τη διάβρωση του κεφαλαίου μας.
Έχουμε φτάσει στα όρια μας", είπε ο Obali, αναφερόμενος στην έγκριση που απαιτείται από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα εκδώσει το ομόλογο .

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός οδηγήθηκε σε υψηλά 24 ετών από το αδύναμο νόμισμα της λίρας, το οποίο έχασε 44% πέρυσι και υποχωρεί κατά 21% φέτος, κυρίως λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Τα ασφάλιστρα των ασφαλιστικών εταιρειών αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, αλλά τα κέρδη τους έχουν μειωθεί.
Τα έσοδα έχουν σταματήσει επειδή οι αποδόσεις των χρηματοοικονομικών επενδύσεων παραμένουν κάτω από τον πληθωρισμό.
Τα στοιχεία από την TSB δείχνουν ότι τα καθαρά κέρδη του κλάδου ήταν 264,1 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (15,88 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, μειωμένα κατά περίπου 85% από 1,75 δισεκατομμύρια λίρες την ίδια περίοδο του 2021.
Η TSB αναμένει από το Υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει την έκδοση του ομολόγου πολύ σύντομα, παρέχοντας κάποια ανακούφιση για τον κλάδο εάν αναπροσαρμόζεται στον πληθωρισμό, είπε ο Obali.
«Δεχθήκαμε σοβαρό πλήγμα το πρώτο τρίμηνο, αλλά πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα αμβλυνθούν σταδιακά, καθώς οι προσαρμογές των τιμών μας εφαρμόζονται με καθυστέρηση», είπε, αναφερόμενος στα ασφάλιστρα.
Ο Obali είπε ότι αναμένει από μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες να συγχωνευθούν με άλλες ή να εξαγοραστούν από μεγαλύτερες, ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση.
"Νομίζω ότι (οι ενοποιήσεις) είναι αναπόφευκτες.
Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, πιστεύω ότι θα επιταχυνθούν σημαντικά", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης