Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 1 τρισ. το χρηματοδοτικό κενό της Κίνας - Έρχεται έκρηξη κινεζικών ομολόγων για να καλυφθεί

Στο 1 τρισ. το χρηματοδοτικό κενό της Κίνας - Έρχεται έκρηξη κινεζικών ομολόγων για να καλυφθεί
Το τελευταίο κύμα της Omicron και τα εκτεταμένα lockdown που επιβλήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου είχαν ως αποτέλεσμα μια απότομη συρρίκνωση των κρατικών εσόδων
Η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα σοβαρό χρηματοδοτικό κενό, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του χρέους για να καλύψει το κενό.
«Το τελευταίο κύμα της Omicron και τα εκτεταμένα lockdown που επιβλήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου είχαν ως αποτέλεσμα μια απότομη συρρίκνωση των κρατικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από πωλήσεις γης», δήλωσε ο Ting Lu, επικεφαλής οικονομολόγος Κίνας στη Nomura.
Μάλιστα, οι αναλυτές υπολογίζουν ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 6 τρισεκατομμυρίων γιουάν (895,52 δισεκατομμύρια δολάρια) — περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια γιουάν σε μειωμένα έσοδα λόγω επιστροφών φόρων και ασθενέστερης οικονομικής παραγωγής και άλλα 3,5 τρισεκατομμύρια γιουάν χαμένων εσόδων από πωλήσεις γης.
«Πολλά από τα «μέτρα τόνωσης», είτε πρόκειται για ειδικά κρατικά ομόλογα είτε για αυξητικό δανεισμό από τράπεζες, θα χρησιμοποιηθούν απλώς για να καλύψουν αυτό το χρηματοδοτικό κενό», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.
Είναι το ποσό των 3,5 τρισεκατομμυρίων γιουάν που αναμένουν ότι θα είναι δύσκολο να καλυφθεί και απαρίθμησαν διάφορα μέτρα, από τη χρήση δημοσιονομικών καταθέσεων έως την αύξηση του δανεισμού, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το έλλειμμα.

Υποχωρεί ο ρυθμός ανάπτυξης

Τα οικονομικά στοιχεία για τον Απρίλιο έδειξαν αποδυνάμωση της ανάπτυξης καθώς οι έλεγχοι του Covid αυξάνονταν.
Ο πρωθυπουργός Li Keqiang είπε κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας εθνικής συνάντησης την περασμένη εβδομάδα ότι από ορισμένες απόψεις, οι δυσκολίες ήταν μεγαλύτερες από ό,τι το 2020.
Ακόμη και πριν από την τελευταία επιδημία του Covid, οι πωλήσεις γης ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αλλά τώρα έχουν βυθιστεί λόγω των ορίων στην υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών ακινήτων από το χρέος.
Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι επίσης υπεύθυνες για την εφαρμογή φορολογικών περικοπών και επιστροφών που έχει ανακοινώσει το Πεκίνο για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία οι περιφέρειες Qinghai, Shandong, Liaoning, Hebei, Guizhou, Hubei, Hunan και Tianjin σημείωσαν πτώση των δημοσιονομικών εσόδων από έτος σε έτος για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.
Η Tianjin ήταν η χειρότερη με πτώση 27%.
Το 2021, το Θιβέτ ήταν η μόνη περιοχή σε επίπεδο επαρχίας που σημείωσε μείωση των δημοσιονομικών εσόδων.
Είναι «σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων δεν συνέβη μόνο σε πόλεις υπό lockdown», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος, Pinpoint Asset Management.
«Πολλές πόλεις χωρίς κρούσματα Omicron υπέφεραν επίσης, καθώς οι οικονομίες τους είναι συνδεδεμένες με εκείνες που βρίσκονται επί του παρόντος σε lockdown», δήλωσε ο Zhang.
«Το οικονομικό κόστος δεν περιορίζεται σε μικρό αριθμό πόλεων, είναι εθνικό πρόβλημα».

Η Shenzhen βλέπει τα δημοσιονομικά έσοδα να βυθίζονται

Από τον Μάρτιο, η ηπειρωτική Κίνα προσπάθησε να ελέγξει το χειρότερο ξέσπασμα Covid των τελευταίων δύο ετών με εντολές παραμονής στο σπίτι και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στη Σαγκάη και τη γύρω περιοχή.
Αν και τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι άμεσα διαθέσιμα για πολλές κινεζικές πόλεις, ο νότιος τεχνολογικός κόμβος του Shenzhen δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν πτώση 44% στα δημοσιονομικά έσοδα τον Απρίλιο στα 25,53 δισεκατομμύρια γιουάν.
Αυτό ακολούθησε μια πτώση 7% από έτος σε έτος τον Μάρτιο στα 22,95 δισεκατομμύρια γιουάν.
«Οι τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δημοσιονομική πίεση.
Οι δαπάνες τους αυξάνονται αλλά τα έσοδα μειώνονται», είπε ο Zhang.
«Οι πωλήσεις γης μειώνονται επίσης απότομα.
Νομίζω ότι η κεντρική κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό και να εκδώσει περισσότερο χρέος για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις».
Το Πεκίνο τον Μάρτιο είχε ήδη ανακοινώσει αύξηση της μεταφοράς κεφαλαίων από τις κεντρικές προς τις τοπικές κυβερνήσεις.
Όταν ρωτήθηκε τον Μάιο εάν θα επεκταθεί, το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι κάποια χρηματοδότηση για το επόμενο έτος θα μεταφερθεί εκ των προτέρων για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις με επιστροφές φόρων και περικοπές.

Πίεση για δαπάνες για υποδομές

Η Susan Chu, ανώτερη διευθύντρια της S&P Global Ratings, ανησυχεί περισσότερο για το έλλειμμα, τη μείωση των εσόδων έναντι των δαπανών.
Οι πωλήσεις γης δεν δημιουργούν πίεση για το έλλειμμα, είπε, σημειώνοντας ότι «περισσότερη πίεση θα προέλθει από τις δαπάνες υποδομής και την κατανομή των φορολογικών περικοπών».
«Ένα διευρυνόμενο έλλειμμα σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερου δανεισμού ή επιβάρυνσης του χρέους στο μέλλον», είπε ο Chu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης