Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καυτός επενδυτικός προορισμός η Τουρκία - Στα 14 δισ. δολάρια οι επενδύσεις το 2021

tags :
Καυτός επενδυτικός προορισμός η Τουρκία - Στα 14 δισ. δολάρια οι επενδύσεις το 2021
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής μεταξύ των χωρών, με ποσοστό 19%, ακολουθούμενο από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία με 16% και 13%, αντίστοιχα.
Σε Ελντοράντο φαίνεται να μεταμορφώνεται η Τουρκία και να τραβά τα «φώτα» των ξένων επενδυτών.
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 79% από έτος σε έτος το 2021, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας εμπορίου και ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, UNCTAD, καθώς οι επενδύσεις ανέκαμψαν σε όλο τον κόσμο στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Τουρκία είδε την εισροή των ξένων άμεσων επενδύσεων να φτάνει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, όταν η χώρα σημείωσε σχετικά μικρότερη πτώση της τάξης του 15%, σε σύγκριση με το 35% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εισροές από το 2022 έχουν ξεπεράσει το επίπεδο των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση του Προεδρικού Γραφείου Επενδύσεων. Ανέφερε ότι οι εισροές είχαν χρηματοδοτήσει το 41% του συνολικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
Το μερίδιο της Τουρκίας στις παγκόσμιες ροές ξένες άμεσες επενδύσεις έχει αυξηθεί στο 0,9%, από 0,8% το 2021 και 0,6% το 2019. Η χώρα στοχεύει να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 1,5%.

Κορυφαίος επενδυτής το Ηνωμένο Βασιλείο

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής μεταξύ των εθνών, με ποσοστό 19%, ακολουθούμενο από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία με 16% και 13%, αντίστοιχα.
Μεταξύ άλλων μεγάλων επενδυτών ήταν η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Κατάρ, ανέφερε η δήλωση.
Η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και η γεωργία ήταν στην κορυφή της λίστας μεταξύ των βιομηχανιών στην Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αύξηση 116% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Άλμα και στα ακίνητα

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 42,5% στα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης