Άμυνα – Διπλωματία

Με... οθωμανική συνταγή, ο Erdogan αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία - Πολεμικό σόου στη Σμύρνη με «απόβαση σε νησιά»

Με... οθωμανική συνταγή, ο Erdogan αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία - Πολεμικό σόου στη Σμύρνη με «απόβαση σε νησιά»

Η παρουσία Erdogan στη Σμύρνη αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του βασικού σεναρίου της άσκησης που είναι... απόβαση σε νησιά

Σχετικά Άρθρα

Τα όνειρα του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, να «αναστήσει» την οθωμανική αυτοκρατορία ήταν και είναι γνωστά. Άλλωστε δεν το είχε κρύψει ποτέ... Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση έχει κλιμακωθεί σε επικίνδυνα επίπεδα. Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μονοπωλεί τη θεματολογία των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, καλλιεργώντας -προφανώς με εντολή της κυβέρνησης- ένα πολεμικό κλίμα. Ακόμα κι ο τελευταίος δημοσιογράφος και αναλυτής στην Τουρκία ζητά από την Άγκυρα να πάρει πίσω τα νησιά που έχουν καταληφθεί από την... Ελλάδα. «Μα ακόμη και τα νησιά μπροστά στην μύτη μας είναι ελληνικά» φώναζε εκνευρισμένος Τούρκος αναλυτής του CNN Turk. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν λάβει... εντολή να κρατούν το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ψηλά στην ατζέντα.
Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν (βλέπε Oruc Reis, επεισόδια στον Έβρο το 2020), το πιο ανησυχητικό αυτή τη φορά είναι ότι ο Erdogan έχει δώσει εντολή να μην υπάρχει καμία επικοινωνία με τους Έλληνες αξιωματούχους. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που προκύψει κάποιο... πρόβλημα, και οι Έλληνες αξιωματούχοι επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν με τους Τούρκους ομολόγους τους για να επιλυθεί σε διπλωματικό επίπεδο, οι τελευταίοι απλά δεν θα απαντήσουν ποτέ...
Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στη Σμύρνη, από όπου o Erdogan αλλά και ο κυβερνητικός του εταίρους, Devlet Bahceli, θα παρακολουθήσουν την τελευταία ημέρα της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «EFES 2022» με σενάριο: απόβαση σε νησιά. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι στην άσκηση συμμετέχουν 37 χώρες μεταξύ των οποίων και κάποιοι «σύμμαχοι» της Ελλάδας, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία...
Στη σκιά αυτών των εξελίξεων στην ελληνική πλευρά έχει σημάνει συναγερμός. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο, ακόμα και για το πιο ακραίο σενάριο.

Η τουρκική άσκηση με σενάριο: απόβαση σε νησιά

Σήμερα (9/6/2022) ετοιμάζει στρατιωτικό σόου με τουρκική άσκηση στο Αιγαίο, την οποία θα παρακολουθήσει μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρου, Devlet Bahceli, στη Σμύρνη. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία ταυτόχρονα είναι ότι το σενάριο της άσκησης είναι: απόβαση σε νησιά. Ήδη, στα βίντεο, με τα οποία κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εμφανίζονται σκηνές από επιχειρήσεις απόβασης σε νησιά, αλλά και πτώση αλεξιπτωτιστών, για τις ανάγκες κατάληψης νησιών και βραχονησίδων, γεγονός που παραπέμπει στις ακόρεστες ορέξεις της Άγκυρας για τον νησιωτικό χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Erdogan να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση, έχοντας στο πλευρό του και τον Bahceli, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα.
Πλήθος ερωτημάτων όμως προκαλεί το γεγονός ότι στην άσκηση αυτή όπου πραγματοποιούνται εικονικές αποβάσεις σε νησιά, θα συμμετέχουν και κάποιοι από τους... Συμμάχους της Ελλάδας, όπως η ΗΠΑ και η Γαλλία. Πρόκειται για χώρες -που κατά τα λεγόμενα της ελληνικής κυβέρνησης- θα κληθούν να στηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση που απειληθούν από την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το 2016 συμμετείχαν -στην ίδια άσκηση- 8 χώρες και το 2018 συμμετείχαν 20 χώρες. Μάλιστα, Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016 και για το σκοπό αυτό το αποβατικό USS Arlington και η 22η Μονάδα Πεζοναυτών θα έχουν μεταβεί στη Σμύρνη.

Η Ελλάδα, δηλώνει έτοιμη ακόμα και για το ακραίο σενάριο

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη για όλα τα σενάρια ακόμα και για το πιο ακραίο... Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Open, στο υπουργείο Εξωτερικών διεξάγονται διαρκείς συσκέψεις με τη συμμετοχή και στελεχών του υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της τουρκικής απόβασης σε βραχονησίδα.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε στις πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο χάρτες που παρουσιάζουν αναλυτικά τις παράλογες τουρκικές αξιώσεις.
Xartis_7.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης