Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η MSCI χαρακτήρισε «μηδενικής αξίας» τις ρωσικές μετοχές – Η παράδοξη κατάσταση στην αγορά παραγώγων

Γιατί η MSCI χαρακτήρισε «μηδενικής αξίας» τις ρωσικές μετοχές – Η παράδοξη κατάσταση στην αγορά παραγώγων

Οι πιθανότητες χρεοκοπίας για τις πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες της Ρωσίας στην επόμενη πενταετία έχουν αυξηθεί πάνω από το 80%, από μόλις 20% που ήταν πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τα CDS 

Σχετικά Άρθρα

Οι ρωσικές μετοχές είναι «ουσιαστικά άχρηστες» παρά την αξία που φαίνεται να έχουν στο χρηματιστήριο της Μόσχας, σημειώνει η MSCI, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Business Insider το Σάββατο 28 Μάιου 2022.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε έως και 44% πριν ανακτήσει ένα μέρος αυτών των ζημιών.
Ένας συνδυασμός οικονομικών κυρώσεων και μειωμένων εμπορικών συναλλαγών έχουν «γονατίσει» τη ρωσική οικονομία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα αν και οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν βοηθήσει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων της Ρωσίας.

Εκτόξευση των CDS

Ωστόσο, οι ρωσικές μετοχές πιθανότατα δεν αξίζουν τις τιμές που παρουσιάζουν στο χρηματιστήριο της Μόσχας, αναφέρει η MSCI, επισημαίνοντας τις τρέχουσες τιμές στην αγορά των συμβολαίων ασφάλισης κινδύνου CDS.
Οι πιθανότητες χρεοκοπίας για τις πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες της Ρωσίας στην επόμενη πενταετία έχουν αυξηθεί πάνω από το 80%, από μόλις 20% που ήταν πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τα CDS.

Ο αποκλεισμός των ξένων επενδυτών

Η αποσύνδεση μεταξύ των όσων τιμολογούν οι αγορές παραγώγων για τις ρωσικές μετοχές και των σημερινών τιμών το χρηματιστήριο της Μόσχας οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία περιόρισε τη δυνατότητα των ξένων επενδυτών να κάνουν συναλλαγές στις ρωσικές μετοχές.
«Μια βασική εξήγηση για την αποσύνδεση είναι ότι οι επενδυτές που κάνουν συναλλαγές στη μία αγορά δεν κάνουν συναλλαγές στην άλλη.
Οι περισσότεροι ξένοι δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές στις ρωσικές μετοχές και τα CDS είναι προσβάσιμα μόνο σε θεσμικούς επενδυτές», εξηγεί η MSCI, σύμφωνα με το Business Insider.

Αναστροφή τάσης

Την ίδια ώρα η MSCI τονίζει ότι οι ρωσικές μετοχές είναι σχεδόν άχρηστες σήμερα με βάση την τιμολόγηση των CDS, εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα ότι μπορούν να ανακτήσουν την αξία τους.
Αυτό πιθανότατα θα οφείλεται στην ικανότητα της Ρωσίας να ανοίξει ξανά τις αγορές της σε παγκόσμιους επενδυτές και να επαναφέρει την οικονομία της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Προς το παρόν, αυτό το σενάριο εξαρτάται από τη διακοπή της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επίκειται στο άμεσο μάλλον επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Russian stocks
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης