Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μαξίμου σε Τουρκία: Τίποτα δεν πλήττει την εθνική κυριαρχία - Απειλή Erdogan για «Μικρασιατική Καταστροφή»: Συνέλθετε!

Μαξίμου σε Τουρκία: Τίποτα δεν πλήττει την εθνική κυριαρχία - Απειλή Erdogan για «Μικρασιατική Καταστροφή»: Συνέλθετε!
Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ελλάδα με νέα «Μικρασιατική Καταστροφή»
Σχετικά Άρθρα

Για «ανιστόρητους ισχυρισμούς» και «έωλα μυθεύματα» κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στην απειλή της Τουρκίας για νέα «Μικρασιατική Καταστροφή». Σε δηλώσεις του από τη Σμύρνη, όπου παρακολούθησε τη στρατιωτική άσκηση EFES 2022, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, εκτόξευσε πολεμικές απειλές απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, καλώντας την Ελλάδα να... μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε έναν αιώνα πριν. Στο στόχαστρο του Erdogan βρέθηκε για ακόμα μία φορά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο καταλόγισε «τουριστικές αποβάσεις» σε νησιά.
Η απάντηση από την Αθήνα ήρθε δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος διεμήνυσε ότι τίποτα δεν μπορεί να πλήξει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οικονόμου: Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», κάνοντας λόγο για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθσύματα».
«Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», επισήμανε. Πιο αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».

Ο Erdogan απείλησε με «Μικρασιατική Καταστροφή»

Με «Μικρασιατική Καταστροφή» απείλησε την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan. «Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει. Οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου», είπε, μεταξύ άλλων o Erdogan, προσθέτοντας: «Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Όμως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε απο την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλα δεν επιτρέπει και να της καταπατηθούν και τα δικαιώματά της απο κανέναν.
Αυτή η χώρα (η Ελλάδα) απο την ίδρυση της, βασιζόμενη στις πλάτες άλλων χωρών, εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών. Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά απο τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν απο έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χειραστεί, να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζητημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών».
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. «Στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις μας για τους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τις εφαρμογές του ΟΗΕ και τo διεθνές εθιμικό δίκαιο. Στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες».

Akar: Η Ελλάδα δεν μαθαίνει από την ιστορία

Μηνύματα κατά της Ελλάδας έστειλε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της άσκησης.
«Οι στόχοι που έχουν τεθεί σήμερα έχουν επιτευχθεί. Συγχαίρουμε τους φίλους και συμμάχους μας που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της άσκησης. Για άλλη μια φορά, είδαμε στο πεδίο τα αποτελέσματα των όπλων και των πυρομαχικών που παράγονται από την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία. Η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική της πολιτική. Συνεχίζει επίμονα τις παράλογες διεκδικήσεις της χωρίς να μαθαίνει από την ιστορία. Η Ελλάδα κατηγορεί ξεδιάντροπα την Τουρκία για επεκτατισμό. Πρόκειται για διγλωσσία. Οι προσπάθειες εξοπλισμών και συμμαχιών είναι μάταιες προσπάθειες».

Celik: Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ

Ιδιαίτερα εμπρηστικό είναι και το μήνυμα του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Omer Celik. «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» είναι το μήνυμα που ανήρτησε στο twitter το πλαίσιο της τουρκικής άσκησης EFES στα παράλια της Σμύρνης.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης