Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα «χαρακώματα» οι G7: Θα συνεχίσουμε την πίεση στη Ρωσία, έχουμε παγκόσμια ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τον Putin

Στα «χαρακώματα» οι G7: Θα συνεχίσουμε την πίεση στη Ρωσία, έχουμε παγκόσμια ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τον Putin
Οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στρατιωτική και αμυντική τους βοήθεια στην Ουκρανία για «όσο χρειαστεί»
Σχετικά Άρθρα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 δεσμεύτηκαν το Σάββατο (14/5/2022) να συνεχίσουν και να εντείνουν την οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας αλλά και να προμηθεύουν οπλισμό στην Ουκρανία.
Μετά από συνάντηση στο θέρετρο Weissenhaus στη Βαλτική Θάλασσα, οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και ΕΕ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στρατιωτική και αμυντική τους βοήθεια στην Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», αναφέρει το Reuters.
Θα αντιμετωπίσουν επίσης αυτό που αποκαλούν ρωσική παραπληροφόρηση με στόχο να κατηγορήσει τη Δύση για ζητήματα εφοδιασμού τροφίμων σε όλο τον κόσμο λόγω των οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα και προέτρεψαν την Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία ούτε να δικαιολογήσει τον πόλεμό της, σύμφωνα με κοινή δήλωσή τους.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που η Ρωσία προσπάθησε να αλλάξει με τη στρατιωτική επέμβασή της», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των G7.

«Πόλεμος του Putin»

«Έχουμε κάνει αρκετά για να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτού του πολέμου; Δεν είναι ο δικός μας πόλεμος.
Είναι πόλεμος του προέδρου της Ρωσίας, αλλά έχουμε παγκόσμια ευθύνη», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock στη συνέντευξη Τύπου.
Το κλειδί για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στη Ρωσία είναι η απαγόρευση ή η σταδιακή κατάργηση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου με τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα για να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα, ακόμη και αν η Ουγγαρία εξακολουθεί να αντιτίθεται σε αυτό το στάδιο.
«Θα επισπεύσουμε τις προσπάθειές μας να μειώσουμε και να τερματίσουμε την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό το συντομότερο δυνατό, βασιζόμενοι και στις δεσμεύσεις των G7 για σταδιακή κατάργηση ή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου», ανέφερε η δήλωση.

Νέες κυρώσεις

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 δήλωσαν ότι θα προσθέσουν περαιτέρω κυρώσεις σε Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών παραγόντων, των κεντρικών θεσμών και του στρατού, που επιτρέπουν στον Vladimir Putin «να ηγηθεί του πολέμου της επιλογής του».
Η συνάντηση στη βόρεια Γερμανία, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα, πως ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί στη γειτονική Μολδαβία.
«Οι άνθρωποι θα πεθαίνουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επείγον ερώτημα: πώς μπορούν να τραφούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο; Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα συμβεί εάν δεν έχουμε τα σιτηρά που χρειαζόμαστε», είπε η Baerbock.
Η σύνοδος ήταν ξεχωριστής σημασίας καθώς διεξήχθη στον απόηχο της αίτησης ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας.

Αναζητείται συναίνεση

 

«Είναι σημαντικό να έχουμε συναίνεση», είπε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Melanie Joly σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να εμποδίσει την ένταξή τους.
«Το μόνο πράγμα που λείπει είναι η πίεση για μια διπλωματική δέσμευση για την επίτευξη εκεχειρίας.
Λείπει επειδή ο Putin έχει πει σε όλους ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης