Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Εκτός στόχου της ΕΚΤ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για μία 2ετία - Οι 5 λόγοι

Capital Economics: Εκτός στόχου της ΕΚΤ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για μία 2ετία - Οι 5 λόγοι
Η ΕΚΤ θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού
Πάνω από το στόχο του 2% θα είναι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έως το 2024, σύμφωνα με την Capital Economics, η οποία βλέπει ότι η αγορά εργασίας και η ισχυρή ζήτηση θα συντηρήσουν το δείκτη καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα.
Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική θα αυστηροποιηθεί μόνο σταδιακά και υπάρχουν σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές των εμπορευμάτων.
Έτσι, όσο ο δείκτης καταναλωτή μένει πάνω από το 2% κατά την περίοδο 2023-2024, θα διατηρηθεί η πίεση στην ΕΚΤ για αυστηροποίηση της πολιτικής.

Εκτός εκτιμήσεων

Σύμφωνα με την Capital Economics ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν πολύ υψηλότερος φέτος από ό,τι περιμένε η αγορά.
Η αύξηση οφειλόταν αρχικά σε εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, αλλά είναι ολοένα και πιο σαφές ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές αυξάνονται επίσης.
Ενώ η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο βασικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,3% έως το 2024, η Capital Economics πιστεύει ότι είναι πιθανό να είναι υψηλότερος από αυτό για πέντε βασικούς λόγους.

Οι λόγοι της ανόδου του πληθωρισμού

Πρώτον, η αγορά εργασίας είναι πιο ισχυρή από ό,τι περιμένε κανείς.
Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.
Τα ευρύτερα μέτρα πλεονάζουσας δυναμικής πλησιάζουν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. οι κενές θέσεις εργασίας είναι υψηλές. και οι προθέσεις πρόσληψης είναι ισχυρές.
Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες οικονομίες, το ποσοστό συμμετοχής στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί μετά την πανδημία, επομένως οποιαδήποτε ανάκαμψη στην προσφορά εργασίας είναι πιθανό να είναι αρκετά μέτρια.
Ακόμη και αν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση αργότερα φέτος, η αγορά εργασίας είναι πιθανό να παραμείνει πολύ σφιχτή.

Δεύτερον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί.
Τα μέτρα που προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αυξηθεί περισσότερο για την ευρωζώνη παρά για τις ΗΠΑ φέτος, ενώ οι προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό έχουν επίσης αυξηθεί απότομα τους τελευταίους μήνες.

Τρίτον, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν για περισσότερο από όσο περιμένε η αγορά.
Ενώ αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά επανέρχονται σε ισορροπία, οι κίνδυνοι φαίνεται να στρέφονται προς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Τέταρτον, το σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων διαρκεί επίσης περισσότερο από ό,τι περίμενε κανείς και πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη.
Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία έχει αυξήσει ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές τόσο των τιμών των γεωργικών προϊόντων όσο και των τιμών της ενέργειας.
Και το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και η αύξηση των μισθών έχουν αυξηθεί σημαίνει ότι οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων είναι πιο πιθανό να έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις.

Τέλος, η συνολική στάση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη παραμένει αρκετά διευκολυντική.
Η νομισματική πολιτική θα αυστηροποιηθεί σημαντικά τους επόμενους δώδεκα μήνες, αλλά τα πραγματικά επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι αρνητικά επειδή ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός.
Και τα δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να παραμείνουν υψηλά για αρκετά ακόμη χρόνια.

Οι νέες εκτιμήσεις

Η Capital Economics εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ραγδαία τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων υποχωρούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πράγματι, προβλέπει ο δείκτης να μειωθεί από περίπου 7,5% το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε κάτω από 3% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Αλλά αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το μέσο ποσοστό του πυρήνα πληθωρισμού σε 4% το 2023 και 3% το 2024 (προηγουμένως 3% και 2%).
Αυτές οι ανοδικές αναθεωρήσεις οφείλονται κυρίως στην προσδοκία ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς επιταχύνεται η αύξηση των μισθών.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να μειώσει τη ζήτηση και να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης