Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα επίθεση Erdogan – Στην Ελλάδα δολοφονούν πρόσφυγες - Ανυπόστατες κατηγορίες απαντά η Αθήνα – Η Άγκυρα αγνοεί ΗΠΑ, ΕΕ

Νέα επίθεση Erdogan – Στην Ελλάδα δολοφονούν πρόσφυγες - Ανυπόστατες κατηγορίες απαντά η Αθήνα – Η Άγκυρα αγνοεί ΗΠΑ, ΕΕ
Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (29 - 30 Ιουνίου) καθώς εκεί θα κριθεί το πως θα κυλήσει το φετινό καλοκαίρι στο Αιγαίο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Παρά τις προσπάθειες και την κινητοποίηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ με κύριο εκφραστή το Βερολίνο να πέσει η ένταση στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία μέσω του προέδρου Erdogan εξακολουθεί να διατηρεί στα ύψη την αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (29 με 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη) η Άγκυρα ξεδιπλώνει τη διπλωματική της στρατηγική, η οποία από τη μια περιλαμβάνει κινήσεις κατευνασμού και προσέγγισης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, Hulusi Akar και Ν. Παναγιωτόπουλου και από την άλλη διατηρεί το επιθετικό ύφος και τις διεκδικήσεις όπως φαίνεται άλλωστε από τη νέα πρόσφατη δημοσίευση χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις σε ελληνικά νησιά (μάλιστα από το πρακτορείο Anadolu) αλλά και τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Erdogan.

Ληστεύουν και δολοφονούν πρόσφυγες

Τελευταία πρόκληση είναι οι δηλώσεις του προέδρου Erdogan, ο οποίος με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στην Παγκόσμια Κοινοβουλευτική Διάσκεψη που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη για την υιοθέτηση και την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση (GCM) και του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες (GCR), κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λεηλατεί και δολοφονεί πρόσφυγες.
«Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.
Το πού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη, είναι άγνωστο.
Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας.
Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων, το «σηκώνουν» χώρες όπως η δική μας, που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης, όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή» είπε ο Erdogan, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του να επιμείνει στην επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας.

Η απάντηση της Αθήνας

Για ανυπόστατες κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου
«Η Τουρκία έχει πάρει τις απαντήσεις της από την Ελλάδα, νηφάλια και τεκμηριωμένα.
Απαντούμε με πράξεις που σώζουν ανθρώπινες ζωής.
Καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή του στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής» υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Οικονόμου, ο οποίος μάλιστα συνεχάρη εκ μέρους της κυβέρνησης δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοικτά της Δήλου.
«Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια ακόμα αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες.
Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη κριτική ας δουν τα πραγματικά περιστατικά.
Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη κριτική» υπογράμμισε ο κ.Οικονόμου.
Ερωτηθείς ο κ.Οικονόμου για το τι θα πράξει η ελληνική πλευρά στην πρόθεση της Τουρκίας να θέσει το θέμα των νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε πως «κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν έχει πάρει απάντηση νηφάλια και τεκμηριωμένα με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Τι θα κάνει στο ΝΑΤΟ ο Erdogan

Είναι προφανές πως ο πρόεδρος Erdogan, όντας αναβαθμισμένος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιχειρεί να αναδείξει τη δική του ατζέντα και να κερδίσει ότι μπορεί από την ουκρανική κρίση.
Σε αυτό άλλωστε ποντάρει τόσο με το βέτο με το οποίο απειλεί την Φινλανδία και τη Σουηδία όσον αφορά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ όσο και με τις συνεχείς απειλές κατά της Ελλάδας.
Άλλωστε μεγάλο μέρος της στρατηγικής του Τούρκου προέδρου σχετίζεται τόσο με την περαιτέρω ενίσχύση της Τουρκίας ως μιας ισχυρής περιφερειακής δύναμης όσο και με τις επικείμενες εκλογές του 2023, τη στιγμή που τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας κάθε άλλο παρά καλά είναι – ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από 70% ενώ γίνεται λόγος ακόμα και για την επιβολή capital controls - ενώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ηττάται από τους βασικούς του αντιπάλους για πρώτη φορά εδώ από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Τουρκίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Erdogan θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά του «όπλα» για να πάρει ό, τι μπορεί από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους, αν και κανείς δεν ποντάρει στο σενάριο ότι ο Τούρκος πρόεδρος, ακόμα και εάν φύγει με κέρδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα υποχωρήσει από την εμπρηστική ρητορική του κατά της Ελλάδας καθώς το πιθανότερο θα είναι να υπάρξει ένα διάλειμμα για το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί ο τουρισμός στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Νέοι προκλητικοί χάρτες

Σε αυτήν την πολιτική άλλωστε εντάσσεται και η πρόσφατη δημοσίευση από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ενός ακόμα χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται – κατά την τουρκική ρητορική – οι «παραβιάσεις» της Ελλάδας όσον αφορά την στρατιωτικοποίηση των νησιών και κατά παράβαση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.
Βάσει της τουρκικής ρητορικής, τα νησιά αυτά τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές ακτές και για αυτό το λόγο συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu είχε αναφέρει πως αν η Ελλάδα δεν αποσύρει το στρατό της από τα εν λόγω νησιά (σημειώνεται πως ο κατάλογος αυτός αυξάνεται κάθε φορά, καθώς στον χάρτη του Anadolu έχουν ενταχθεί η Λέσβος, η Λήμνος, η Θάσος), τότε η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.
Μάλιστα πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah ανέφερε ότι ο Erdogan σκοπεύει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει «ντοκουμέντα» που δείχνου ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, κάτι πάντως που όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΣΚΑΪ, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται από την τουρκική κυβέρνηση.
2121_1.jpg
Αποστολάκης (πρώην υπ. Άμυνας): Η Τουρκία παίρνει αέρα από τον Stoltenberg

Την θέση πως η Τουρκία παίρνει αέρα από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan να σκοπεύει να καταγγείλει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τα «στρατιωτικοποιημένα νησιά», ο κ.Αποστολάκης είπε πως μερίδιο ευθύνης για αυτό φέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
«Το τελευταίο γεγονός που μας έχει ενοχλήσει όλους και δίνει και αέρα στην Τουρκία να ανεβάζει την ένταση είναι η υποστήριξη που φαίνεται να έχει από το ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ο γραμματέας της Συμμαχίας, ο κ. Stoltenberg με τις δηλώσεις που έκανε δίνει τη δυνατότητα στον Erdogan να θέσει αυτά τα θέματα.
Το πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ και πώς θα λειτουργήσει, εκτιμώ, με την ψυχραιμία που επιβάλλεται και με την ίδια λογική που λειτουργεί μέχρι σήμερα ότι δε θέλει να εμπλέκεται στα διμερή θέματα των μελών του» υποστήριξε ο κ.Αποστολάκης.
Μάλιστα ο κ.Αποστολάκης έκανε λόγο για «ανατολίτικο παζάρι» του Τούρκου προέδρου και δεν απέκλεισε το γεγονός η Τουρκία προκειμένου να επιτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, να «παζαρέψει» οτιδήποτε έχει σχέση με την Τουρκία και τους συμμάχους.
«Ακόμα και για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θεωρώ ότι θα θέσει θέματα του Αιγαίου και εξοπλισμών.
Μπορεί να ζητήσει να περάσουν τα F-16 και να κερδίσει κάτι στις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο», επισήμανε ο κ.Αποστολάκης.

Φοβάμαι ατύχημα

Ερωτηθείς αν φοβάται για θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι, απάντησε ότι το σενάριο αυτό υπάρχει πάντα.
«Εγώ φοβάμαι πιο πολύ το ατύχημα, το οποίο θα τύχει εκμετάλλευσης.
Επιθετική ενέργεια που θα έχει σκοπό να πάρει ένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας δεν έχει πολλές πιθανότητες» είπε ο κ.Αποστολάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης