Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Τις «επόμενες ημέρες» οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

ΕΕ: Τις «επόμενες ημέρες»  οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για την πυρηνική συμφωνία
Οι συνομιλίες θα είναι έμμεσες, με την Ε.Ε. να ενεργεί ως μεσολαβητής και θα πραγματοποιηθούν σε χώρα του Περσικού Κόλπου
Σχετικά Άρθρα

Τις «επόμενες ημέρες» θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022.
«Επόμενες μέρες σημαίνει… τις επόμενες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Josep Borrell το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του.
«Εννοώ γρήγορα, άμεσα».

Διαμεσολαβητής

Οι συνομιλίες θα είναι έμμεσες, με την Ε.Ε. να ενεργεί ως μεσολαβητή και θα πραγματοποιηθούν σε χώρα του Περσικού Κόλπου, ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον Borrell.
Η Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, είναι η πιο πιθανή πόλη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Nour News του Ιράν.

Συζητήσεις

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων σταμάτησαν τον περασμένο Μάρτιο μετά από περίπου ένα χρόνο συζητήσεων στη Βιέννη, όπου επισφραγίστηκε η αρχική συμφωνία.
Το σύμφωνο, γνωστό ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), περιόρισε τις δραστηριότητες της Τεχεράνης στην ατομική ενέργεια με αντάλλαγμα τη χαλάρωση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων.

Oi Φρουροί της Επανάστασης και η προσφορά πετρελαίου 2022

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας ήταν η απαίτηση του Ιράν, η Ουάσιγκτον να σταματήσει να χαρακτηρίζει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης -μια στρατιωτική οργάνωση που κατηγορείται για πολυάριθμες επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους-, ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ο τότε πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018.
Η αναβίωσή της μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και να βοηθήσει στη μείωση των τιμών του, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 45% φέτος.
Οι συνομιλίες «πρέπει να τελειώσουν, έχουν περάσει τρεις μήνες», επισήμανε ο Borrell.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να ακολουθήσει μια «ρεαλιστική και δίκαιη» προσέγγιση για να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Απροσδόκητα έσοδα

Πολλά μέλη του Κογκρέσου αλλά και το Ισραήλ αντιτίθενται στην αναβίωση της JCPOA, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν απροσδόκητα έσοδα από το πετρέλαιο και να τα χρησιμοποιήσει για επανεξοπλίσει τους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, πολλές παγκόσμιες δυνάμεις λένε ότι μια συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί το Ιράν να αποκτήσει κάποιο πυρηνικό όπλο.
Η χώρα έχει αυξήσει τον εμπλουτισμό της σε ουράνιο από τότε που ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από την JCPOA, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης