Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Έρχεται η μεγαλύτερη πτώση εταιρικών κερδών στα τελευταία 50 χρόνια - Θα φέρει «πόνο» στη Wall Street

ΗΠΑ: Έρχεται η μεγαλύτερη πτώση εταιρικών κερδών στα τελευταία 50 χρόνια - Θα φέρει «πόνο» στη Wall Street
Τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν επειδή οι εταιρείες δεν θα καταφέρουν να μετακυλίσουν τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής στους καταναλωτές οι οποίοι πιέζονται από τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Ενόσω κερδίζουν έδαφος στη Wall Street οι ανησυχίες για τις πιθανότητες εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, αναλυτές της αγοράς διατυπώνουν την πρόβλεψη ότι οι αμερικανικές εταιρείες σύντομα θα έρθουν αντιμέτωπες με μια δραματική μείωση της κερσδοφορίας τους, κατά κύριο λόγο επειδή δεν θα καταφέρουν να μετακυλίσουν τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής στους καταναλωτές που πιέζονται από τον πληθωρισμό.
Κατά συνέπεια θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη, ασκώντας καθοδική πίεση στις τιμές των μετοχών.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο πρόγραμμα Wealthion, η ιδρύτρια και οικονομολόγος της MacroMavens, Stephanie Pomboy, εξήγησε ότι ένας δείκτης για τα εταιρικά περιθώρια κέρδους στον οποίο βασίζει τις εκτιμήσεις της έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα που τελευταία φορά είχαν εμφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Η Pomboy είπε ότι αυτός ο δείκτης περιθωρίων κέρδους βασικά αποτυπώνει τη διαφορά στο χρόνο μεταξύ δύο ξεχωριστών μετρήσεων πληθωρισμού - του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού (PPI) - ή του πληθωρισμού τιμών καταναλωτή και του πληθωρισμού κόστους εισροών επιχειρήσεων, αντίστοιχα.
«Παρακολουθώ το CPI έναντι του PPI και από αυτά βγάζω ένα δείκτη για τα περιθώρια κέρδους», είπε η Pomboy, «που κατά βάση μετράει το κόστος εισροών για τις επιχειρήσεις σε σχέση με την ικανότητά τους να το μετακυλίουν στους καταναλωτές».

«Η χειρότερη ύφεση κερδών τα τελευταία 50 χρόνια»

«Όταν ο δείκτης αυτός περνά σε αρνητικό έδαφος, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό των τιμών παραγωγού, κι έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της πληθωριστικής έκρηξης, με αποτέλεσμα τη μείωση των περιθωρίων κέρδους τους.
Τον τελευταίο χρόνο, το χάσμα αυτό ιδιαίτερα οξύ, κι αυτό συνεπάγεται ότι λαμβάνει χώρα η πο οξεία συμπίεση περιθωρίων κέρδους από τη δεκαετία του 1970», είπε.
H Pomboy είπε ότι όλα αυτά σημαίνουν ότι διαφαίνεται «ύφεση κερδών» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που θα οδηγήσει σε απότομες αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων για τα κέρδη της Wall Street, ασκώντας πίεση στις ήδη ταλαιπωρημένες αγορές μετοχών.
«Ο δείκτης μου δεν προβλέπει απλά μια ύφεση κερδών, αλλά τη χειρότερη ύφεση κερδών τα τελευταία 50 χρόνια», είπε.
Η Pomboy είπε ότι παρά το γεγονός ότι ο δείκτης της υποδηλώνει ότι έρχεται απότομη πτώση στα κέρδη, οι αναλυτές της Wall Street συνεχίζουν ακόμη να προβλέπουν σταθερή αύξηση των κερδών κατά 5% για τις αμερικανικές επιχειρήσεις το 2022 και το 2023, και ακόμη υψηλότερα κέρδη για τις ενεργειακές.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ζοφερή πρόβλεψη της Pomboy διατυπώνεται τη στιγμή που αρκετές μεγάλες αμερικανές εταιρείες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να μειώσουν τα επιπλέον αποθέματά τους, με αρνητικές επιπτώσεις στα τελικά τους αποτελέσματα.
Η Target προειδοποίησε πρόσφατα τους επενδυτές ότι τα κέρδη της θα υποστούν βραχυπρόθεσμο πλήγμα, στην προσπάθειά τηςνα μειώσει τα πρόσθετα αποθέματα.
Η Pomboy προέβλεψε ότι καθώς οι προβλέψεις για τα κέρδη θα υποβαθμίζονται, αυτό θα μεταφραστεί σε «ουσιαστικά μεγαλύτερο πόνο στην τιμή της μετοχής».
Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου έχουν καταγράψει ισχυρή πτώση τους τελευταίους μήνες, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να διαπραγματεύεται πλέον σε bear market.
Ο Albert Edwards, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Société Générale, δήλωσε σε πρόσφατο σημείωμά του ότι οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως την απειλή μιας ύφεσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετοχές είναι έτοιμες για μεγαλύτερη πτώση.
«Η κατάρρευση της αγοράς πλησιάζει», έγραψε σύμφωνα με το Markets Insider.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης