Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ τον Ιούλιο - De Croo (Βέλγιο): Να σχηματίσουμε ένα ενεργειακό μπλοκ

Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ τον Ιούλιο - De Croo (Βέλγιο): Να σχηματίσουμε ένα ενεργειακό μπλοκ
Αν ο καθένας λειτουργεί για λογαριασμό του, θα βουλιάξει ο καθένας για λογαριασμό του είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη η ΕΕ να σχηματίσει ένα ενεργειακό μπλοκ προκειμένου να αγοράζει από κοινού ενέργεια επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander de Croo προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, η οποία θα εστιάσει στην μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, στο θέμα του φυσικού αερίου και στο «καυτό» ζήτημα της ενέργειας.
Η Ευρώπη έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού
υπό τον φόβο ότι η Ρωσία ενδεχομένως να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες να διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου προς τα ευρωπαϊκά κράτη, ύστερα από τη μείωση της παροχής αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream.
Εφόσον συμβεί αυτό, η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου είναι πολύ πιθανό να μείνει χωρίς αέριο μέσα στον ερχόμενο χειμώνα, κάτι που εκτιμάται πως θα έχει τεράστιες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικέςκ συνέπειες.

Η πρόταση για ενεργειακό μπλοκ

«Πρέπει να σχηματίσουμε ένα ενεργειακό μπλοκ.
Αν όλοι λειτουργούμε ο καθένας για λογαριασμό του, θα βουλιάξουμε ο καθένας για λογαριασμό του.
Πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε από κοινού ενέργεια, χρειάζεται να επιβάλουμε πλαφόν στις τιμές και χρειάζεται να κάνουμε από κοινού σχέδια για να περάσουμε τον χειμώνα», είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Έκτακτη σύσκεψη τον Ιούλιο;

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχέδια για την διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο για την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ορισμένοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο έκτακτης συνόδου κορυφής τον Ιούλιο για να συζητηθούν «ευρύτερα οικονομικά θέματα».
Σημειώνεται πως ο Mario Draghi, πρωθυπουργός της Ιταλίας πρότεινε χθες σε εσωτερικές συζητήσεις την διεξαγωγή έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τον Ιούλιο για να συζητηθεί πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Ισχυρότερα μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται πως αρκετά κράτη «πιέζουν για ισχυρότερα μέτρα παρέμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έλαβε εντολή στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής να μελετήσει την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας.
Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών μελών παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας.

Muller (Γερμανία): Δεν αποκλείεται πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου

Την θέση πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream διατύπωσε ο Klaus Miller, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου της Γερμανίας.
«Εξετάζουμε διάφορα σενάρια.
Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι πολύ ευχάριστα είτε αυτά σημαίνουν ελάχιστο αέριο στα τέλη του χειμώνα είτε μια πολύ δύσκολη κατάσταση το φθινόπωρο ή το χειμώνα» είπε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Muller, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας τόσο στη βιομηχανία όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως είπε, υπάρχει ακόμα χρόνος για να γίνει κάτι σε αυτόν τον τομέα και να βοηθήσει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Αντέχουμε 2,5 μήνες

Μάλιστα ο Muller υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο ZDF πως η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100
«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100%, θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει» είπε ο Muller, αναφέροντας ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης