Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kherson: Θέλουμε ένωση με Ρωσία, όχι ανεξάρτητη Δημοκρατία - Αίτημα για μόνιμη ρωσική στρατιωτική βάση

Kherson: Θέλουμε ένωση με Ρωσία, όχι ανεξάρτητη Δημοκρατία -  Αίτημα για μόνιμη ρωσική στρατιωτική βάση
Χάσιμο χρόνου η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν θα το αναγνωρίσει ποτέ η Δύση είπε ο διορισμένος διοικητής Kirill Stremousov
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η περιοχή της Kherson θέλει να ενωθεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία και όχι να αποτελεί μια ανεξάρτητη Δημοκρατία διατύπωσε ο διορισμένος από τους Ρώσους διοικητής της πολιτικής – στρατιωτικής διοίκησης της Kherson, Kirill Stremousov, ο οποίος μάλιστα ζήτησε και την ανάπτυξη μιας μόνιμης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, έτσι ώστε να επιστρέψει η ειρήνη και η σταθερότητα και οι άνθρωποι να είναι πιο ασφαλείς.
«Δεν σχεδιάζουμε να είμαστε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη Δημοκρατία.
Βασικό καθήκον μας είναι να είμαστε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Stremousov, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε πως δεν προτίθεται να πάει σε δημοψήφισμα, μια και αυτό δεν πρόκειται να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Χάσιμο χρόνου

Όπως είπε ο Stremousov, η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ένωση με τη Ρωσία θα είναι χάσιμο χρόνου.
«Θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να αναγνωριστεί από τις δυτικές χώρες, η διεξαγωγή του είναι χάσιμο χρόνου.
Επομένως, δεν έχουμε σκεφτεί καν να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση» είπε ο Stremousov, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει πρώτα να εδραιωθεί μια ειρηνική ζωή, να σχηματιστεί η εξουσία, να επιτευχθεί η σταθερότητα, να οργανωθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή και να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι η αγορά και η εργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Kherson υποστήριξε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα βήματα έως τουλάχιστον τα τέλη του 2022 και μετά οι κάτοικοι να αποφασίσουν για το μελλοντικό τους καθεστώς.

Στρατιωτική βάση

Μάλιστα η διοίκηση της Kherson προσανατολίζεται και στο να ζητήσει από τη Μόσχα να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στο έδαφος της.
Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στα μέσα Μαρτίου την περιοχή της Kherson, η οποία συνορεύει με την Κριμαία. Έκτοτε έχει τοποθετηθεί μια νέα διοίκηση, η οποία μάλιστα εισήγαγε το ρούβλι ως το κύριο νόμισμα.
«Πρέπει να υπάρχει μια ρωσική στρατιωτική βάση στην περιοχή της Kherson.
Θα το ζητήσουμε αυτό γιατί αυτό είναι που θέλει και ο πληθυσμός.
Είναι σημαντικό και θα αποτελέσει εγγύηση για την ασφάλεια της περιοχής και των κατοίκων της» τόνισε ο Stremousov.
Όπως είπε, η ρωσική μαζί με την ουκρανική γλώσσα, θα γίνουν οι βασικές γλώσσες της περιοχής, με τη ρωσική να αποτελεί την επίσημη γλώσσα για διοικητικές υπηρεσίες και για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας.

Ρούβλι

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 23/5, οι αρχές της Kherson ανακοίνωσαν ότι από το ρωσικό ρούβλι θα είναι το επίσημο νόμισμα αλλά θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ουκρανική χρίβνια.
«Η περιοχή γίνεται ζώνη διπλού νομίσματος: το ρούβλι θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη χρίβνια.
Οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες μπορούν να αναγράφουν τις τιμές και στα δύο νομίσματα» ανέφερε η πολιτο-στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας.
Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram διευκρινίζεται ότι η ισοτιμία ορίζεται στα 2 ρούβλια έναντι 1 (μιας) χρίβνια.
«Πολύ σύντομα» θα λειτουργήσει στην πόλη Kherson το πρώτο υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας και «όλοι οι επιχειρηματίες που το επιθυμούν» θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στα τέλη Απριλίου ένας τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το ρούβλι και η χρίβνια μπορεί να κυκλοφορούν παράλληλα για μια «μεταβατική περίοδο», μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγωγή του ρωσικού νομίσματος.

Η αντίδραση της Μόσχας

Στο αίτημα αυτό της Kherson για την ένωση με τη Ρωσία, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είχε αναφέρει πως οι κάτοικοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν εάν θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία αν και διεμήνυσε πως θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να έχουν επεξεργαστεί όλα τα νομικά πλαίσια και στάδια και να υπάρχει μια νόμιμη αιτιολόγηση για αυτήν την απόφαση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης