Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μόχλευση και ομόλογα βάζουν φωτιά στις αποτιμήσεις – Δεκάδες μετοχές σε χαμηλό 52 εβδομάδων στο Χρηματιστήριο

Μόχλευση και ομόλογα βάζουν φωτιά στις αποτιμήσεις – Δεκάδες μετοχές σε χαμηλό 52 εβδομάδων στο Χρηματιστήριο
«Καίγονται» οι αποτιμήσεις σε πολλές άλλες μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη ζήτηση, μετά και τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις τιμές των πρώτων υλών

Εποχές 2010 θυμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα οποία σημειώνουν πως ένα μαζικό ξεπούλημα λαμβάνει χώρα παγκοσμίως και επηρεάζει και την εγχώρια αγορά.
Οι τιμές κάποιων ομολόγων έχουν γίνει ελκυστικές και προσφέρουν απόδοση πάνω από την εκτιμώμενη, στην παρούσα φάση, απόδοση των μετοχών, κάτι που είχαν να ζήσουν από το 2010.
Για παράδειγμα λένε πως το ομόλογο της Μυτιληναίος έχει απόδοση 5,6% σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία καθώς διαπραγματεύονταν στις 89 μονάδες και έχει επιτόκιο 2,25%.
Επίσης, αναφέρουν πως το ρίσκο στις μετοχές έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και κανένας κλάδος δεν έχει ξεφύγει.
Ανάλογη είναι και η απόδοση του τρίτου ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με επιτόκιο 2,3% και ρήτρα αειφορίας το οποίο διαπραγματεύεται κάτω τις 90 μονάδες με την ίδια την εταιρεία να κάνει αγορές ιδίων ομολογιών.

Οι ελληνικές μετοχές γράφουν συνεχόμενα νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, αλλά κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο εξωτερικό.
Ο δείκτης Europe Real Estate χθες βρέθηκε σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Ένας λόγος για τη μεγάλη υποχώρηση
, αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη, πιθανότατα είναι και η μεγάλη μόχλευση και στην προσπάθεια να περιοριστεί, η πτώση γίνεται πιο έντονη.
Ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα, ο οποίος πριν μερικές εβδομάδες ήταν το πιο hot play με εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και με αποτιμήσεις που συγκρίνονταν με τα υπερβολικά P/E των ΗΠΑ και έδειχναν ελκυστικές, βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
Όμως πιθανότατα οι μοχλευμένες θέσεις κάποιων επενδυτών και εκεί να φέρνουν ρευστοποιήσεις στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μεγάλη πτώση στις μετοχές του κλάδου και ειδικά σε εκείνες που πρωτοστάτησαν στην άνοδο, ήτοι Epsilon Net και Entersoft, οι οποίες χθες συμπλήρωσαν 7 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Μάλιστα οι όγκοι είναι αυξημένοι και φαίνεται πως η ζήτηση δεν καλύπτει την προσφορά.
«Καίγονται» όμως και αποτιμήσεις σε πολλές άλλες μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη ζήτηση, μετά και τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις τιμές των πρώτων υλών.
Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα κάποιες διοικήσεις εταιρειών να ανέφεραν πως παρά τις αυξήσεις που έχουν κάνει η ζήτηση παραμένει δυνατή, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει πειστικό ότι θα αυξάνονται τα τιμολόγια και οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να καταναλώνουν.
Από την άλλη κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες έχουν πει πως μετά τον πόλεμο η ζήτηση πάγωσε και αν συνεχιστεί έτσι η χρονιά θα πιεστούν τζίροι και κέρδη.

Οι μετοχές με ασφάλεια

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο χρηματιστηριακό περιβάλλον, κάποιοι αναλυτές τολμούν και συστήνουν αγορές, όπως για παράδειγμα η Piraeus Securities, η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει συστήσει αγορές σε μετοχές με καλή μερισματική απόδοση και ισχυρό ισολογισμό όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, αλλά και Μυτιληναίο καθώς θεωρεί αδικαιολόγητη την πρόσφατη υποχώρηση συγκρινόμενη μάλιστα με καλές προοπτικές που έχει και τις εκτιμήσεις της διοίκησης για την κερδοφορία.

Δεκάδες μετοχές σε χαμηλά 52 εβδομάδων

Σε χαμηλά τουλάχιστον 52 εβδομάδων βρέθηκαν ξανά χθες δεκάδες μετοχές.
Πιο συγκεκριμένα οι: Titan, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ, Attica Group, Viohalco, ΔΕΗ, Δρομέας, Εβροφάρμα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Entersoft, Επίλεκτος, Ικτίνος, Intracom, Quest, Κρι-Κρι, BriQ, Τράπεζα Πειραιώς (ιστορικό χαμηλό), Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Premia, Sarantis και Τζιρακιάν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης