Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eπιμένει η Morgan Stanley: Στις 3.400 μονάδες ο S&P 500 μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ή πτώση -18%

Eπιμένει η Morgan Stanley: Στις 3.400 μονάδες ο S&P 500 μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ή πτώση -18%
Προ των πυλών μεγάλη διόρθωση στον S&P 500…εκτιμάει η Morgan Stanley

Για μεγάλη διόρθωση στη Wall Street επιμένει να μιλά η Morgan Stanley, που αναφέρει, για ακόμη φορά, ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -18% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022.
Ειδικότερα, καθώς επανειλημμένες φορές έχει πανικοβάλει με τις προβλέψεις περί... πτώσης, ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson, αν μη τι άλλο, αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των αγορών.
Και για όσους περιμένουν να δουν με κομμένη την ανάσα τι θα βγάλει ο Mike από το μανίκι του σήμερα, έχουμε και πάλι την απάντηση:
Αυτήν τη φορά εστιάζει στον κύκλο αναθεώρησης των κερδών (κακά νέα) και στο ισχυρό δολάριο ΗΠΑ (όχι και τόσο κακά), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, ενώ «οι μετοχές μπορεί να κινηθούν ανοδικά στο εγγύς μέλλον, ειδικά εάν υπάρξει κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας», το αφήγημα «φωτιά και πάγος» δεν θα αναστραφεί.
Όπως λέει, το bear market ράλι που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες «θα συνεχιστεί για μερικές ακόμη εβδομάδες, έως ότου η Fed καταστήσει ξεκάθαρο πως θα παραμείνει hawkish και οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη θα βρεθούν σε αρνητικό έδαφος...
Τότε o S&P 500 θα κατρακυλήσει στις 3.400 μονάδες - υπολογίζεται αυτό να συμβεί έως τα μέσα στα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, η ροή προς το 0%θα είναι αργή, γι' αυτό οι μελλοντικές εκτιμήσεις για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) το επόμενο 12μηνο θα παραμείνουν υψηλές για τον S&P 500.

Εξετάζοντας το παραπάνω διάγραμμα, ο Wilson απευθύνει ένα βασικό ερώτημα:
«Οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώσουν χαμηλότερο PE για την αύξηση των κερδών που, ως επί το πλείστον, έχουν ως πηγή βαθιά κυκλικούς τομείς όπως η Ενέργεια και τα Υλικά;».
Και ενώ η απάντηση κανονικά θα ήταν «ναι», με το ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές να είναι 290 μονάδες βάσης, η αγορά διαφωνεί με αυτήν την άποψη ή εμμένει στην ιδέα ότι η αύξηση των κερδών θα επιταχυνθεί εκ νέου αργότερα φέτος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Wilson εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι «οι προβλέψεις για τα EPS θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω».
Φυσικά, όπως τείνουν να κάνουν πάντα, οι αγορές αγνόησαν αυτές τις προειδοποιήσεις, καθώς το risk premium για τον S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα την περασμένη εβδομάδα.
Προφανώς, σημειώνει ο Wilson, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι αναθεωρήσεις είχαν ήδη προεξοφληθεί, με τις μετοχές να έχουν μειωθεί περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση:
«Εν ολίγοις, ο κίνδυνος για τα κέρδη είναι πλέον κατανοητός και αποτιμημένος, επομένως η αγορά προσβλέπει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη το επόμενο έτος».
Ωστόσο, εάν, όπως πιστεύει ο Wilson, οι αναθεωρήσεις κερδών δεν επιταχυνθούν, «η τιμή θα παραμείνει σε λανθασμένη βάση, με το risk premium για τις μετοχές στις 290 μ.β.», σε σύγκριση με την εύλογη αξία των 345 μ.β. του Wilson.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αναλυτής εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο για την αγορά μετοχών να σημειώσει μεγάλη ανοδική πρόοδο αυτό το καλοκαίρι - πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με άλλα λόγια, είτε οι αποτιμήσεις πρέπει να μειωθούν για να αντικατοπτρίζεται ο κίνδυνος, είτε οι εκτιμήσεις πρέπει να μειωθούν, και ο Wilson πιστεύει ότι και τα δύο θα συμβούν κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου.
Συνδυάζοντας τα όλα αυτά μαζί, ο Wilson στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ζοφερός και καταστροφικός όσο ήταν τις τελευταίες εβδομάδες.
Συμπέρασμα: Ο Wilson προειδοποιεί ότι το bear market ράλι που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες μπορεί να συνεχιστεί για μερικές ακόμη εβδομάδες έως ότου η Fed ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και πόσο επιθετική επιθυμεί να είναι σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής – με τον στόχο για τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 να οδηγείται τέλος Αυγούστου στις 3.400 μονάδες.

Τέλος, πηγαίνοντας τον συναλλαγματικό κίνδυνο ένα βήμα παραπέρα, ο αναλυτής της Morgan Stanley εξέτασε ποιες μετοχές είναι περισσότερο/λιγότερο ευαίσθητες στις κινήσεις του δολαρίου ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα φαίνονται παρακάτω.

Τα καλά νέα είναι ότι η αγορά έχει ήδη εξετάσει αυτόν τον κίνδυνο, με τους πιο ευαίσθητους να υποαποδίδουν.

Με άλλα λόγια, σε επίπεδο μετοχών, μπορεί να μην υπάρχει σχεδόν τόσο μεγάλος κίνδυνος όσο σε επίπεδο δείκτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης