Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Πρόγραμμα επενδύσεων 600 δισ. δολ. έως το 2027 στις αναπτυσσόμενες χώρες, ρελάνς στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας

Σύνοδος G7: Πρόγραμμα επενδύσεων 600 δισ. δολ. έως το 2027 στις αναπτυσσόμενες χώρες,  ρελάνς στην πρωτοβουλία Belt and Road  της Κίνας
Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής
Σχετικά Άρθρα

Ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχει ως στόχο να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα ανακοίνωσε ότι υιοθετεί η G7, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ.
Οι λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος είναι ακόμη αδιευκρίνιστες, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Reuters την Κυριακή 26 Ιονίου 2022.

Επενδύσεις στις υποδομές

«Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισ. δολ. μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από την ομιλία του αμερικανού προέδρου Joe Biden στην σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Γερμανία κατά την οποία παρουσίασε την πρότασή του.
Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές».

Η απάντηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους υπολογίζουν να κινητοποιήσουν 200 δισ. δολ. σε διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο του προγράμματος.
Αλλά και μόνο η χρήση του όρου «κινητοποίηση» σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει να εξασφαλίσει αυτό το ποσόν μέσω δανείων, δημόσιας χρηματοδότησης και ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα διασφαλισθεί με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες.

Επίταση των προβλημάτων χρέους

Το Πεκίνο κατηγορείται ότι υλοποιεί αυτά τα προγράμματα μέσω μη προνομιακών, έως επικίνδυνων, δανείων προς τις ενδιαφερόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα χρέους των ευάλωτων αυτών κρατών.
Η κινεζική επίθεση «υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος χορηγήσεων σε ρευστότητα και σε σειρά επενδύσεων», σχολίασε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά» για την πρωτοβουλία της G7.
«Πολλές χώρες που έχουν λάβει πόρους ή επενδύσεις στο πλαίσιο του κινεζικού προγράμματος συνειδητοποιούν πλέον, πολλά χρόνια μετά, ότι είναι περισσότερο χρεωμένες, ότι το ΑΕΠ τους δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, ότι οι ονομαζόμενες επενδύσεις δεν έχουν αγγίξει τους πληθυσμούς τους», δήλωσε η ίδια πηγή του Λευκού Οίκου.
Η υποσαχάρια Αφρική θα αποτελέσει ξεκάθαρα ύψιστη προτεραιότητα» της Σύμπραξης που θα υλοποιήσει η G7 δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι η κεντρική Αμερική, η νοτιοανατολική Ασία και η κεντρική Ασία είναι επίσης «πολύ σημαντικές περιοχές».

Biden - ΗΠΑ: Επωφελεις για όλους οι επενδύσεις

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία των χωρών της Ομάδας των Επτά στην «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές», στο πλαίσιο της οποίας θα κινητοποιηθούν επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κάνοντας λόγο για «μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους».
«Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Αυτό το πρόγραμμα είναι μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού και των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μας και θα τονώσει τις οικονομίες μας», τόνισε ο Biden στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 που ξεκίνησε στις 26/6 στη Βαυαρία, ενώ ο καγκελάριος Olaf Scholz μίλησε για «μια ευκαιρία να μοιραστούμε το θετικό μας όραμα για το μέλλον» και περιέγραψε την πρωτοβουλία ως «ένα ακόμη παράδειγμα ενότητας της G7».
Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι η Σύμπραξή τους έχει ως στόχο την στήριξη αναπτυσσόμενων χωρών ενόψει της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας και την ταχύτερη και ομαλή ψηφιακή μετάβαση.
«Χρειαζόμαστε μια βασισμένη σε αξίες εναλλακτική στις επενδύσεις της Κίνας», δήλωσε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού που προωθεί η Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης