Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα – Ρωσία: Οι κανόνες της διεθνούς τάξης και της Δημοκρατίας δεν είναι προνόμιο των ΗΠΑ – Μερίδιο στην παγκοσμιοποίηση

Κίνα – Ρωσία: Οι κανόνες της διεθνούς τάξης και της Δημοκρατίας δεν είναι προνόμιο των ΗΠΑ – Μερίδιο στην παγκοσμιοποίηση

Το κοινό veto στo Συμβούλιο Ασφαλείας και οι φθηνές κινεζικές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων

Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να προωθήσει την «πραγματική δημοκρατία» και όχι αυτή που σχετίζεται με τις αξίες της Δύσης.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την παγκόσμια κοινότητα για να προωθήσει την πραγματική δημοκρατία που βασίζεται στις διεθνείς συνθήκες», επισήμανε ο Wang σε δηλώσεις τουμια σύνοδο κορυφής μίας κινεζορωσικής δεξαμενής σκέψης.
Συμμετείχε επίσης ο Sergei Lavrov, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμαχούν με χώρες που αγαπούν την ειρήνη στον κόσμο για να διαφυλάξουν την παγκόσμια τάξη, με τις αρχές του ΟΗΕ στον πυρήνα της και με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Wang.
Σε μια λεπτή κριτική για την επέκταση του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τον οικονομικό πόλεμο μέσω κυρώσεων, ο Wang επισήμανε ότι η παγκόσμια ασφάλεια δεν πρέπει να επιδιώκεται με την «ενίσχυση στρατιωτικών συνασπιστών" και τον «κατακερματισμό των αλυσίδων εφοδιασμού».

To κοινό veto

Στο πλαίσιο της κοινής δράσεις εναντίον των πολλαπλών κυρώσεων της Δύσης, την περασμένη εβδομάδα η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν veto σε ψήφισμα του ΟΗΕ που υποστήριξαν οι ΗΠΑ που θα επέβαλλε νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα ως απάντηση στις 23 δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της χώρας φέτος.
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ελήφθη 15-2.
Στη συνέχεια, η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν συνέχεια των διαβουλεύσεων.
Στις δηλώσεις του την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 , ο Wang είπε ότι η Κίνα και η Μόσχα θα «συνεχίσουν να συνεισφέρουν σημαντικά» στις διεθνείς σχέσεις ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ρωσικές εισαγωγές

Η Κίνα έχει λάβει επίσημη στάση ουδετερότητας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ενώ η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται σε διπλωματικές επαφές ανωτάτου επιπέδου, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping φέρεται να μην έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, καθώς η Ρωσία πλήττεται από κυρώσεις σε διάφορες εξαγωγές της, οι εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ενώ η Ρωσία δέχεται πυρά από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα έχει υποστηρίξει το δικό της σύνολο διεθνών εντάσεων με ρητορική που κροταλίζει την Ταϊβάν.
Η σχέση Κίνας-Ρωσίας «άντεξε στη νέα δοκιμασία της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, διατήρησε τη σωστή κατεύθυνση προόδου και έδειξε επίμονη αναπτυξιακή δυναμική», δήλωσε ο Wang την Τετάρτη.
Οι Πρόεδροι Xi και Putin συναντήθηκαν στο Πεκίνο τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οικοδόμηση νέας διεθνούς τάξης

Οι κυβερνήσεις τους εξέδωσαν κοινή δήλωση δηλώνοντας ότι «η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει όρια, δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας».
Όπως ανέφερε τότε το Reuters, «η συμφωνία σηματοδότησε την πιο λεπτομερή και κατηγορηματική δήλωση της αποφασιστικότητας της Ρωσίας και της Κίνας να εργαστούν από κοινού για την οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης βασισμένη στην οπτική τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης