Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων στον ενεργειακό μετασχηματισμό

BlackRock: Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων στον ενεργειακό μετασχηματισμό
Η πανδημία πυροδότησε μια μαζική μετατόπιση των καταναλωτικών δαπανών από τις υπηρεσίες προς τα αγαθά, λέει η BlackRock
Σχετικά Άρθρα

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε για τον επιχειρούμενο ενεργειακό μετασχηματισμό τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα, ο επενδυτικός κολοσσός BlackRοck σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα.
Ειδικότερα, η ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό κρατά τους επενδυτές τις άγρυπνους.
Όπως επισημαίνεται, η πανδημία πυροδότησε μια μαζική μετατόπιση των καταναλωτικών δαπανών από τις υπηρεσίες προς τα αγαθά.
Αυτή η ανακατανομή συνέβη διότι το lockdown περιόρισε την παραγωγή αλλά και την κινητικότητα – έτσι υπήρξε τομεακή ανακατανομή πόρων…
Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, λέει η BlackRock, απελευθέρωσε τη συσσωρευμένη ζήτηση για υπηρεσίες, δημιουργώντας μια φαινομενικά σφιχτή αγορά εργασίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ένα επιπλέον σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων.
Αυτοί οι παράγοντες εκτόξευσαν τον πληθωρισμό σε υψηλά 40 ετών.
1_380.JPG
Εν μέσω αυτού του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οι αναλυτές αναμένουν πως τα επόμενα πέντε χρόνια ο μέσος πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve.
Οι συμμετέχοντες διχάστηκαν σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των εταιρειών σε αυτό το νέο περιβάλλον – και κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν ιστορικά υψηλά περιθώρια κέρδους εν μέσω αυξανόμενου κόστους εισροών και της ανάγκης διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού σε έναν κατακερματισμένο, πλέον, κόσμο.
Η ανησυχία σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επιβάρυνε τους συμμετέχοντες, με την αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών να επιδεινώνει το κλίμα.
Οι μισοί από τους παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» καθυστέρηση στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά δύο χρόνια, αφού διέλθουμε πρώτα από ένα υφεσιακό περιβάλλον.
Η φθίνουσα ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν στο επίκεντρο, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης της Fed.
«Η αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας έχει δείξει ότι πολλοί αγνοούν τη συντριπτική επίδραση που θα έχει αυτό στην ανάπτυξη, οπότε βλέπουμε τώρα την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ να καθυστερεί» αναφέρει η BlackRock.

Ο κόσμος αλλάζει…

Ένας κόσμος που αλλάζει γρήγορα περιπλέκει τα πράγματα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τον υψηλό πληθωρισμό που προκλήθηκε από τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, πυροδοτώντας ανοδικά τις τιμές των εμπορευμάτων.
Μάλιστα, οι τιμές των εμπορευμάτων είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές, λόγω της χαμηλότερης παραγωγικής ικανότητας μετά από χρόνια υποεπενδύσεων και της αυξανόμενης ζήτησης για βιομηχανικά μέταλλα, που απαιτούνται για τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Η υπεραπόδοση των παραδοσιακών ενεργειακών πόρων φέτος δεν σημαίνει ότι η μετάβαση αντιστρέφεται, προσθέτει η BlackRock.
Αντίθετα, αντανακλά υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη για εταιρείες που αντικαθιστούν τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Η χρήση ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες θα είναι πολύ διαφορετική, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, και τα ορυκτά καύσιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην ενεργοποίηση του όποιου μετασχηματισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης