Τελευταία Νέα
Διεθνή

Timmermans (Κομισιόν): Δέκα κράτη της ΕΕ έχουν πληγεί από τις περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο

Timmermans (Κομισιόν): Δέκα κράτη της ΕΕ έχουν πληγεί από τις περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο
Πιο υπαρκτός από ποτέ ο κίνδυνος μιας πλήρης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου είπε ο Timmermans
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως 10 από τα 27 κράτη της ΕΕ έχουν πληγεί έως σήμερα από τις περικοπές της Ρωσίας στην παροχή φυσικού αερίου διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, France Timmermans, ο οποίος προειδοποίησε πως είναι πιο υπαρκτός από ποτέ ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία περιέκοψε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού της Nord Stream 1 στο 40% των ικανοτήτων του, επικαλούμενη προβλήματα με εξοπλισμό, ενώ έχει ήδη σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με το σχέδιο πληρωμών σε ρούβλια.
Όπως είπε ο Timmermans, «10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για την προμήθεια φυσικού αερίου», το οποίο είναι το πρώτο και λιγότερο σοβαρό από τα τρία επίπεδα κρίσης που προσδιορίζονται στους κανονισμούς ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Κίνδυνος

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής (της παροχής) φυσικού αερίου είναι τώρα πιο υπαρκτός από ποτέ» υποστήριξε ο Timmermans, ο οποίος επανέλαβε τη δήλωση των Βρυξελλών ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τον εφοδιασμό σε ενέργεια. Η Ρωσία αρνείται ότι οι περικοπές αυτές είναι προμελετημένες.
Η ΕΕ στηριζόταν στη Ρωσία για το 40% του αερίου που χρησιμοποιεί πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Με τον εφοδιασμό ρωσικού αερίου να φθίνει και τις τιμές του αερίου να εκτινάσσονται, κάποιες χώρες αύξησαν τη χρήση σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ενώ εμμένουν ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι δεν θα ματαιώσει τους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης