Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Ορθά τα μέτρα στα καύσιμα δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Ορθά τα μέτρα στα καύσιμα δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο
Καλύπτουν τους 3,1 εκατομμύρια από τους 3,5 εκατ. συνολικά υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως ορθά τα μέτρα στα καύσιμα δεν είναι οριζόντια διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας αναφέροντας πως «έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σταϊκούρας είπε πως τα μέτρα αυτά καλύπτουν τους 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τα 3,5 εκατομμύρια συνολικά.
Απαντώντας στα αιτήματα είτε για μείωση του ΕΦΚ είτε για μετάταξη του ΦΠΑ σε χαμηλότερο συντελεστή, ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι μια μείωση του ΕΦΚ κατά 0,20 ευρώ έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ.
«Άρα, δεν θα κάνουμε κάποιο άλλο μέτρο στήριξης ή θα επιβαρύνουμε τους πολίτες» είπε ο κ.Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «τα φορολογικά έσοδααπό τα καύσιμα είναι αυξημένα (πολύ αυξημένα αυτά από τον ΦΠΑ και ελαφρώς μειωμένα από τον ΕΦΚ)».
«Η Πολιτεία τα παίρνει, προσθέτει το ποσό από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και τα επιστρέφει στους πολίτες» είπε ο κ.Σταϊκούρας.

Ακρίβεια όλο το 2022

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο αγροτών από τα Φάρσαλα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές και ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, έχει δοθεί βοήθεια στους κτηνοτρόφους και επιστρέφεται τον Αύγουστο ο φόρος από το πετρέλαιο κίνησης.
Μάλιστα προέτρεψε τους αγρότες «να κάνουν πιο μεγάλα και υγιή σχήματα, με κίνητρο τη μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος εφ' όρου ζωής».
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι δυσκολίες που συνοψίζονται στη λέξη "ακρίβεια" θα καλύψουν όλο το 2022, θα συνεχιστούν με χαμηλότερη ένταση και το 2023 και θα τερματιστούν στο τέλος του επόμενου έτους».
«Η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση επιδομάτων, είναι κυβέρνηση μείωσης φόρων και εισφορών και βοήθειας στον πολίτη όταν έχει ανάγκη» είπε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε πως «εμείς έχουμε χρονικό ορίζοντα τετραετίας, λειτουργούμε στην οικονομία με ορίζοντα τετραετίας» καθώς και ότι «είναι επιζήμια για την οικονομία μια μακρά προεκλογική περίοδος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης