Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματικό Roadtrip Μητσοτάκη σε 4 σταθμούς στην Ευρώπη για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα

Διπλωματικό Roadtrip Μητσοτάκη σε 4 σταθμούς στην Ευρώπη για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα
O έλληνας Πρωθυπουργός εντείνει τις προσπάθειες διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και παράλληλα της απομόνωσης της Τουρκίας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που o Erdogan εντείνει τις προκλητικές ενέργειές του φτάνοντας σε σημείο να λέει ότι στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα καταγγείλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο «επειδή στρατικοποιεί τα νησιά», ο έλληνας Πρωθυπουργός εντείνει τις προσπάθειες διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και παράλληλα της απομόνωσης της Τουρκίας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχει προγραμματίσει 4 επισκέψεις – ορόσημα για την διεθνή αντεπίθεση της ελληνικής διπλωματίας κατά της Τουρκίας και υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Στην Ρώμη συνάντηση με Draghi για οικονομία, ενέργεια και τουρκικές προκλήσεις

Η πρώτη είναι την Τετάρτη, 22.6 στην Ρώμη που θα συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Draghi όπου τα θέματα της συζήτησης στην ατζέντα είναι πολλά. Καταρχάς, οι δύο άνδρες αναμένεται να αναλύσουν τα επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σχετικά με τις κυρώσεις στην Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα συζητηθούν ιδιαίτερα και τα ενεργειακά ζητήματα μιας και η Ρωσία κόβει σιγά σιγά τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πρόσφατα ο κ. Draghi μαζί με Macron και Scholz επισκέφτηκαν την Ουκρανία και τον Zelensky ενώ πριν λίγο καιρό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δέχθηκε την υπό όρους ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε της Ουκρανίας.

Αγώνας για να μπει η Τουρκία στο Κείμενο Συμπερασμάτων

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός θα εντάξει στην συζήτηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και τα θέματα των προκλήσεων της Τουρκίας με τους 16 χάρτες και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο καθώς η κατανόηση των θεμάτων από τον κ. Draghi θα βοηθήσει στο να υπάρξει μία περαιτέρω ευρωπαϊκή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας. Βαθύτερος σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να μπει ξεχωριστό κεφάλαιο για την τουρκική προκλητικότητα στο Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 23-24/6 στις Βρυξέλλες. Και μάλιστα, όπως ελπίζουν στους κύκλους της κυβέρνησης, με ρητές αναφορές να αποφύγει η Άγκυρα τις προκλήσεις σε κυρίαρχο κράτος- μέλος της Ε.Ε διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα δείξει πολλά για το μέλλον

Επίσης, μετά τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει το μεγάλο αγώνα για την απομόνωση της Τουρκίας και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στην Μαδρίτη, στις 29-30/6. Εκεί η Τουρκία θα είναι, ούτως ή άλλως, το επίκεντρο της Συνόδου καθώς η άρνησή της να ενταχθούν στους κόλπους του ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία, θα στρέψει πολλές χώρες της Ε.Ε εναντίον της ενώ θα κλείσουν και οι δρόμοι συνεννόησης με τις ΗΠΑ, αφού είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ αποζητούν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως απάντηση στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και σε χώρες που την υποστηρίζουν ανοικτά.

Στόχος Μητσοτάκη η ανάδειξη του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμοι να αντικρούσει τις αιτιάσεις του Erdogan, εφόσον κάνει πραγματικότητα τις απειλές του ότι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα θέσει των θέμα των ελληνικών νησιών. Γι’ αυτό και εφόσον χρειαστεί, η ελληνική πλευρά θα ανοίξει όλα τα κεφάλαια των παραβιάσεων και παραβάσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, από παλαιότερα εστιάζοντας και στο 2020, έτος που άρχισαν οι παραβιάσεις στην ελληνική ΑΟΖ, εντάσσοντας φυσικά και τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και την Κύπρο. Το συμπέρασμα όλων αυτών, θα είναι ότι η Τουρκία αποσταθεροποιεί την περιοχή και εκθέτει την ενότητα του Νοτιοανατολικού Τμήματος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την συμπεριφορά της Τουρκίας στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Ομιλία Μητσοτάκη στο Στρασβούργο 5/7 με θέματα οικονομία και… Τουρκία

Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα ετοιμάσει και την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που θα γίνει στις 5 Ιουλίου, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου Roberta Mezzola. Στην ομιλία αυτή ο Πρωθυπουργός θα αναπτύξει τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και στρατηγικής της κυβέρνησης από το 2019 σε αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό επίπεδο, καταλήγοντας στην άρση της ενισχυμένης εποπτείας και στα ορόσημα της νέας εποχής για την οικονομία. Ωστόσο, αναμένεται να ανοίξει και θέματα διπλωματίας εντάσσοντας κεφάλαιο για την τουρκική προκλητικότητα.  

Σωτήρης Πίκουλας

sotirispikoulas@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης