Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Ανάκληση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων ζητούν οι Ταλιμπάν μετά το φονικό σεισμό

Αφγανιστάν: Ανάκληση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων ζητούν οι Ταλιμπάν μετά το φονικό σεισμό
Δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν παραμένουν παγωμένα στο εξωτερικό ενώ οι κυρώσεις πλήττουν τον τραπεζικό τομέα
Σχετικά Άρθρα

Η κτβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κάλεσε το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 τις διεθνείς κυβερνήσεις να ανακαλέσουν τις κυρώσεις και να άρουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και άφησε χιλιάδες άστεγους αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο σεισμός 6,1 Ρίχτερ που έπληξε τα ανατολικά της χώρας τα ξημερώματα της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2022 προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε 10.000 σπίτια και επίσης τραυμάτισε περίπου 2.000 ανθρώπους, επιβαρύνοντας το ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας.

Δικαίωμα στη ζωή

«Το Ισλαμικό Εμιράτο ζητά από τον κόσμο να δώσει στους Αφγανούς το πιο βασικό δικαίωμά τους, που είναι το δικαίωμά τους στη ζωή και αυτό είναι μέσω της άρσης των κυρώσεων και της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων μας και της παροχής βοήθειας», δήλωσε ο Abdul Qahar Balkhi, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Να σημειωθεί ότι  η κυβέρνηση της σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής ομάδας δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τις διεθνείς κυβερνήσεις.

Τα «παγωμένα» αποθεματικά

Δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν παραμένουν παγωμένα στο εξωτερικό και οι κυρώσεις εμποδίζουν τον τραπεζικό τομέα καθώς η Δύση πιέζει για παραχωρήσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών να εργάζονται και να σπουδάζουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Ήδη από τον Μάρτιο, απαγορεύθηκε στα κορίτσια να πηγαίνουν στο γυμνάσιο.
Ερωτηθείς για το θέμα, ο Balkhi είπε ότι το δικαίωμα των Αφγανών σε σωτήρια κεφάλαια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα χειρίστηκε τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαφορετικά, ανάλογα με τη χώρα που εμπλέκεται.
«Είναι καθολικός αυτός ο κανόνας;

Η απόφαση για τις αμβλώσεις

Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις πέρασαν έναν νόμο κατά των αμβλώσεων», σημείωσε ο Balkhi, αναφερόμενος στην ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή 14 Ιουνίου της απόφασης-ορόσημο Roe vs Wade που αναγνώριζε το δικαίωμα μιας γυναίκας σε έκτρωση.
«Δέκα έξι χώρες στον κόσμο έχουν αφαιρέσει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως των μουσουλμάνων… αντιμετωπίζουν επίσης κυρώσεις επειδή παραβιάζουν δικαιώματα;», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης