Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η καθοδική διόρθωση, με τράπεζες -4% και ΧΑ -1,43% στις 810 μον. - Η αγορά προσεχώς στις 750 μον., το 10ετές 3,6%

Συνεχίστηκε η καθοδική διόρθωση, με τράπεζες -4% και ΧΑ -1,43% στις 810 μον. - Η αγορά προσεχώς στις 750 μον., το 10ετές 3,6%
Η έκρηξη του πληθωρισμού και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής αυξάνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση ενώ στην εγχώρια αγορά προστίθεται το πολιτικό και ο γεωπολιτικό ρίσκο
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Συνεχίστηκε η καθοδική διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 810 μονάδες, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες έως -4%, με απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και χωρίς κινήσεις ωραιοποίησης όπως αναμενόταν, λόγω τέλους α΄εξαμήνου αφού οι βασικοί δείκτες της αγοράς έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας..
Αναλυτικά, το α’ εξάμηνο έκλεισε με σημαντικές απώλειες, με τον Γενικό δείκτη με πτώση -9,28% και τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίηση FTSE 25, στο -9,6%. Ωστόσο τις μεγαλύτερες πιέσεις κατέγραψε ο Τραπεζικός δείκτης με πτώση -13,42%.
Άκρως αρνητικός ήταν και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSEM ο οποίος έχασε -14,47%. 
Χειρότερη είναι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία -2,4% ενώ στην Wall Street o δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει απώλειες  -1,7%..
Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία βρίσκεται η Γερμανία, με τον ενεργειακό κολοσσό Uniper να ζητά κρατική βοήθεια, με την μετοχή να υποχωρεί -19%.
Στην εγχώρια αγορά και ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -4,19% και ακολούθησαν  Εθνική -3,98%, Eurobank -3,08% και η Πειραιώς -2,56% καταγράφοντας  ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό (0,9368 ευρώ )
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo -4,19%, Αegean -3,74%, Motor Oil -2,86%...ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν Viohalco +1,06%, Τιταν +0,90%...
Για τρίτη συνεδρίαση συνεχίστηκε η άνοδος της Intracom με τη μετοχή να ενισχύεται +3,87% από υψηλό ημέρας +11,89%, με υψηλό όγκο συναλλαγών, μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για πώληση της Intrakat από την εταιρεία, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία μέχρι σήμερα....  ενώ στη σημερινή Γ.Σ.αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή. 
Η έκρηξη του πληθωρισμού και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής αυξάνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση ενώ στην εγχώρια αγορά προστίθεται το πολιτικό και ο γεωπολιτικό ρίσκο. 
Όλα τα παραπάνω κρατούν σε ομηρία τις αγορές και αποτρέπουν τους επενδυτές για κάθε επενδυτικό ρίσκο ενώ για το ελληνικό χρηματιστήριο η διάσπαση των 800 - 780 μονάδων οδηγεί στις 750 με 700 μονάδες. 
Ενδιάμεσα, θα έχουμε και ανοδικές αναλαμπές υπενθυμίζοντας στους επενδυτές
ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πώληση.
Ωστόσο η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -28% (973 μον. στις 16/2/2022)
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση, το 10ετές ελληνικό στο 3,6%  και το ιταλικό 10ετές στο 3,36%.
Σημειώνεται, ότι πρόσφατα καταγράφηκε επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές να σκαρφαλώνει στο 4,74% (14/6) ενώ στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά τις αναφορές ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο εργαλείο που θα παράσχει στήριξη τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.

Προσπάθεια «καλλωπισμού» του χρηματιστηρίου από την κυβέρνηση – Παρασκήνιο για να αναβαθμίσει την Ελλάδα η Fitch στις 8 Ιουλίου 2022

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στις 810 μονάδες με προοπτική να υποχωρήσει περαιτέρω,  καθώς οι επενδυτές δεν πιστεύουν στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζουν  ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρά προβλήματα, τα κέρδη των εταιριών θα μειωθούν δραστικά και γενικά θα επισκιαστούν οι ελάχιστες θετικές ειδήσεις όπως τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.
Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 810 μονάδες μας δείχνει ότι το αφήγημα της κυβέρνησης δεν έχει πείσει, οι επενδυτές αποχωρούν και γενικώς υπάρχει μεγάλη αμφιβολία… για την οικονομική πορεία της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλλωπίσει το χρηματιστήριο για να ικανοποιήσει και μια μερίδα επενδυτών και να αλλάξει την ψυχολογία.
Όταν ένα χρηματιστήριο ανακάμπτει ακόμη και για αυτούς που δεν δραστηριοποιούνται στην αγορά σημαίνει… ότι κάτι πάει καλά στην οικονομία… και η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί πολιτικούς πόντους.
Να σημειωθεί ότι όταν το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν στις 950 με 970 μονάδες το bankingnews ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που είχε προβλέψει ότι ο Γενικός Δείκτης θα υποχωρήσει προς τις 800 μονάδες…όταν οι άλλοι έβλεπαν 1100 μονάδες…
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε καλό χρηματιστήριο αλλά πιστεύουμε ότι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.
Πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί παρασκηνιακώς να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε BB+ με ουδέτερες προοπτικές από ΒΒ και θετικές προοπτικές δηλαδή κατά 1 κλίμακα... από την Fitch στις 8 Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο δημιουργίας κλίματος.
Δεν συντρέχει κανένας λόγος αναβάθμισης, η Ελλάδα σε κανένα τομέα δεν έχει βελτιωθεί, ενώ το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,6% είχε φθάσει και στο 4,73% είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης της ΕΚΤ και όχι κάποιας ουσιώδους αλλαγής στα δημόσια οικονομικά, αντιθέτως υπάρχει επιδείνωση...  
Πληροφορούμαστε ωστόσο ότι παρασκηνιακώς στελέχη της κυβέρνησης έχουν παρέμβει και ζητήσει να υπάρξει αναβάθμιση της Ελλάδος και από την Fitch.
Η αναβάθμιση αυτή θα έχει ξεκάθαρα πολιτικά ελατήρια, θα έχει πολιτικά κίνητρα αλλά θα είναι ουδέτερη επειδή ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ+…
Ως γνωστό στην αξιολόγηση μιας χώρας λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη βαθμολογία…

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,23% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,52%.
Χωρίς κινήσεις καλλωπισμού, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν οι βασικοί δείκτης της αγοράς, στα χαμηλά της ημέρας με τον Tραπεζικό Δείκτη στο -3,58% και τον Γενικό Δείκτη  στο -1,44%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,43% στις 810 μονάδες έχοντας υψηλό στις 820,27 μονάδες και χαμηλό τις 810,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 76,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,99 εκατ. ευρώ και όγκου 737 χιλ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 350 χιλ. τεμάχια αξίας 1,01 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 81,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,39 εκατ. ευρώ και  ο ΟΠΑΠ 216 χιλ. τεμάχια αξίας 3 εκατ. ευρώ.
Τα  ΕΛΠΕ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 249 χιλ. ευρώ και ο  Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 330 χιλ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 810 μονάδες, στην πρώτη ζώνη στήριξης των  820 - 810 μονάδων και ακολουθούν οι 800, οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 840 - 850 μονάδων και ακολουθούν οι 880, οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 497 μονάδεςδιασπώντας την πρώτη στήριξη των 500 μονάδων και ακολουθούν οι 490 μονάδες, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 540- 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,6%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 30/6  στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει... καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,6%, το 10ετές ιταλικό 3,36% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,02%...
Ο επικεφαλής της Fed J.Powell, στις τελευταίες του δηλώσεις,  στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, έστειλε σήμα για «άνευ όρων» επιθετική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ C. Lagarde,επαναβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει με πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στην περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμείνουν δυσοίωνες. Το βασικό σενάριο μέχρι στιγμής προβλέπει μία αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% στις 21 Ιουλίου και άλλη μία, ισόποση, το Σεπτέμβριο..
Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε επιδείνωση στα ευρωπαϊκά ομόλογα ειδικότερα σε Ιταλία και Ελλάδα ενώ η παρέμβαση της ΕΚΤ για ένα νέο εργαλείο ηρέμησε τις αγορές ενώ απέδειξε ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Εν τω μεταξύ, το σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, προς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, παρουσιάζει το Reuters.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την εξισορρόπηση την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022,  για να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης από το να μπει εμπόδιο στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων – ενώ ένα νέο σχέδιο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Πρόκειται για τη στοχευμένη επανεπένδυση κερδών από το χαρτοφυλάκιο του PEPP, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, μέτρο το οποίο αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το νέο εργαλείο στις 21 Ιουλίου, μαζί με την πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από μια 10ετία, ως απάντηση στην αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που έπληξε περισσότερο τις πιο υπερχρεωμένες χώρες.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή θα μπορούσε να μην πετύχει τον στόχο της εάν ο αριθμός θεωρηθεί πολύ μικρός από την αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν η ανακοίνωση του Ιουλίου παραμείνει ασαφής θα αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, αλλά πολλά ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα.

Τι πραγματικά συμβαίνει με Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου και Intrakat; - Κυοφορούνται και άλλα deals έκπληξη

Οι εφοπλιστές Μπάκος, Καυμενάκης και Εξάρχου επιστρέφουν στα επιχειρηματικά δρώμενα της Ελλάδος.
Εάν όλα τελειώσουν σωστά και κλείσει το deal με την Intrakat, o Αλέξανδρος Εξάρχου θα είναι ο άνθρωπος που θα «τρέχει» την εταιρία.
Και θα έχει πολλούς περισσότερους λόγους για να πάει αυτό το μαγαζί καλύτερα από ότι πήγε η εταιρία Ελλάκτωρ επί των ημερών του, καθώς στην Intrakat θα είναι ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρίας μαζί με τους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Τώρα για να ξέρετε εσείς τι πραγματικά συμβαίνει.
Το deal με την Intrakat που κυοφορείται εδώ και 2 μήνες σχεδόν δεν έχει ακόμη κλείσει.
Είναι κοντά αλλά δεν έχει κλείσει…
Και αυτό το κοντά σηκώνει συζήτηση αφού σε αυτές τις περιπτώσεις το κοντά δεν απέχει πολύ και από το μακριά.
Οι τρεις επιχειρηματίες διαπραγματεύονται και άλλες επενδύσεις και αυτά που ακούμε έχουν μικρή σχέση με την πραγματικότητα… θα «ζαλιστεί το σύμπαν».
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Intrakat είναι μόνο ένα μικρό μέρος των σχεδιασμών των εφοπλιστών μαζί με τον Εξάρχου αφού υπάρχουν συνομιλίες και για άλλα δύο πολύ σημαντικά deals.
Πάντως στις 29 Ιουνίου 2022 η μετοχή σημείωσε κέρδη +13% στα 2,37 ευρώ με αφορμή τις φήμες που υπάρχουν εδώ και καιρό ότι οι εφοπλιστές θα αποκτήσουν το 55% της Intrakat.
Τι συμβαίνει στα media;
Το ενδιαφέρον των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη μαζί με τον Εξάρχου παραμένει για τα media.
Αλλά προσοχή είναι επιχειρηματίες όχι κορόιδα…
Δεν πρόκειται να κάνουν καμία επένδυση στα media που δεν θα είναι στα μέτρα τους…
Προσεχώς πάντως θα υπάρξουν νέα και από αυτό το μέτωπο…

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά  έκλεισαν σήμερα 30/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,54%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,62%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο -1,91%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,97% ενώ ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα έκλεισε ανοδικά στο +1,14%

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τον πληθωρισμό και με τον φόβο για ύφεση να επιστρέφει.
Ιστορικό υψηλό κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2022, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,5% σε ετήσια βάση, με τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας να επισημαίνει πως οι τιμές τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 0,8% σε σχέση με τον Μάιο.
Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία βρίσκεται η Γερμανία, με τον ενεργειακό κολοσσό Uniper να ζητά κρατική βοήθεια, με την μετοχή να υποχωρεί -18%.
Στα μάκρο, σε υψηλό πέντε μηνών «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 231.000, με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει το 1,328 εκατομμύριο, έναντι εκτίμησης για 1,331 εκατομμύρια, με την ανοδική τάση να παραμένει.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +3,44% στα 145 ευρώ.
Πτωτικα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -3,45% στα 108,57 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -3,83% στα 105,58 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει ισχυρή πτώση -6,1% στις 2.233 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2,4%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,4%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,4%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,6%, ο S&P 500 στο -1,7%, ο Nasdaq στο -2,3% και το ETF GREC στο -1,39% (23,40 δολ.)

Ισχυρή πτώση στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες -4% και τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8230 ευρώ, με πτώση -3,98% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8320 ευρώ, με πτώση -4,19%, με όγκο  6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9372 ευρώ, με πτώση -2,56% και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε σήμερα 30/6/2022 στα 0,05677 ευρώ ή 0,9368 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8432 ευρώ, με πτώση -3,08%, με όγκο 6,99 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0150 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0840 ευρώ, με πτώση -0,59% με όγκο 11,9 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Aegean, Motor Oil, Lamda....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Viohalco, Τιτάν, ΕΛΠΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,85 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση στα 7,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,57 ευρώ, με άνοδο +0,42% και αποτίμηση 7,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,2450 ευρώ, με πτώση -0,47% και αποτίμηση 2 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8620 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 432 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με πτώση -1,52% και  αποτίμηση 4,82 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,24 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 880 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,27 ευρώ, με άνοδο +0,64% και  κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,65 ευρώ, με πτώση -2,86% κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -3,75% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, με πτώση -2,05% κεφαλαιοποίηση 761 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,32 ευρώ, με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0238 ευρώ, με πτώση -2,86% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,6% - Το spread με την Ιταλία στις 24 μ.β.

Βελτίωση καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει, καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
Ωστόσο η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έχει ομαλοποιηθεί αναμένοντας το νέο σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,6%, το 10ετές ιταλικό 3,36% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,02%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 224 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,58% ή 158 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 30/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 30 Ιουνίου του 2022 στο 3,36%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/6/2022 στο 1,36%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,42% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,36% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,32%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης