Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η πυρηνική ενέργεια είναι πιο σημαντική από ποτέ στις μέρες μας - Ποιοι οι φόβοι και ποια τα πλεονεκτήματα

Γιατί η πυρηνική ενέργεια είναι πιο σημαντική από ποτέ στις μέρες μας - Ποιοι οι φόβοι και ποια τα πλεονεκτήματα
Μεταξύ των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια που επισημάνθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  ο γεωπολιτικός ρόλος της πυρηνικής ενέργειας είναι ολοένα και πιο σημαντικός.
Είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, να εξετάσουμε γιατί έπεσε σε δυσμένεια και αν είναι καιρός να την επαναφέρουμε.
Η παγκόσμια αγορά ενέργειας βρίσκεται σε αναταραχή, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο τον κόσμο να εκτινάσσονται στα ύψη και να σαρώνουν τις επιλογές όταν πρόκειται για την εξασφάλιση νέου εφοδιασμού.
Η τιμή των πάντων, από τον άνθρακα μέχρι το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, ακόμη και το λίθιο είναι στα ύψη. Και ενώ μπορεί να είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε νέα προσφορά βραχυπρόθεσμα, τώρα είναι σίγουρα η κατάλληλη στιγμή για να επανεξεταστεί ο καλύτερος τρόπος για να επενδύσουμε στην ενεργειακή μας υποδομή στο μέλλον, ώστε να την ενισχύσουμε έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Ο φόβος της Φουκουσίμα 

Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η πυρηνική ενέργεια έπεσε σε δυσμένεια σε όλο τον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνία και η Γερμανία προχώρησαν στη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας εντελώς.
Στη συνέχεια, μετά την έκρηξη του σχιστόλιθου στις Η.Π.Α. και η αξιοσημείωτη μείωση του κόστους της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τα οικονομικά της πυρηνικής ενέργειας έγιναν όλο και πιο ελκυστικά.
Πιο πρόσφατα, ωστόσο, το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ανακάμπτει.
Η Κίνα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 150 νέους αντιδραστήρες τα επόμενα 15 χρόνια, η κυβέρνηση Biden επενδύει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση πυρηνικών αντιδραστήρων που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής φύσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ορισμένες επενδύσεις πυρηνικής ενέργειας θα χαρακτηρίζονται ως «πράσινες».
Αυτή η ξαφνική βιασύνη για την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι ο οδικός χάρτης του ΔΟΕ για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 είχε σχεδόν διπλασιαστεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Παρά αυτόν τον οδικό χάρτη, τα πυρηνικά αγωνίζονται να κερδίσουν υποστήριξη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πυρηνική ενέργεια αποτελούσε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, από 17% το 2000. Ωστόσο, σημείωσε αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προσθέτοντας 100 Twh για να φτάσει συνολικά τις 2.736 TWh.
Φαίνεται ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα μιας αναγέννησης και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε κάλλιστα να το επιταχύνει, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με την πηγή ενέργειας.
Το επιχείρημα κατά της πυρηνικής ενέργειας
Τελικά, το επιχείρημα κατά της πυρηνικής ενέργειας έγκειται σε τρεις βασικούς παράγοντες - ασφάλεια, κόστος και χρόνος.

Ποια είναι τα προβλήματα της πυρηνικής ενέργειας

Το πιο ορατό πρόβλημα με την πυρηνική ενέργεια είναι ο κίνδυνος πυρηνικής κατάρρευσης.
Το γεγονός ότι ονομάζοντας απλώς δύο πόλεις, τη Φουκουσίμα και το Τσορνόμπιλ, μπορεί κανείς να προκαλέσει εικόνες πυρηνικής καταστροφής είναι αρκετά απόδειξη του φόβου που σχετίζεται με την πυρηνική ενέργεια.
Μια πυρηνική κατάρρευση και η προκύπτουσα ακτινοβολία μπορούν να δηλητηριάσουν το περιβάλλον, να αναγκάσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν οριστικά τα σπίτια τους και να κοστίσουν ζωές.
Πέρα από αυτήν την πιο άμεση απειλή, υπάρχει επίσης η πτυχή της ασφάλειας της διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων.
Περίπου το 3% των πυρηνικών αποβλήτων είναι τόσο ραδιενεργά που πρέπει να αποθηκευτούν με ασφάλεια για 50 χρόνια.
Αν και δεν υπάρχει τεράστιος όγκος αποβλήτων προς αντιμετώπιση αυτή τη στιγμή, η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας θα προσθέσει μόνο αυτόν τον κίνδυνο.
Από τον κίνδυνο έκρηξης ή πυρηνικής κατάρρευσης μέχρι το πολύ πραγματικό και άλυτο πρόβλημα της αντιμετώπισης των πυρηνικών αποβλήτων, η πυρηνική ενέργεια ενέχει αναμφισβήτητα έναν βαθμό κινδύνου.
Η δεύτερη, και αναμφισβήτητα πιο σημαντική, αδυναμία της πυρηνικής ενέργειας είναι το μεγάλο αρχικό κόστος που σχετίζεται με την ολοκλήρωση ενός έργου.
Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι το κόστος θα μειωθεί, αλλά έργο μετά έργο έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό του.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού είναι οι πυρηνικοί σταθμοί Vogtle 3 και 4 στη Γεωργία, οι οποίοι θα είναι τώρα 250% πάνω από τον προϋπολογισμό.
Το 2017, δύο ημιτελείς πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Νότια Καρολίνα εγκαταλείφθηκαν λόγω υπέρβασης του κόστους, σπαταλώντας περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτά τα πυρηνικά έργα που πέτυχαν στις Η.Π.Α. έχουν υποστηριχθεί από την κρατική έρευνα, ανάπτυξη και ασφάλιση. Ρεαλιστικά, η χρηματοδότηση ενός πυρηνικού έργου είναι πολύ πέρα από την ικανότητα ισολογισμού των περισσότερων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στις Η.Π.Α.
Ενώ οι υποστηρικτές μπορεί να υπόσχονται ότι οι τιμές θα πέσουν, το ιστορικό των έργων πυρηνικής ενέργειας που ξεπερνούν τον προϋπολογισμό είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί.
Τέλος, οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας συχνά επισημαίνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να τεθούν στο δίκτυο τα έργα πυρηνικής ενέργειας. Ναι, χρειαζόμαστε ενέργεια τώρα, ναι, θέλουμε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ναι, τη χρειαζόμαστε για να είναι αξιόπιστη, αλλά αν υπογράψουμε την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού σήμερα, θα χρειαστούν 10 χρόνια ή περισσότερα για να παραχθεί η πρώτη του σταγόνα ενέργεια. Οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γεωργία που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό κατά 250% έχουν επίσης έξι χρόνια καθυστέρηση.

Γιατί ήρθε η ώρα για μια πυρηνική αναγέννηση - Πλεονεκτήματα

Τα κύρια πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας είναι ότι είναι καθαρή, αξιόπιστη και αποδοτική στο χώρο.
Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που την έχουν καταστήσει την κυρίαρχη πηγή καθαρού ηλεκτρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τελικά, ο λόγος που δεν επεκτάθηκε την τελευταία δεκαετία είναι ότι το κόστος και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια θεωρήθηκε ότι υπερτερούν του οφέλους αυτής της καθαρής και αξιόπιστης ενέργειας. Σήμερα, με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, τις παγκόσμιες εκπομπές να αυξάνονται και το πυρηνικό κόστος να μειώνεται δυνητικά, αυτός ο υπολογισμός έχει αλλάξει.
Πρώτον, εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι σοβαρές σχετικά με τη δέσμευσή τους να μειώσουν τις εκπομπές, η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό μέρος του ενεργειακού τους μείγματος.
Δεύτερον, η γεωπολιτική αστάθεια και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχουν ανακουφίσει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας.
Τέλος, οι νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις ανησυχίες των επικριτών για το κόστος και το χρόνο.
Ενώ η πυρηνική ενέργεια απέχει πολύ από την ασημένια σφαίρα, αναμφίβολα θα έκανε το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα πιο καθαρό και πιο ανθεκτικό.
Εάν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί είναι σοβαροί σχετικά με τους επιθετικούς στόχους μείωσης των εκπομπών που έχουν θέσει, τότε θα χρειαστούν καθαρό και συνεπή ενεργειακό εφοδιασμό.
Αυτό σημαίνει ένα ενεργειακό σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με αποθήκευση μπαταριών, ορυκτά καύσιμα σε συνδυασμό με δέσμευση άνθρακα, γεωθερμική ενέργεια ή πυρηνική ενέργεια. Από αυτές τις επιλογές, η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη που μπορεί να παρέχει ενέργεια σε κλίμακα επί του παρόντος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γιγαβάτ πυρηνικής ενέργειας που χάνουμε είναι ένα γιγαβάτ καθαρής ενέργειας που είναι πιθανό να αντικατασταθεί από άνθρακα ή φυσικό αέριο.
Το επιχείρημα για την πυρηνική ενέργεια είναι ακόμη πιο επιτακτικό όταν προσθέσετε την ανάγκη να απελευθερωθούν οι ανθρακούχες μεταφορές και η βιομηχανία, ένα έργο που θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες νέας παροχής ενέργειας για τη δημιουργία υδρογόνου και αμμωνίας. Τέλος, υπάρχει το φυσικό αποτύπωμα της πυρηνικής ενέργειας, ένα αποτύπωμα που πρόκειται να συρρικνωθεί με την εμφάνιση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων.
Ενώ τα μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν αντίσταση λόγω της απειλής που αποτελούν για τα οικοσυστήματα, οι σύγχρονοι πυρηνικοί αντιδραστήρες αποτελούν σχετικά μικρή απειλή για το άμεσο περιβάλλον.
Από περιβαλλοντική άποψη, ο κόσμος είναι αναμφισβήτητα καλύτερη με την πυρηνική ενέργεια από ό,τι θα ήταν χωρίς αυτήν.
Σύμφωνα με την πορεία του ΔΟΕ προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, τα δύο τρίτα των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων θα κατασκευαστούν σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Εν τω μεταξύ, από τους 72 πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζονται εκτός Ρωσίας, λιγότερο από το 3% κατασκευάζονται από τις Η.Π.Α. εταιρείες.
Η Κίνα και η Ρωσία κατασκευάζουν το 20% και το 50% αυτών των αντιδραστήρων αντίστοιχα.
Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα βρίσκονται σε μια απίστευτα ισχυρή θέση να επηρεάσουν τη διεθνή πυρηνική βιομηχανία. Μεταξύ των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια που επισημάνθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια που συνδέονται με την επιρροή στο παγκόσμιο πυρηνικό καθεστώς, ο γεωπολιτικός ρόλος της πυρηνικής ενέργειας είναι ολοένα και πιο σημαντικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης