Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Και η … «κουτσή Μαρία» θα δημοσιεύει στο ΓΕΜΗ οικονομικές καταστάσεις

Αποκάλυψη: Και η … «κουτσή Μαρία» θα δημοσιεύει στο ΓΕΜΗ οικονομικές καταστάσεις
Υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων ακόμα και για ατομικές επιχειρήσεις- Τι συμβαίνει με ετερόρρυθμες και ομόρυθμες επιχειρήσεις και το LIDL.
Κι όμως ο νέος νόμος για το ΓΕΜΗ κρύβει εκπλήξεις και αναμένεται να προκαλέσει το επόμενο διάστημα χαοτικές καταστάσεις καθώς υποχρεώνει όλους όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ακόμα και τις ατομικές επιχειρήσεις, να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις.
Ειδικότερα ο νέος νόμος 4919/07-04-2022 περί Υπηρεσιών Μιας Στάσης και ΓΕΜΗ φαίνεται να είναι μία επανάληψη της παλαιότερης νομοθεσίας του ν.4441/2016 και ν.4635/2019 απλά σε ενοποιημένη μορφή.
Με μια πιο προσεκτική όμως ανάγνωση του νόμου αυτού προκύπτει ότι έχουν νομοθετηθεί νέες διατάξεις οι οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό και δεν υπήρχαν στον προηγούμενη νομοθεσία.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 34 του νέου νόμου και στην παράγραφο 1, εδάφιο ια προβλέπεται ότι: «1. Για τις προσωπικές εταιρείες των περ. δ), η) και ιε) της παραγρ. 1 του άρθρου 16 με έδρα στην ημεδαπή, επιπρόσθετα καταχωρίζονται και δημοσιεύονται στο Γ.Ε.ΜΗ.: …. (ια) οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, εφόσον συντρέχουν οι περιστάσεις των περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α' 251), περί εφαρμογής των ελληνικών λογιστικών προτύπων»

Επανάληψη και … LIDL

Αν λοιπόν κοιτάξουμε τις διατάξεις του ν.4308/14 στην περίπτωση β της παραγρ. 2 ανήκουν: Τα νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή της ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας, όταν όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι των προσώπων αυτών έχουν περιορισμένη ευθύνη λόγω του ότι είναι είτε νομικά πρόσωπα της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου ή άλλου νομικού τύπου συγκρίσιμου με τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης αυτής.
Ενώ στην περίπτωση γ της παραγρ.2 ανήκουν: Η ετερόρρυθμη εταιρεία, η ομόρρυθμη εταιρεία, η ατομική επιχείρηση και κάθε άλλη οντότητα που υποχρεούται στην εφαρμογή αυτού του νόμου από φορολογική ή άλλη νομοθετική διάταξη.
Τεκμαίρεται λοιπόν ότι η περίπτωση β είναι θεσμοθετημένη εδώ και πάνω από έξι έτη αλλά ωστόσο δεν εφαρμόζεται καθώς μέχρι και σήμερα η σχετική κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για τα πρόστιμα που προβλεπόταν στον παλιό νόμο ΓΕΜΗ (νόμος 3419/2005), στον επόμενο που καταργήθηκε πρόσφατα (νόμος 4635/2019) αλλά και στον τελευταίο (νόμος 4919/2022) δεν έχει τουλάχιστον μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί αφήνοντας τους ασυνεπείς να αλωνίζουν την αγορά χωρίς καμία κύρωση.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το LIDL που όλοι ψάχνουν να βρουν τον τζίρο του ενώ θα έπρεπε να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ από το 2016.
Για την περίπτωση αυτή έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν με την εταιρία να ισχυρίζεται ότι απαλλάσσεται της υποχρέωσης και το Υπουργείο Ανάπτυξης να σφυρίζει αδιάφορα παρά το γεγονός ότι η μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων από το LIDL εγείρει πλήθος ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και τον ανταγωνισμό.

Ατομικές επιχειρήσεις

Η περίπτωση όμως γ είναι νέα δεν υπήρχε στην παλαιότερη νομοθεσία και προφανώς όλες οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ & ΕΕ) αλλά και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δημοσιεύσουν οικονομικά στοιχεία στο ΓΕΜΗ σύμφωνα με τα υποδείγματα του ν.4308/2014.
Για να δούμε λοιπόν θα τηρηθεί αυτή η νέα υποχρέωση και θα δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις οι προσωπικές και οι ατομικές επιχειρήσεις ή νέα αυτή διάταξη θα πάρει «αναστολή καταχώρισης και εφαρμογής»;
Και είναι απορίας άξιον αν έχει προηγηθεί η απαραίτητή διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και τους λογιστές οι οποίοι κατακαλόκαιρα θα πρέπει να συντάξουν και να υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις.
Έχει άραγε αντιληφθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης το μέγεθος του αριθμού των επιχειρήσεων που οφείλουν να υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης