Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η υπάκουη Ελλάδα επιβραβεύτηκε με ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ - Commission για Τουρκία – Άφαντος ο «λαλίστατος» Macron

Η υπάκουη Ελλάδα επιβραβεύτηκε με ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ - Commission για Τουρκία – Άφαντος ο «λαλίστατος» Macron
Καμία καταδίκη για Τουρκία αλλά ίσες αποστάσεις

Aμέσως μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σας είχαμε γράψει ότι «χαλαρώστε με το «επιτυχημένο» ταξίδι Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο» και ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως ήθελε να τα παρουσιάσει η πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως είχαμε γράψει, η Ελλάδα πήρε την «συμπάθεια» των ΗΠΑ και καμία δέσμευση. Και κύρωσε την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία επ’ αόριστο.
Νίπτω τας χείρας από State Department
Έτσι δεν πέρασαν μερικές μέρες και το State Department γείωσε την ελληνική διπλωματία για δεύτερη φορά μετά την χλιαρή ανακοίνωσή του για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών στα 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη, που μιλούσε για συντονισμό και συζήτηση των δύο πλευρών.
Αυτή τη φορά, το State Department τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπός του, σχολιάζοντας το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τόνιζε
«Η Ελλάδα είναι αναντικατάστατος εταίρος και βασικός ΝΑΤΟικός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος». Ουσιαστικά ίσες αποστάσεις και «νίπτω τα χείρας» ενώ στη κυβέρνηση παρουσιαζόταν το ταξίδι ως μία επιτυχία.

Καμία καταδίκη για Τουρκία αλλά ίσες αποστάσεις


Και αν κάναμε λάθος εκτίμηση για στη στάση των ΗΠΑ, η αντίδραση της Κομισιόν στις προκλητικές δηλώσεις Εrdogan κατά του έλληνα Πρωθυπουργού ήταν σχεδόν εγκληματική.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Dana Spinant ανέφερε το κατακριτέο «ουδέν σχόλιο» για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Το θέμα ενόχλησε ιδιαίτερα την Αθήνα που μέσω της Μονιμης Αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες παραπονέθηκε για αυτήν την σχεδόν προσβλητική και χωρίς αλληλεγγύη δήλωση απέναντι σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Έτσι με τα χίλια ζόρια ήρθε διορθωτική δήλωση από την εκπρόσωπο που έπλεκε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και που καλούσε την Τουρκία να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την Ε.Ε και τα μέλη της…
Καμία καταδίκη, καμία σκληρή γλώσσα.

Μεγάλη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την αφωνία της Ε.Ε


Την πολιτική των ίσων αποστάσεων στηλίτευσαν αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε ενοχλημένη από την στάση της Ε.Ε για την Τουρκία αλλά και για την ολιγωρία της στα θέματα ενέργειας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αρμοδιότητα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις τόνιζε πόσο εύθραυστη είναι η ενότητα στην Ε.Ε και ότι υπάρχει έλλειψη ομοφωνίας για κυρώσεις στην Τουρκία όταν π.χ εκείνη είχε παραβιάσει την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Τα προσχήματα στην Ε.Ε κράτησαν αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς που έβαλε κατά του Εrdogan αλλά και ο Stefano Sanino, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που μετέφερε την ανησυχία της Ε.Ε στον Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, Mehmet Bozay.

Aλήθεια, πού ήταν ο Emmanuel Macron με τους πάλαι ποτέ πύρινους λόγους του κατά της Τουρκίας και του Εrdogan.
Αν θυμάμαι καλά η ελληνική κυβέρνηση πανηγύριζε, όπως πανηγύρισε και με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, την ελληνογαλλική συμφωνία που είχε και ρήτρα αμυντικής συνδρομής.
Τώρα που το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται μέσα στην καρδιά του Αιγαίου, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί δεν βλέπουμε μία «προειδοποίηση» της φίλης Γαλλίας όπως ορίζει η συμφωνία; Μήπως όλα αυτά ήταν μόνο για να υπογράψουμε την σύμβαση για την προμήθεια των φρεγατών;
Θυμάστε, λοιπόν, τι είχαμε γράψει τότε για την ελληνογαλλική συμφωνία. (Δείτε εδώ Οι 3 σοβαροί αντίλογοι για την ελληνογαλλική συμφωνία – «Πανηγυρισμοί» χωρίς ουσία και με πολλά ερωτηματικά (bankingnews.gr) )

Αλήθεια, ο γερμανός καγκελάριος Scholz και η γερμανίδα ΥΠ.ΕΞ Burbock γιατί δεν καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα.

Παρ’ όλα αυτά ζητούσαν την ελληνική αλληλεγγύη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Και μάλιστα, όπως αποκαλυψαν, αμερικανοι αξιωματούχοι έχει στείλει και θα στείλει και βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει άμεση εμπλοκή…
Και τώρα πρωταγωνιστούν στην αρνητική θέση της Ε.Ε για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα…
Η Γερμανία, λοιπόν, που εξοπλίζει και θα συνεχίσει να εξοπλίζει την Τουρκία διατηρεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην τουρκική αγορά που δεν θέλει να χάσει. Γι’ αυτό και δεν παίρνει θέση, παρόλο που η Τουρκία δεν πέρασε τις κυρώσεις που ήθελε η Ε.Ε κατά της Ρωσίας.


Συνεργασία Ισραήλ -Τουρκίας για ενέργεια, σειρά η Αίγυπτος

Πριν λίγες μέρες, ο τούρκος ΥΠ.ΕΞ Cavusoglu βρέθηκε στο Ισραήλ όπου είχε να πατήσει τούρκος αξιωματούχος πάνω από 10 χρόνια, δείγμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αλλάξει ριζικά.
Για το ταξίδι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ενήμερη η αμερικανική πλευρά και μάλιστα ενθάρρυνε αυτήν την προσέγγιση.
Το μενού της συνάντησης ήταν η συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα ενέργειας. Θυμίζουμε ότι για την συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας έχει δείξει ενδιαφέρον και ο γερμανός Scholz κυρίως για το σκέλος του Eastmed αλλά με κατεύθυνση από το Ισραήλ προς το ήδη διαμορφωμένο δίκτυο της Τουρκίας και από εκεί στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η Τουρκία αρχίζει και παίρνει αποστάσεις από την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και πάει να τα βρει με την κυβέρνηση Sisi με απώτερο σκοπό συνομιλίες για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και απέναντι στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης