Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Δίκαιη αποτίμηση για τον δείκτη S&P 500 οι 3.400 μον. ή πτώση -15% - Το P/E από 22x θα υποχωρήσει στο 14-15x

Morgan Stanley: Δίκαιη αποτίμηση για τον δείκτη S&P 500 οι 3.400 μον. ή πτώση -15% - Το P/E από 22x θα υποχωρήσει στο 14-15x
Σε όρους S&P 500 πιστεύουμε ότι το επίπεδο είναι κοντά στις 3.400 μονάδες αναφέρει η Morgan Stanley, όπου βρίσκεται τόσο η δίκαιη αποτίμηση όσο και η τεχνική στήριξη

H δίκαιη αποτίμηση για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 είναι οι 3.400 μονάδες που σηματοδοτεί πτώση -15% ενώ τα P/E o πολλαπλασιαστής κερδών ή πόσες φορές τα κέρδη αποτιμάται ένας δείκτης ή μια μετοχή από 22 φορές θα υποχωρήσει στις 14 με 15 φορές αναφέρει η Morgan Stanley.

Στις προοπτικές για το έτος 2022 για τις μετοχές των ΗΠΑ, η δίκαιη αποτίμηση ήταν το ζητούμενο.
Στα μέσα Νοεμβρίου 2021, το πολλαπλάσιο τιμής/κέρδους (P/E) για τον S&P 500 ήταν 21,5x, που ήταν ιστορικό υψηλό από τη φούσκα των εταιριών νέας τεχνολογίας.
Ωστόσο, η μέση τιμή P/E ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερη από ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Οι αποτιμήσεις ήταν ακόμη πιο εξωφρενικές.
Η Morgan Stanley υποστήριξε ότι το P/E θα έπεφτε στις 18x στο βασικό σενάριο και στις 17x στο bear σενάριο, καθώς η Fed για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό αύξησε τα επιτόκια

Τι συμβαίνει σήμερα;

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο δείκτης S&P 500 διαπραγματεύεται τώρα στις 17x.
Ωστόσο, όλη αυτή η συρρίκνωση μέχρι σήμερα προήλθε από την πολύ επιθετική πολιτική της Fed για σύσφιξη και την επακόλουθη άνοδο των αποδόσεων των 10 ετών ομολόγων.
Έτσι, ενώ το P/E είναι τώρα κοντά στο αρχικό bear σενάριο το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών (ERP) είναι πολύ κοντά στο σημείο που ήταν τον Νοέμβριο του 2021 αναφέρει η Morgan Stanley.
Εν ολίγοις, η αγορά των επιτοκίων αντικατοπτρίζει πλήρως την πτωτική τάση της αγοράς.
Στην πραγματικότητα, τα επιτόκια θα μπορούσαν να είχαν αυξηθεί επιθετικότερα, ωστόσο οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε πτώση στα χρηματιστήρια που φαίνεται πολύ χειρότερη από ότι πριν από λίγους μήνες.
Επίσης αναμένεται ύφεση που προέρχεται από ένα άθροισμα, πληθωρισμού, σύγκρουση στην Ουκρανία, πολιτική Covid-zero στην Κίνα και βεβαίως την πολιτική της Fed, η οποία οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κόστους κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 65% στα 30ετή επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

Λόγω της διεθνούς επιδείνωσης από ετερόκλητες πηγές αποσταθεροποίησης ο δείκτης S&P 500 που θεωρείται ως η πιο αμυντική και ρευστή αγορά μετοχών στον κόσμο, προσέλκυσε σημαντικά κεφάλαια.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Τα κέρδη των εταιριών δείχνουν επιβράδυνση - Οι αποτιμήσεις θα κινηθούν χαμηλότερα 

Πρώτον, ενώ οι περισσότερες εταιρείες ξεπέρασαν εύκολα τις προβλέψεις EPS, ο πήχης είχε μειωθεί κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2022 περισσότερο από το συνηθισμένο.
Δεύτερον, η αναλογία αρνητικών προς θετικών αναθεωρήσεων κερδών αυξήθηκε.
Τρίτον, η ποιότητα των κερδών επιδεινώθηκε.
Τέταρτον, οι εκτιμήσεις του δεύτερου τριμήνου για τον S&P 500 μειώθηκαν ενώ οι εκτιμήσεις για ολόκληρο το 2022 παρέμειναν αμετάβλητες.

Το β΄ 6μηνο του 2022 θα κορυφώσουν τα προβλήματα στις οικονομίες με ύφεση και αντίστοιχα θα κορυφωθούν και οι τάσεις στα χρηματιστήρια.
Τα P/E συρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο και οι ανησυχίες αυξήθηκαν για τον πληθωρισμό, τις οικονομίες.

Πως θα τερματιστεί η bear market;

Δυστυχώς, ενώ πιστεύαμε – αναφέρει η Morgan Stanley - ότι η αγορά μετοχών έχει προσαρμοστεί για υψηλότερα επιτόκια, δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί.
Π.χ. επιτόκια 3% στις ΗΠΑ, τα κέρδη ανα μετοχή υποτιμούν τον μελλοντικό κίνδυνο των κερδών.
Το ερώτημα είναι η αγορά μετοχών θα αντέξει και θα προεξοφλήσει τις μειώσεις κερδών που πιστεύουμε ότι έρχονται ή θα πρέπει οι εταιρίες να αρχίσουν να προειδοποιούν για μειώσεις κερδοφορίας;
Δεδομένης της διάχυτης πτωτικής τάσης τώρα και των ακραίων συνθηκών υπερπώλησης, πολλά θα μπορούσαν να συμβούν.

Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η bear market δεν θα τελειώσει έως ότου είτε οι αποτιμήσεις πέσουν σε επίπεδα (14-15x) που προεξοφλούν μια σημαντική μείωση κερδοφορίας για τις εταιρίες.
Ωστόσο, με τις αποτιμήσεις πλέον να είναι πιο ελκυστικές, οι αγορές μετοχών να είναι τόσο υπερπουλημένες και τα επιτόκια να σταθεροποιούνται κοντά στο 3%, οι μετοχές συνεχίζουν πτωτική τους πορεία έως ότου αποτιμηθούν πλήρως όλοι οι κίνδυνοι.
Κατά την Morgan Stanley υπάρχει βεβαιότητα ότι θα δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Σε όρους S&P 500 πιστεύουμε ότι το επίπεδο είναι κοντά στις 3.400 μονάδες αναφέρει η Morgan Stanley, όπου βρίσκεται τόσο η δίκαιη αποτίμηση όσο και η τεχνική στήριξη.
PE_derating.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης