Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απρόσμενη κίνηση – Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές από το LNG των ΗΠΑ, στρατηγική συμφωνία με ΗΑΕ

Απρόσμενη κίνηση – Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές από το LNG των ΗΠΑ, στρατηγική συμφωνία με ΗΑΕ
Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου Friedrich Merz στις χώρες του Περσικού Κόλπου
Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE ενισχύει τη διεθνή της συνεργασία, υπογράφοντας στρατηγικές συμφωνίες με τις ADNOC και Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Στόχος των συμφωνιών είναι αφενός η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αφετέρου η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες στη Γερμανία.
Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου Friedrich Merz στις χώρες του Περσικού Κόλπου, αντανακλώντας τη στρατηγική του Βερολίνου για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Μετά τη δραστική μείωση των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, η Γερμανία εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό LNG και από τεχνολογικές αλυσίδες που συνδέονται στενά με την Κίνα, γεγονός που ενίσχυσε την ανάγκη για εναλλακτικούς εταίρους.

Στρατηγικές συμφωνίες 

Η συμφωνία με την ADNOC προβλέπει την προμήθεια έως 1 εκατ. τόνων LNG ετησίως για περίοδο έως και δέκα ετών.
Αν και οι ποσότητες αυτές δεν είναι καθοριστικές για τη συνολική κατανάλωση της Γερμανίας, θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος.
Παράλληλα, η συνεργασία με τη Masdar, έναν από τους βασικούς παίκτες στις ανανεώσιμες πηγές και τις «πράσινες» τεχνολογίες, περιλαμβάνει κοινές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, συνολικής ισχύος έως 2 GW.
Τα συστήματα αυτά είναι κρίσιμα για την εξισορρόπηση του δικτύου, ειδικά καθώς αυξάνεται το μερίδιο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.
Οι συμφωνίες αποτυπώνουν την προσπάθεια του Βερολίνου να συνδυάσει βραχυπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια με μακροπρόθεσμους στόχους απεξάρτησης από τον άνθρακα.
Την ίδια στιγμή, τα κράτη του Κόλπου αξιοποιούν τη χρηματοοικονομική τους ισχύ για να επενδύσουν σε τεχνολογίες του μέλλοντος και να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι κάτω από το ένα τρίτο της χωρητικότητας, ενώ σχεδόν όλος ο όγκος που είχε αποθηκευτεί για τον φετινό χειμώνα έχει ήδη καταναλωθεί.
Αυτό αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση και στις εταιρείες ενέργειας, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση στις προμήθειες ή ένα έντονο κύμα ψύχους θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες αυξήσεις τιμών και την ανάγκη για έκτακτα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης