Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πατάνε πόδι στην Ευρώπη οι ΗΠΑ, επταπλασιάζει δυνάμεις το ΝΑΤΟ - Απειλή η Ρωσία

Πατάνε πόδι στην Ευρώπη οι ΗΠΑ, επταπλασιάζει δυνάμεις το ΝΑΤΟ - Απειλή η Ρωσία
Sanchez σε Putin: Δεν θα νικήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ηχηρά μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί στον πόλεμο με τη Ρωσία στέλουν οι ηγέτες της Δύσης, τη στιγμή που έχουν αρχίσει οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Μετά την άρση του τουρκικού veto στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg όσο και μια σειρά ηγετών επισημαίνουν πως η Σύνοδος αυτή θα είναι ιστορική, μια και θα αλλάξει το στρατηγικό δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ήδη αυτό που σκιαγραφείται είναι μια μεγάλη αλλαγή στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, η οποία από στρατηγικός εταίρος που περιγραφόταν έως σήμερα, αναμένεται να χαρακτηριστεί ως άμεση απειλή για την ασφάλεια της Συμμαχίας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης αναμένεται και η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Κίνα, αν και ο Stoltenberg υπογράμμισε πως η Κίνα δεν είναι εχθρός, αλλά πρόκληση.
Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει τον επταπλασιασμό των δυνάμεων του στην Ευρώπη για το 2023, καθώς από μια δύναμη 40.000 στρατιωτών θα φτάσουν τον επόμενο χρόνο τους 300.000.

Biden: Ο Putin κατέστρεψε την ειρήνη στην Ευρώπη – Πιο αναγκαίο από ποτέ το ΝΑΤΟ

Την θέση πως ο Putin κατέστρεψε την ειρήνη στην Ευρώπη διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως η Συμμαχία είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
«Ο Putin κατέστρεψε την ειρήνη στην Ευρώπη.
Αποδεικνύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα πιο αναγκαίο από ποτέ» υπογράμμισε ο Biden, o οποίος ανακοίνωσε την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη.
Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τον αριθμό των αντιτορπιλικών σε έξι από τέσσερα στην Ισπανία, θα στείλουν δύο επιπλέον μοίρες F-35 στη Μ.Βρετανία και θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο αρχηγείο του 5ου Στρατού στην Πολωνία.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερόμενη ταξιαρχία θα αναπτυχθεί στη Ρουμανία, ενώ θα αναπτυχθούν και πρόσθετες αντιαεροπορικές δυνάμεις σε Γερμανία και Ιταλία.
«Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την στρατιωτική τους θέση στην Ευρώπη ώστε το NATO να μπορεί να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: στο έδαφος, στον αέρα και στην θάλασσα» είπε ο Biden, ο οποίος ανήγγειλε ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών και δυνατοτήτων στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
«Έχουμε έρθει στο ραντεβού και αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ» υποστήριξε ο Biden.

«Ο Putin ήθελε μια 'φινλανδοποίηση' της Ευρώπης, δηλαδή μια εξέλιξη των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τη θέση ουδετερότητας που είχε ιστορικά η χώρα αυτή, αλλά παίρνει αντιθέτως μια "NATOποίηση' της Ευρώπης» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Sanchez (Ισπανία) προς Putin: Δεν θα νικήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία

Μηνύματα αποφασιστικότητας και στήριξης στην Ουκρανία στέλνουν οι ηγέτες της Δύσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον Putin.
Δεν θα νικήσεις» είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, ο οποίος επισήμανε ότι η Ρωσία θα ανακηρυχθεί βασική απειλή στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού δόγματος από στρατηγικός εταίρος που ήταν προηγουμένως.

Scholz: Όπλα στην Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί

Ηχηρό μήνυμα έστειλε και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, αναφέροντας πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να δίνει όπλα στην Ουκρανία «για όσο καιρό χρειαστεί».
«Είναι καλό που οι χώρες που συγκεντρώνονται εδώ, αλλά και πολλές άλλες, συνεισφέρουν ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί, παρέχοντας οικονομικά μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και παρέχοντας τα όπλα που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία.
Το μήνυμα είναι το εξής: Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε – και θα το κάνουμε εντατικά – για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί» υποστήριξε ο Scholz.

Johnson: Ο Putin ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, παίρνει περισσότερο

Την θέση πως ο πρόεδρος Putin ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, αλλά παίρνει περισσότερο διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.
«Εάν ο Putin ελπίζει σε ένα μικρότερο ΝΑΤΟ τότε κάνει λάθος.
Παίρνει περισσότερο ΝΑΤΟ.
Έχουμε δύο νέα μέλη, τα οποία πρόκειται να ενταχθούν, η Σουηδία και η Φινλανδία.
Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη Συμμαχία» υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος είπε πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι ηγέτες θα εξετάσουν τι περισσότερο μπορεί να γίνει για τη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ θα γίνει και μια ανάλυση των λαθών που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τον Johnson, οι συνομιλίες θα εστιάσουν επίσης και στην αναθεώρηση της στάσης του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα του.

Stoltenberg: Άμεση απειλή η Ρωσία

Την θέση πως η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή και η Κίνα πρόκληση διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια ταχύτατη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά την άρση του τουρκικού veto, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν χθες Τρίτη 28/6 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinisto και με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Magdalena Anderson, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Κατά την προσέλευση του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg έκανε λόγο για μια ιστορική σύνοδο, η οποία πρόκειται να αλλάξει τελείως τη σημερινή μορφή της Συμμαχίας.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Stoltenberg είπε ότι αυτή συνιστά μια «άμεση απειλή» για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
«Θα πούμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για την ασφάλειά μας» υποστήριξε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Πρόκληση η Κίνα

Επιπλέον, ο Stoltenberg υπογράμμισε πως η Κίνα συνιστά πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες για την ασφάλειά της από τις κινεζικές επενδύσεις σε σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλος.
Αλλά φυσικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για την ασφάλειά μας όταν βλέπουμε την Κίνα να επενδύει πολύ σε νέες σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή πυρηνικά όπλα και επίσης να προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες υποδομές, για παράδειγμα, το 5G» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος υποστήριξε ότι «αναμένει μια πολύ σημαντική απόφαση» αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του και στο θέμα της τρομοκρατίας.

Άμεσα η ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας

Εν τω μεταξύ, ο Stoltenberg υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ περιμένει πως η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν άμεσα στη Συμμαχία.
«Θα λάβουμε μια απόφαση στη σύνοδο κορυφής να προσκαλέσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη, αυτό είναι πρωτοφανές όσον αφορά την ταχύτητα των διαδικασιών
Μετά την πρόσκληση, χρειάζεται μια διαδικασία επικύρωσης σε 30 κοινοβούλια.
Αυτό παίρνει πάντα λίγο χρόνο, αλλά περιμένω ότι και αυτό θα γίνει αρκετά γρήγορα γιατί οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Stoltenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης