Τελευταία Νέα
Διεθνή

Haavisto (ΥΠΕΞ Φινλανδίας): Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, θα βρούμε λύση με Τουρκία

Haavisto (ΥΠΕΞ Φινλανδίας): Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, θα βρούμε λύση με Τουρκία
«Μίλησα με τον Mevlut Cavusoglu, είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα (16/5/2022).
Σημείωσε ακόμη ότι ο Φιλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον Tούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.


Συνομιλία με Cavusoglu


«Μίλησα με τον Mevlut Cavusoglu και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο Haavisto προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος - μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
«Και ασφαλώς όλα τα κράτη - μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε.

Το Άρθρο 5

Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών - μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο Haavisto υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->