Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες και μετά το 2025

Γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες και μετά το 2025
Ναι στην ιδιωτικοποίηση αλλά όχι στην πλήρη αποεπένδυση, θεωρούμε ότι είναι στρατηγικό λάθος να αποχωρήσει οριστικά από τις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ…

Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσδιορίζει ότι το 2025 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο του που ήταν η διάσωση των ελληνικών τραπεζών και είτε να έχει αποεπενδύσει από όλες τις ελληνικές τράπεζες, είτε τα ποσοστά του να μεταφερθούν στο Υπερταμείο ή άλλο φορέα.
Πρωτίστως να αναφέρουμε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία ότι η έννοια της ιδιωτικοποίησης μας βρίσκει σύμφωνους, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται αυξημένα free float αυξημένη διασπορά μετοχών και μεγάλη ποικιλία μετόχων ξένων και ελλήνων καθώς και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θα προέλθουν είτε από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ή στο μέλλον από αυξήσεις κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες και μετά το 2025

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως έννοια υποδηλώνει ότι είναι φορέας που στόχο έχει να διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών δηλαδή την κεφαλαιακή του επάρκεια έχοντας επενδύσει 44,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των προβληματικών τραπεζών που έσπασαν σε good και bad bank... στις σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος.
Ωστόσο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει επιτευχθεί στις ελληνικές τράπεζες καθώς το ΤΧΣ με τα κεφάλαια και ο Ηρακλής με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις διασφάλισαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επανέλθει στην κανονικότητα.
Προσεχώς όλες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δείκτη NPEs ratio δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω του 10% ή σε ένα εύρος 5% με 8,5%...
Επίσης διαθέτουν κεφάλαια και ικανούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αν και στο κρίσιμο αυτό δείκτη όλες οι τράπεζες δεν βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, π.χ. η Εθνική τράπεζα δεν είναι στην ίδια κατηγορία με την Πειραιώς.
Λίαν συντόμως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν συγκρινόμενους δείκτες με τις ευρωπαϊκές η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι γεγονός αλλά θα υπάρχει ένας αστερίσκος
Σε σύνολο 22,8 με 23 δισεκ. tangible book κεφάλαια ή ενσώματα ίδια κεφάλαια τα 14,3 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που υποδηλώνει ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι ασθενέστερη και υποδιαιρέστερη των ευρωπαϊκών.
Όσο επιτυγχάνουν κέρδη το DTC δεν είναι πρόβλημα… αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η Moody’s όσο και η Fitch θεωρούν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί μια ολοκληρωμένη θεσμική λύση για την αντιμετώπιση του DTC στις ελληνικές τράπεζες… ίσως το 2023..

Η πλήρης αποεπένδυση είναι λάθος…

Η πλήρης αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες είναι λάθος.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Ταμείο κατέχει το
40,3% της Εθνικής Τράπεζας
27% της Τράπεζας Πειραιώς
9% της Alpha bank
2,34% της Eurobank…
Το Ταμείο σε καλές χρηματιστηριακές περιόδους και όχι σε κακές συγκυρίες θα πρέπει με μυστικότητα να προετοιμάσει τα placement δηλαδή διάθεση μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου σε ξένους και έλληνες επενδυτές.

Τι δεν πρέπει να συμβεί;

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα πρέπει να κοινοποιεί τα σχέδια πώλησης τραπεζικών μετοχών.
Θυμίζουμε ότι όταν έγινε γνωστό ότι το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε placement στην Εθνική η μετοχή βρέθηκε σε καθεστώς ομηρίας λόγω της προσμονής για το placement.
Βέβαια το ΤΧΣ δεν είχε διαρρεύσει ότι σχεδιάζει να διαθέσει το 20% της Εθνικής τράπεζας αλλά στην Ελλάδα ως γνωστό δεν υπάρχουν μυστικά...

2)Η αποεπένδυση - πώληση μετοχών δεν θα πρέπει να ξεκινήσει από τις τράπεζες όπου το ΤΧΣ έχει μικρά ποσοστά.
Π.χ. είναι λάθος να ξεκινήσει η πώληση μετοχών από το ΤΧΣ πρώτα από την Eurobank στην οποία κατέχει το 2,34%.
Αντιθέτως τα placement θα πρέπει να ξεκινήσουν από την Εθνική πρωτίστως και ακολούθως την Πειραιώς όπου τα ποσοστά είναι μεγάλα.
Θα πρέπει να υπάρξει σχετική σύγκλιση ποσοστών ενώ δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί καθεστώς ανισότητας π.χ. η πώληση του 2,34% της Eurobank είναι εύκολος στόχος αλλά θα δημιουργηθεί ανισότητα έναντι των άλλων τραπεζών…

3)Θεωρούμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διατηρήσει και μετά το 2025 ποσοστά μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες υπό το εξής όρο.
Να διατηρήσει ποσοστά μειοψηφίας αλλά χωρίς το δικαίωμα veto για οποιαδήποτε θέμα… ούτε για αυξήσεις κεφαλαίου που αφορούν ζητήματα dilution – απίσχνασης, ούτε για θέματα bonus ή άλλων ζητημάτων.
Διεθνώς υπάρχουν κρατικά funds τα οποία κατέχουν ποσοστά μειοψηφίας σε νευραλγικές εταιρίες και ο τραπεζικός κλάδος είναι καίριας σημασίας.
Κατά την άποψη μας το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει ποσοστά μεταξύ 5% με 8% στις ελληνικές τράπεζες π.χ. στην Εθνική 5% με 8% από 40,3% και στην Eurobank το 2,34% και μετά το 2025 ώστε το κράτος να καρπούται τα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες αλλά υπό τον όρο ότι θα ακυρωθεί η δυνατότητα veto.
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ένας κοινός μέτοχος μειοψηφίας όπως είναι πολλά funds στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών χωρίς κανένα δικαίωμα veto.
Αντί λοιπόν ο ΕΦΚΑ να είναι μέτοχος στις τράπεζες ή η ΔΕΚΑ η Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών στο παρελθόν θα μπορούσε αυτό τον ρόλο να τον διαδραματίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Ναι στην ιδιωτικοποίηση αλλά όχι στην πλήρη αποεπένδυση, θεωρούμε ότι είναι στρατηγικό λάθος να αποχωρήσει οριστικά από τις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ…
Η παρουσία του ΤΧΣ ως κοινού μετόχου δεν σημαίνει κρατικός παρεμβατικός ειδικά μάλιστα στις 4 μεγάλες συστημικές οι οποίες ελέγχονται σχολαστικά από τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τον SSM της ΕΚΤ…

Πολιτική μερισμάτων

Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες που θα διανείμουν μερίσματα για την χρήση 2022 - η απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο του 2022 - θα πρέπει να διαθέσουν στους μετόχους τους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες όχι το ελάχιστο επιτρεπόμενο δηλαδή το 35% των κερδών αλλά ένα ποσοστό μεταξύ 20% με 30% δηλαδή ποσοστό χαμηλότερο του ελάχιστου... 
Οι τράπεζες που πληρούν τα κριτήρια είναι η Eurobank και η Εθνική.
Η Πειραιώς π.χ. μέχρι να δυναμώσει ακόμη περισσότερο κεφαλαιακά και να δημιουργεί κεφάλαιο εσωτερικά δεν θα πρέπει να διανείμει μέρισμα ούτε στην χρήση 2023.
Καλύτερα αποθεματικά ώστε οι τράπεζες να θωρακιστούν παρά προσωρινά ικανοποιημένους μετόχους…
Η διανομή μερίσματος συνδράμει στην καλύτερη αποτίμηση στο χρηματιστήριο και λειτουργεί ελκυστικά για προσέλκυσης επενδυτών αλλά στις ελληνικές τράπεζες ακόμη προέχει η κεφαλαιακή επάρκεια…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης